Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010

Αποκρατικοποιήσεις: το ΠΑΣΟΚ στο δρόμο του Μητσοτάκη και του Καραμανλή


Από συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου "Il Sole 24 Ore", για να μην έχει κανείς αυταπάτες για τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν. Ρωτάμε: στις αποκρατικοποιήσεις ολικές ή μερικές, περιλαμβάνεται η ΕΡΤ, ναί ή όχι?


"Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, σε πολύ ειδικές και συγκεκριμένες περιπτώσεις, προβλέπει τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες το 2010, όπως και τις μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν μια σταθερή μείωση για να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, εντός του 2012. Ασφαλώς και πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, αλλά στηρίζεται από ισχυρή πολιτική βούληση. Η μείωση του ελλείμματος βασίζεται κυρίως σε μόνιμα μέτρα, όχι σε έκτακτα. Για τον τομέα της πρόνοιας, η κυβέρνηση ετοιμάζει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την αναμόρφωση των συντάξεων, με στόχο να καταθέσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ως τον Απρίλιο, από την στιγμή που η σημερινή κατάσταση είναι σαφώς μη βιώσιμη".

"Επιδιώκουμε να εισπράξουμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2010, ακολουθώντας ένα ευέλικτο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, που συμπεριλαμβάνουν, τόσο οριστικές πωλήσεις, όσο και μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου, με τη δυνατότητα να διατηρηθεί παρουσία της κυβέρνησης στον τομέα των υποδομών. Η ελληνική κοινωνία κατανόησε την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. Οι Έλληνες έως ότου νιώσουν ότι οι αλλαγές είναι δίκαιες και οι μεταρρυθμίσεις χρήσιμες, θα μας στηρίξουν. Εντάσσουμε τους κοινωνικούς εταίρους σε πλαίσιο διαλόγου, διότι έχουμε την πεποίθηση ότι οι μεγάλες αλλαγές μπορούν να πετύχουν μόνο όταν στηρίζονται από την πλειοψηφία των πολιτών. Έχουμε εκλεγεί για να φέρουμε μια αλλαγή, όχι για να συνεχίσουμε να τραβάμε μπροστά όπως όπως. Και θέλουμε να τιμήσουμε την εντολή αυτή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: