Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κλείσιμο - σκάνδαλο


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΜΕ ΛΕΣΒΟΥ
δ/νση: Βαλαωρίτου & Δαβάκη
81100Μυτιλήνη
Τηλ-fax: 22510-27383
6938651754

email: semmel@hotmail.gr



ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ – ΕΙΚΟΣΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Μετά την αργυρή επέτειο λειτουργίας των είκοσι ετών, μετά τις γιορτές και τα πανηγύρια, μετά την συγκίνηση από την αναπόληση της πετυχημένης διαδρομής, μετά το τραπέζωμα της «καλής» κοινωνίας, μετά τους πανηγυρικούς, μετά τα χωρίς φειδώ εγκώμια, μετά τις βραβεύσεις εργαζομένων…,
ακολουθεί το κλείσιμο της εφημερίδας,
η απαξίωση των εργαζομένων, η κατασυκοφάντηση του συνδικαλισμού και της συνδικαλιστικής δράσης, η διάκριση των εργαζομένων σε παλιούς και νέους, η διάκριση των εργαζομένων σε μαύρα πρόβατα και λίγα καλά άσπρα, η ανάδειξη του πατρικού και παιδαγωγικού ρόλου του εργοδότη.

Δεν πρόκειται απλά για είκοσι απολύσεις, για είκοσι οικογένειες που οι συνθήκες διαβίωσής τους θα επιδεινωθούν ραγδαία αλλά αποτελεί την μεγαλύτερη ύβρη προς το δικαίωμα της εργασίας. Όχι απλά κλείνει μια κερδοφόρα επιχείρηση επειδή γουστάρει ο εργοδότης αλλά και φορτώνει την ευθύνη αυτής της εξέλιξης στους «βραβευμένους» μισθοσυντήρητους και στον «κακό» συνδικαλισμό.

Βέβαια άλλο γούστα και άλλο καπρίτσια. Ο κος Κονδυλούδης ίσως αισθάνεται ότι δεν τιμάται επαρκώς, ότι δεν του φέρονται με όση δουλοπρέπεια και φόβο του αρμόζει, αλλά δεν θα «κάψει τα ρημάδια τα λεφτά του», δεν θα τινάξει την κερδοφόρα επιχείρηση στον αέρα. Κατά διακριτική δήλωσή του επιδιώκει την μεταβίβαση μέρους ή όλης της επιχείρηση ή αλλαγή του εταιρικού σχήματος, ενώ παράλληλα βγάζει το γινάτι του στους εργαζόμενους.

Όλα αυτά τα χρόνια ο κος Κονδυλούδης δεν ήταν ο Αρχάγγελος της νομιμότητας και των εργατικών δικαιωμάτων, ατελείωτα ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων ήταν η εργασιακή μας πραγματικότητα. Το Σωματείο μας είναι η μεγάλη τομή στους χώρους εργασίας μας, είναι ο καταλύτης για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τον περιορισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Το κερασάκι στο σκηνικό είναι η εξάρτηση των αποζημιώσεων των εργαζομένων με τις απαιτήσεις της επιχείρησης από πρώην πελάτες. Φτάνει πια ο χλευασμός, φτάνουν τα επιχειρηματικά και άλλα παιγνιδάκια στις πλάτες αυτών που έβγαζαν επί είκοσι έτη την εφημερίδα.

Η μεταξύ μας αλληλεγγύη καθώς και αυτή με τους εργαζομένους άλλων χώρων είναι το δικό μας κεφάλαιο. Με το Σωματείο και την Αλληλεγγύη των Εργαζομένων συνεχίζουμε.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο


2)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ!!!!


Εμείς οι εργαζόμενοι στα ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ, με έκπληξή μας σήμερα το πρωί διαπιστώσαμε προσερχόμενοι στον χώρο εργασίας μας ότι η πόρτα όχι μόνο ήταν κλειδωμένη αλλά είχαν αντικατασταθεί και οι κλειδαριές!! Λίγες ώρες αργότερα και χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση από τους εργοδότες μας, πληροφορηθήκαμε από συναδέλφους άλλων εφημερίδων, την αποστολή δελτίου Τύπου από τους εκδότες Γιώργο και Τζούντυ Κονδυλούδη. Από την ανακοίνωσή τους αυτή ενημερωθήκαμε για την αναστολή έκδοσης των εντύπων με το αιτιολογικό ότι « με το υπάρχον προσωπικό δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η έκδοσή τους με την εγκυρότητα και την γνωστή σε όλους ποιότητα που τις χαρακτηρίζει εδώ και 20 χρόνια».
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Η εγκυρότητα, η ποιότητα και η οικονομική ευρωστία των δύο αυτών εφημερίδων οφείλονται στη δουλειά μας. Το υπάρχον προσωπικό είναι αυτό που δημιούργησε και διατήρησε το «ισχυρό όνομα» των δύο εκδόσεων, το οποίο τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εκδότες.
Όλοι εμείς εργαστήκαμε φιλότιμα και σκληρά χωρίς ποτέ να διεκδικήσουμε ούτε καν τα νόμιμα δικαιώματά μας, προσφέροντας εργασία υπό αντίξοες και άκρως ανθυγιεινές συνθήκες. Όταν κάποιοι από εμάς αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, δεχτήκαμε ωμούς εκβιασμούς και μας ασκήθηκε ψυχολογική βία, του τύπου «ή υποχωρείτε ή κλείνω». Σήμερα 20 εργαζόμενοι δεν έχουμε δουλειά.
Είναι τουλάχιστον ανήθικο από πλευράς του εκδοτικού ζεύγους να επικαλείται ανυπόστατους λόγους για το κλείσιμο των εφημερίδων, όταν προφανώς οι σκοποί είναι άλλοι. Λυπούμαστε για τον «πόνο ψυχής» τους !


ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ «ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΝΕΩΝ» ΚΑΙ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ»


3)Το δελτίο τύπου των εργοδοτών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μυτιλήνη 25-2-2010

Μετά από ώριμη σκέψη και με πόνο ψυχής ανακοινώνουμε την αναστολή έκδοσης των εφημερίδων μας Αιολικά Νέα και Κυριακάτικα Αιολικά. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτή την επώδυνη απόφαση διότι διαπιστώσαμε ότι με το υπάρχον προσωπικό δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η έκδοσή τους με την εγκυρότητα και τη γνωστή σε όλους ποιότητα που τις χαρακτηρίζει εδώ και 20 χρόνια.
Δεδομένου ότι η επιχείρηση από οικονομικής απόψεως είναι απόλυτα υγιής και βιώσιμη, υποσχόμαστε προς όλους τους προμηθευτές μας, το δημόσιο και τους εργαζόμενους ότι θα είμαστε συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις μας. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση προς τούτο είναι την ίδια συνέπεια να δείξουν και οι πελάτες-οφειλέτες της επιχείρησής μας.
Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το σύνολο των απαιτήσεων της εφημερίδας υπερκαλύπτει τις υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων και των νόμιμων αποζημιώσεων του προσωπικού.
Με την ελπίδα και την ευχή ότι στο μέλλον θα βρεθούν οι άνθρωποι που θα θελήσουν να επενδύσουν πάνω στο ισχυρό όνομα των Αιολικών νέων στο χώρο της εν ημέρωσης, ευχαριστούμε όλους όσοι τα είκοσι αυτά χρόνια συνέβαλλαν με οποιονδήποτε τρόπο στη δημιουργία του. Και φυσικά πάνω απ’ όλους το αναγνωστικό κοινό της Λέσβου που μας τίμησε με την αγάπη και την εμπιστοσύνη του.

Οι εκδότες
Γιώργος και Τζούντυ Κονδυλούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: