Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

28 Νοεμβρίου-εκλογές για επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας στην ΕΡΤ

Financial Crimes

28 Νοεμβρίου-εκλογές για επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας στην ΕΡΤ 

Συνάδελφε, συναδέλφισσαΣτις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, μαζί τη διαδικασία εκλογής εκπροσώπου των εργαζομένων, πραγματοποιούνται και εκλογές για τη στελέχωση επιτροπής για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην επιχείρηση (ΥΑΕ). Δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε αυτή τη μάχη σε καμία περίπτωση και ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Θα πρέπει να θυμηθούμε το μεγάλο πρόβλημα των επαγγελματικών ασθενειών και των ατυχημάτων, αλλά και τις επιπτώσεις τους στις ζωές των εργαζομένων, που στη χώρα μας για χρόνια καταγράφουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υψηλά στατιστικά στοιχεία. Θα πρέπει να θυμηθούμε τη Marfin που δεν είχε ανοιχτή έξοδο ασφαλείας, τα μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα παλαιότερα στην ΠΕΤΡΟΛΑ και την ΠΥΡΚΑΛ, που δεν είχαν τηρηθεί οι κανόνες ασφαλείας, την Ρικομέξ με τις πολεοδομικές παραβάσεις και δεκάδες άλλες «μικρότερες» περιπτώσεις.
Μήπως αυτά είναι μακριά μας?

  Πόσο επηρεάζει τους ρυθμούς δουλειάς μας και τις επιπτώσεις σε μακροχρόνια βάση στον οργανισμό μας, η εντατικοποίηση που προέρχεται από τις μειώσεις προσωπικού στην ΕΡΤ? Πόσο σίγουρος είναι ο καθένας από εμάς, ότι οι περικοπές δε θα αγγίξουν τομείς με επιπτώσεις στη ζωή και την ασφάλειά μας, πχ μετακινήσεις εξωτερικών συνεργείων με οχήματα, ακτινοβολίες, μυοσκελετικά προβλήματα στο χώρο εργασίας, πυρασφάλεια, αντισεισμική προστασία, κλπ  Να θυμίσουμε την απόπειρα να κλειδωθούν οι έξοδοι κινδύνου (για πυρκαγιά και σεισμό) της ΕΡΤ με αλυσίδες, κάτω από την πίεση της έλλειψης προσωπικού φύλαξης, το 2010, που ευτυχώς αντιμετωπίστηκε μετά από έγγραφη παρέμβασή μας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πόσο έχουν ενημερωθεί επαρκώς οι εργαζόμενοι για τα θέματα που σχετίζονται με την ΥΑΕ?
Πόσο γνωστό είναι ότι το πεδίο της ΥΑΕ δεν είναι συνδικαλισμός για να διαπραγματεύεσαι και ενδεχομένως να υποχωρείς, αλλά αντίθετα είναι πεδίο με αυστηρούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, αλλιώς συνιστούν βαρύτατα αδικήματα?

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εργασιακής μας καθημερινότητας και της ποιότητας στις συνθήκες εργασίας, χρειαζόμαστε στις επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας, παρουσίες που στέκονται κριτικά σε κάθε εξουσία, έχουν γνώση του αντικειμένου, του θεσμικού πλαισίου που το διέπει και δεν κάνουν «σκόντο» και εκπτώσεις μπροστά στην «αναγκαιότητα» του μνημονίου, για να μπουν στο κρεβάτι του Προκρούστη ζητήματα γύρω από την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας (ΥΑΕ).

Συμμετέχουμε στις εκλογές για επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας στην ΕΡΤ (σε ενιαίο ψηφοδέλτιο), υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα που έθεσε ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος για την επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: