Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Γιατί δεν στηρίζω τον Κ. Τσουπαρόπουλο...


    Μια συνδικαλιστική κάλυψη στον πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ που δημιουργεί προβληματισμούς



Ανάμεσα στις δεκάδες αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς συζήτηση και διάλογο από τα εκλεγμένα όργανα των συνδικαλιστικών ενώσεων στα ΜΜΕ, διαβάσαμε και την πλήρη στήριξη που παρείχαν οι πρόεδροι πολλών οργανώσεων (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ) στον πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κ. Τσουπαρόπουλο.
Όσο και να φαίνεται φυσιολογική η στήριξη στον πρόεδρο του Ταμείου, πολύ περισσότερο που στρέφεται κατά του υπουργείου Εργασίας και εκφράζει ανησυχίες για «συνέχιση των αρπακτικών διαθέσεων με υπονόμευση και υποβάθμιση του ασφαλιστικού φορέα», δεν παύει να δημιουργεί προβληματισμούς η άπλετη συνδικαλιστική κάλυψη προς τη διοίκηση του Ταμείου και τις ενέργειές της.
Το αξίωμα του προέδρου του ΕΤΑΠ, δεν αποτελεί συνδικαλιστικό αξίωμα, ούτε η ανάδειξη του συγκεκριμένου προσώπου στη θέση αυτή αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο συζήτησης ή απόφασης κάποιων συνδικαλιστικών οργάνων των ενώσεων των ΜΜΕ. Σε αντίθεση με την συμμετοχή στη Διοίκηση του Ταμείου εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι αναδεικνύονται με συνδικαλιστικές διαδικασίες, ο πρόεδρος του Ταμείου υποδεικνύεται από την κυβέρνηση. Να θυμίσουμε ότι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι αποτέλεσμα μιας βίαιης κυβερνητικής παρέμβασης (νόμος Πετραλιά) στα ασφαλιστικά ταμεία του Τύπου. Η τελευταία διοίκηση αναδείχτηκε με απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου (Σεπτέμβριος 2010) και ο πρόεδρος έσπευσε να συμμετάσχει στη γνωστή διαδικασία του opengov, η οποία άνοιξε στα τέλη του 2009, λίγες μέρες μετά από την ανάδειξη της Μνημονιακής κυβέρνησης Παπανδρέου.
Πέρα όμως από το τυπικό της υπόθεσης, δεν νομίζουμε ότι οι απόψεις και η στάση του προέδρου του Ταμείου χρήζουν συνδικαλιστικής στήριξης. Θα σταθώ σε ορισμένες ενδεικτικές:

1.Στην υπόθεση της συμμετοχής των αποθεματικών του ταμείου μας στο λεγόμενο «κούρεμα» η διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ δεν είχε από την αρχή αρνητική στάση. Πριν τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν τέθηκε για πρώτη φορά θέμα εθελοντικής συμμετοχής στο PSI στην ελλιπούς σύνθεσης τότε διοίκηση του ΕΤΑΠ, η άρνηση συμμετοχής δεν περιείχε την ψήφο του προέδρου. Βέβαια στη συνέχεια, μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με πρώτη την σαφή απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ κατά του κουρέματος, η διοίκηση του ΕΤΑΠ υιοθέτησε αρνητική στάση.
2.Στο τέλος του 2011, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία που βρίσκονταν απλήρωτοι επί μήνες και πολλοί από αυτούς είχαν ήδη ξεκινήσει επίσχεση εργασίας, δημόσια σε συνέλευση των εργαζομένων ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ανακοίνωνε την «πρωτοβουλία του» να διαθέσει από τα αποθεματικά του Ταμείου 100 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των εκδοτών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα συνέχισης έκδοσης των εφημερίδων τους.
3.Ως συνέχεια των πρωτότυπων απόψεων του προέδρου, ακούστηκε πάλι δημόσια, η πρόθεση να διακόπτεται η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, όταν οι εργοδότες τους δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους στο Ταμείο.
4.Πριν λίγους μήνες, το Νοέμβριο του 2012, τα σωματεία που καλύπτουν τους ασφαλισμένους στις τρεις από τις τέσσερις διευθύνσεις του ΕΤΑΠ αποφάσισαν μια σειρά δράσεων για να μπλοκάρουν τις διαδικασίες υπαγωγής των κλάδων υγείας τους στον ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών ζήτησαν από το Δ.Σ. του Ταμείου να λάβει απόφαση ώστε να μην προχωρήσει στις πράξεις εφαρμογής του νόμου. Μετά από συνεχείς αναβολές στην έκδοση απόφασης και παρά την σταθερή θέση εκπροσώπων των ενώσεων που συμμετέχουν στο Δ.Σ., ο πρόεδρος κατέθεσε διαφορετική πρόταση από αυτή των σωματείων, η οποία και υιοθετήθηκε με τη βαρύτητα της δικής του ψήφου.
5.Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του προέδρου, η οποία αιφνιδίασε τις συνδικαλιστικές ενώσεις, είναι η ανακοίνωσή του για τη συγκρότηση επιτροπής σωτηρίας του Αγγελιοσήμου, από πρώην προέδρους της ΕΣΗΕΑ.

Μετά από όλες αυτές τις τουλάχιστον άστοχες συνδικαλιστικά ενέργειες του προέδρου, η συνδικαλιστική κάλυψη που αφειδώς του προσφέρουν οι υπογράφοντες πρόεδροι προκαλεί απορίες.
Ποιας εμπιστοσύνης απολαμβάνει ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ, όταν υπάρχουν ακόμα και καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων;
Ποιες είναι οι διαφανείς διαδικασίες υπεράσπισης των οικονομικών του Ταμείου, όταν επανειλημμένα αρνήθηκε να δώσει κατάλογο των οφειλετών στο ταμείο εργοδοτών;
Ποια είναι η συμβολή του στην ενίσχυση των ανέργων του κλάδου και των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση; Τα επιδόματα ανεργίας και επίσχεσης που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι στους δυο από τους τέσσερις κλάδους του ΕΤΑΠ προβλέπονται σε συγκεκριμένους νόμους και δεν εξαρτώνται από την απόφαση ή μη του προέδρου ή του Δ.Σ. Αντίθετα είναι γνωστή η κωλυσιεργία του Ταμείου να τα αποδώσει στους δικαιούχους, γεγονός για το οποίο έχουν υπάρξει και δεκάδες καταγγελίες.
Όντως η σπουδή του υπουργείου Εργασίας να ζητήσει την παραίτηση του κ. Τσουπαρόπουλου από τη θέση του προέδρου του ΕΤΑΠ προκαλεί ανησυχίες. Αλλά η παραμονή (με το… αζημίωτο) στη θέση αυτή του προέδρου για τους υπόλοιπους έξι μήνες που απομένουν στη θητεία του, δεν μπορούμε να φανταστούμε ποια διαφορετική πορεία για τα ασφαλιστικά δεδομένα του κλάδου διασφαλίζει. Εκτός και αν στα στερνά της θητείας του ως πρόεδρος του ΕΤΑΠ, ο κ. Τσουπαρόπουλος επιζητά συνδικαλιστική κάλυψη, αποβλέποντας σε επόμενη θέση… ευθύνης.

Γιώργος Κατερίνης, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: