Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Aλληλεγγύη στην κατάληψη της ELITE!!

φωτο υποκατάστημα της εταιρείας, το εργοστάσιο και βράβευση στο εξωτερικό του εργοδότη (μην τον δούμε και εκδότη κάποια στιγμή, με όσα βλέπουμε τριγύρω). Επισυνάπτουμε ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων, στην οποία συμμετέχουμε στα πλαίσια του αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία ΠΑΝΤΟΥ και όχι μόνο στα ΜΜΕ. Eπίσης επισυνάπτουμε και μια αναγκαία εισαγωγική ενημέρωση: Στις αρχές Δεκέμβρη το αφεντικό της ELITE ο Χριστοδουλάτος, σταμάτησε την παραγωγή ανακοινώνοντας ότι δεν έχει χρήματα για πρώτες ύλες και ότι οι τράπεζες δεν του δίνουν δάνειο. Χρωστάει τον μισθό του Νοέμβρη σε όλους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας απο τις 14 Δεκέμβρη διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ότι θα ξανανοίξει το εργοστάσιο και θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Ανοιξαν τις αποθήκες για να προμηθεύσουν με παπούτσια τα 20 ιδιόκτητα καταστήματα του κ. Χριστοδουλάτου (και δεκάδες άλλα φραντσάιζ που υπάρχουν) έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν το δώρο των Χριστουγέννων όπως και έγινε. Σήμερα το πρωί αιφνιδιαστικά και ενώ οι εργαζόμενοι πήγαιναν για διαδήλωση στο υπ. εργασίας ο Χριστοδουλάτος προσπάθησε να βγάλει και άλλα παπούτσια απο τις αποθήκες. Αυτό εξαγρίωσε τους εργαζόμενους που το μπλόκαραν αναστέλλοντας την διαδήλωση και σε μια σύντομη και οργισμένη συνέλευση ξεκίνησαν από σήμερα κατάληψη του εργοστασίου.
Αυτό που μοιάζει σίγουρο είναι ότι ο εργοδότης θέλει να συρρικνώσει το εργοστάσιο να το κρατήσει με 30-40 εργαζόμενους για να κρατήσει και την πολύ γνωστή στον χώρο των υποδημάτων φίρμα και να ασχοληθεί κύρια με το εμπορικό δίκτυο και τις εισαγωγές. Μιλάμε για 250 εργαζόμενους στο εργοστάσιο και συνολικά σχεδόν 2000 εργαζόμενους που τρώνε ψωμί από την συγκεκριμένη εταιρία (προμηθευτές φασονατζήδες κλπ).ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ της ELITE ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Οι εργάτες και οι εργάτριες της υποδηματοποιίας ELITE βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και έχουν καταλάβει το εργοστάσιο στον Κολωνό από τον Δεκέμβρη, παλεύοντας ενάντια στο κλείσιμο της επιχείρησης. Η εργοδοσία ανακοίνωσε εντελώς απροειδοποίητα το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας αφού για ένα μήνα έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Το αφεντικό της ELITE ενώ μέχρι πέρυσι δήλωνε εκατομμύρια ευρώ τζίρο, φέτος ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρηση με τη δικαιολογία ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων. Έτσι το μέλλον που ετοιμάζει για τους 250 εργαζόμενους που δουλεύουν στο εργοστάσιο είναι η ανεργία. Και αν προσθέσουμε τους εργάτες στα καταστήματα της επιχείρησης και όλους όσους δουλεύουν στους προμηθευτές της εταιρίας, φτάνουν τους 2000 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Οι εργαζόμενοι στην ELITE έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη αλυσίδα των επιχειρήσεων που κλείνουν τα αφεντικά για να γλυτώσουν από της συνέπειες της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν. Είχε προηγηθεί ο Λαναράς, ο Ελεύθερος Τύπος, η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ο Αγούδημος, και η αλυσίδα συνεχίζεται. Καθώς η κρίση βαθαίνει «τα κανόνια» θα συνεχίζουν να σκάνε, και τα αφεντικά που μέχρι χθες πλούτιζαν από τη δουλειά των εργαζόμενων, τώρα που τα κέρδη τους μειώνονται, αποφασίζουν να τους πετάξουν στο δρόμο για να κρατήσουν πιο κερδοφόρες δραστηριότητες. Οι ίδιοι οι υπουργοί υπολογίζουν ότι μέσα στο 2010 η επίσημη ανεργία θα φτάσει το 18%.

Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να πάρει μέτρα που να στηρίζουν τους εργάτες απέναντι στις επιθέσεις της εργοδοσίας, με την πολιτική της σιγοντάρει και βοηθάει αυτές τις επιθέσεις. Τα 28 δις που έδωσε η ΝΔ στους τραπεζίτες έγιναν τελικά χάρισμα γι’ αυτούς που πλουτίζουν πάνω στη φτώχεια του κόσμου, αντί να σημάνει ότι το κράτος αναγκάζει τις τράπεζες να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Και όσοι τραπεζίτες το αρνηθούν να κρατικοποιηθούν. Οι ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζουν, για να μαζέψουν χρήματα που θα ικανοποιήσουν τις «αγορές», δηλ. τους κάθε είδους κερδοσκόπους και αεριτζίδες, θα σημάνουν ακόμη περισσότερες απολύσεις και χειροτέρευση των υπηρεσιών που έχουμε ανάγκη. Ο υποτιθέμενος περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο, αντί να πετσοκόψει τους εξοπλισμούς, και τα δωράκια σε εφοπλιστές, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, πετσοκόβει τους μισθούς των εργαζόμενων και τις κοινωνικές ανάγκες μας για παιδεία υγεία και κοινωνική ασφάλιση.

Μπορούμε να νικήσουμε

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων που φτιάχτηκε πριν δύο μήνες δηλώνει την αλληλεγγύη της στους εργάτες και τις εργάτριες της ELITE που παλεύουν για να κρατήσουν ανοιχτό το εργοστάσιο και να κρατήσουν όλες τις θέσεις εργασίας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να στηρίξουμε αυτόν το αγώνα όπως κάναμε με τους εργαζόμενους του Λαναρά, του Ελεύθερου Τύπου κλπ. Ο αγώνας αυτός μπορεί να νικήσει αν καταφέρει να ξεσηκώσει όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να τον στηρίξουν. Με περιοδείες και συγκεντρώσεις με εργάτες της ELITE σε άλλους χώρους δουλειά για ενημέρωση και αλληλεγγύη. Με ψηφίσματα συμπαράστασης, με οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων, με απεργίες στήριξης της κινητοποίησής τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξασκήσουμε την μεγαλύτερη πολιτική πίεση στη κυβέρνηση για να δώσει λύση στο πρόβλημα. Να απαιτήσουμε από όλα τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των αυτό.
Πιστεύουμε ότι η μοναδική λύση που πραγματικά μπορεί να σώσει τις δουλειές μας από την ανεργία είναι η κρατικοποίηση όσων επιχειρήσεων κλείνουν. Η υποδηματοποιεία ELITE, παράγει προϊόντα χρήσιμα για όλους τους εργαζόμενους. Αν δεν θέλει ή δεν μπορεί ο Χριστοδουλάτος να συνεχίσει την παραγωγή, να αναλάβει το κράτος τη λειτουργία της επιχείρησης, χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στον ιδιοκτήτη. Αυτός έχει βγάλει τόσα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια για να ζήσουν πλούσια, άλλες δύο γενιές. Με την κρατικοποίηση όχι μόνο συνεχίζουμε να έχουμε τις δουλειές μας σε πείσμα των τραπεζιτών και των εργοδοτών αλλά συνεχίζουμε να παράγουμε προϊόντα που έχει ανάγκη η κοινωνία. Γι΄ αυτό χρειάζεται όλοι να στηρίξουμε την κατάληψη των εργαζόμενων στην ELITE.
Για να βάλουμε φρένο στις απολύσεις και τα κλεισίματα των επιχειρήσεων. Για να μην πληρώσουμε εμείς για την κρίση που δημιούργησαν οι καπιταλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: