Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Αναπάντεχο "λουκέτο"


το πρωτοσέλιδο του σημερινού φύλλου της εφημερίδας "Εμπρός" που έχει έδρα τη Μυτιλήνη


Αναπάντεχο «λουκέτο»

Ξαφνικοί «τίτλοι τέλους» σε μια προσπάθεια 20 χρόνων στα «Αιολικά Νέα»
Στο δρόμο 20 εργαζόμενοι στις «Αιολικές Εκδόσεις»

Η χθεσινή ξαφνική απόφαση των εκδοτών της ημερήσιας εφημερίδας «Αιολικά Νέα» για αναστολή της έκδοσής τους προβληματίζει και προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Όχι μόνο για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που τυχόν υπάρχουν από την κίνηση αυτή, αφού όπως οι ίδιοι οι εκδότες σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους η επιχείρησή τους δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, όσο για την ίδια την ενημέρωση, που εκ των πραγμάτων πλήττεται στον τόπο μας, αφού μια καθημερινή φωνή σιωπά.
Σήμερα, χωρίς τα «Αιολικά Νέα», η ελευθεροτυπία κι η ενημέρωση, πυλώνες της Δημοκρατίας, δεν είναι ίδιες με χθες. Το κλείσιμο μιας εφημερίδας κάνει την ίδια τη Δημοκρατία μας φτωχότερη και φυσικά ως ένα τέτοιο γεγονός πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Την ίδια ώρα, βέβαια, 20 εργαζόμενοι στην επιχείρηση, από τους οποίους πολλοί επί πολλά χρόνια δούλευαν στην εφημερίδα, μένουν άνεργοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο μας, σε μια εποχή που οι ευκαιρίες για δουλειά δεν περισσεύουν.
Η αναστολή της έκδοσης των δύο εφημερίδων ήταν μια αναπάντεχη εξέλιξη, που αποτελεί πλήγμα στην ενημέρωση της κοινή γνώμης των νησιών μας, αλλά και στην οικονομία, αφού μια επιχείρηση βάζει «λουκέτο», αφήνοντας στο δρόμο 20 εργαζομένους σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων.
Η ανακοίνωση των εκδοτών είναι βέβαιο ότι εγείρει συζητήσεις, αφού γεννά ερωτήματα που με μια πρώτη ανάγνωση δεν έχουν επαρκείς απαντήσεις. Η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το χώρο των μέσω ενημέρωσης του νομού μας.



2)To Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταγγέλλει την απόφαση των ιδιοκτητών των «Αιολικών Νέων» της Μυτιλήνης να κλείσουν με λουκέτο (κυριολεκτικά) την εφημερίδα, να ενημερώσουν για την πράξη τους αυτή με ένα δελτίο τύπου και να αφήσουν στο δρόμο 20 εργαζόμενους.

Αφού όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους η επιχείρηση είναι «απολύτως υγιής και βιώσιμη» είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό τον εκβιασμό.

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους και καλεί τους φορείς της Λέσβου ν’ αγωνισθούν για την επανέκδοση της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: