Παρασκευή 23 Απριλίου 2010
Απάντηση των F.C.
Στην ανακοίνωση – ενημέρωση που έστειλε η Α.Σ.Κ. (ΕΠΗΕΑ) στους συναδέλφους έχουμε να παρατηρήσουμε κατ’ αρχήν ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική ενημέρωση για τα ζητήματα που δημιούργησαν τις αντιδράσεις από τη μεριά του Δικτύου Αλληλεγγύης και Παρέμβασης (στο οποίο συμμετέχουν και οι Financial Crimes μαζί με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων και Συνταξιούχων στην ΕΠΗΕΑ και ανένταχτους αγωνιστές). Προφανώς γιατί η Α.Σ.Κ δεν αντέχει σε αντιπαράθεση με συγκεκριμένα επιχειρήματα κα προτιμάει με ανυπόστατες καταγγελίες να ψαρέψει σε θολά νερά.
Βεβαίως να ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνει να ασχοληθεί μαζί μας η συνδικαλιστική υπερδύναμη, αν και είμαστε μειοψηφία, (άρα κάποιο λόγο θα έχει).
Θα θυμίσουμε ότι πολλές φορές ΔΗΜΟΣΙΑ έχουμε επικροτήσει και στηρίξει ενέργειες που θεωρούμε ότι είναι θετικές, οπότε οι κατηγορίες για «απαξίωση» του ΕΔΟΕΑΠ και του ΔΣ, αλλού και όχι σε εμάς. Η πιο πρόσφατη δημόσια θέση μας για τέτοια ζητήματα είναι αναρτημένη στο http://financialcrimesnews.blogspot.com/2010/04/blog-post_2043.html
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΩΡΑ
Το πρώτο ζήτημα είναι η απόφαση του Δ.Σ. να αποφασίσει περικοπές των παροχών στον ΕΔΟΕΑΠ στο όνομα της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς τις σκληρές αλλά αναγκαίες.
Δεν ήταν αναγκαίο όταν μπήκε ζήτημα περικοπής των παροχών και μάλιστα για πρώτη φορά στον ΕΔΟΕΑΠ, να περάσει η απόφαση από τον κόσμο με σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης καλεσμένη από την διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ; Τι σημαίνει ότι το Δ.Σ. εκλέγεται δημοκρατικά; Το αμφισβήτησε κανείς αυτό; Αυτό ισοδυναμεί με λευκή επιταγή;
Όταν έγιναν οι προηγούμενες εκλογές υπήρχε στην ατζέντα ότι το Δ.Σ που θα εκλεγεί θα αποφασίσει περικοπές στις παροχές όταν θεωρήσει, κατά την κρίση του, ότι οι συνθήκες το επιβάλλουν; Προφανώς δεν υπήρχε τέτοια εξουσιοδότηση από τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ γιατί δεν υπήρχε καν ζήτημα περικοπών.
Σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα, αποφάσεις που θα επιβαρύνουν τα μέλη, αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργεί το ταμείο και μάλιστα όταν ανοίγουν για πρώτη φορά, οφείλουν να περάσουν από έκτακτη Γενική Συνέλευση. Θυμίζουμε και την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε όταν η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ επιχείρησε να περικόψει το επίδομα του παιδικού σταθμού.
Το Δ.Σ έχει σε κάθε περίπτωση τη θέση του, όμως το τελικό αποφασιστικό όργανο για να εγκρίνει, να απορρίψει και τελικά να προσδιορίσει την τελική μας στάση, θα έπρεπε σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που μπαίνει για πρώτη φορά, ζημιώνει τα μέλη του οργανισμού και σηματοδοτεί ένα καινούργιο πλαίσιο διαχείρισης, σαφώς δυσμενέστερο από το παρελθόν, να αποτελεί απόφαση Γενικής Συνέλευσης.
Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και δύο μήνες διατυπώσαμε το ερώτημα προς το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, ποιοι χρωστάνε, πόσα και από πότε στον ΕΔΟΕΑΠ και περιμένουμε ακόμα απάντηση. Εκτός αν όλη η μανούρα γίνεται για να ανοίξει άλλου τύπου αντιπαράθεση και να μην υπάρξει απάντηση.
Ας τοποθετηθούν λοιπόν σε θέματα ουσίας, όσοι επιχειρούν να τα «προσπεράσουν».
Το δεύτερο ζήτημα, που βάλαμε ήταν ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε στη βάση ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό μας σπίτι και ταυτόχρονα να προχωράει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ σε απόλυση!!! συναδέλφου, μέλους της ΕΠΗΕΑ που εργάζεται στο κυτταρολογικό.
Το θεωρούμε απαράδεκτο και θέσουμε στην επικείμενη Γ.Σ το ζήτημα να ανασταλεί η απόλυση της συναδέλφου και επανεξετασθεί από το σώμα και το ζήτημα των περικοπών.
Αυτά είναι τα ζητήματα για τα οποία μας αποδίδουν ανυπόστατους χαρακτηρισμούς για διαλυτική στάση, εκλογικές σκοπιμότητες και άλλα ανάξια απάντησης.
Για την επίθεση που δεχόμαστε για διασπαστική! στάση μέσα από την πρωτοβουλία να φτιάξουμε εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ μπροστά στο μέτωπο της μείωσης κατά 20% του προσωπικού μέσω «εθελούσιων – εξόδων», έχουμε να απαντήσουμε ότι είναι αηδιαστική και συκοφαντική.
«Δεν διασπάμε το συνδικαλιστικό κίνημα με εργασιακές επιτροπές, αποκόπτοντας τους εργαζόμενους από τα σωματεία τους, διευκολύνοντας την εργοδοσία στις αντεργατικές επιλογές και στις απολύσεις» γράφει η ΑΣΚ και της υπενθυμίζουμε ότι στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ το 2005, είχε ψηφιστεί ομόφωνα πρότασή μας για δημιουργία άτυπων μικτών (διακλαδικών) εργασιακών επιτροπών μέσα στους χώρους δουλειάς, στα πλαίσια της καλύτερης συνεργασίας των εργαζομένων και στην προοπτική του συνδικάτου Τύπου. Η ΑΣΚ ΕΠΗΕΑ διαφωνεί με αυτή την κατεύθυνση, ή οι όποιοι συνεργαζόμενοι με αυτήν, από την ΠΟΕΣΥ μας κορόιδευαν όταν το ψήφιζαν?
Από πότε απαγορεύεται, ή πρέπει να είναι ελεγχόμενη από συνδικαλιστικά ιερατεία η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων ανεξάρτητα από κλάδο?
Η εργασιακή επιτροπή στο ΔΟΛ ήταν πρωτοβουλία για να ενώσει τους συναδέλφους, να τους κινητοποιήσει στη βάση της εργατικής αλληλεγγύης απέναντι στις εθελούσιες απολύσεις που ετοίμαζε η εργοδοσία και θα μας τσάκιζαν κυριολεκτικά αν προχωρούσαν, αλλά και να βάλει την πίεση στις συνδικαλιστικές μας ενώσεις να κινηθούν αποτελεσματικά για να δώσουμε τον κοινό αγώνα. Χωρίς αδιέξοδες καταγγελίες που μπλοκάρουν την κίνηση των συναδέλφων.
Αυτή η πρωτοβουλία στήριξε όλα τα απαραίτητα βήματα για να κερδίσουμε το δικαίωμα στην δουλειά για μια ακόμη φορά. Η Γ.Σ στο ΔΟΛ και η επιμονή να βγεί επιτροπή που θα προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις, οι συνεχείς ζυμώσεις, το μάζεμα υπογραφών από εκατοντάδες συναδέλφους στη βάση της αλληλεγγύης μεταξύ διοικητικών και δημοσιογράφων, η παρέμβαση στη Γ. Σ των δημοσιογράφων του οργανισμού και η μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή να βγεί η απεργία στην ΕΠΗΕΑ και να κηρυχτεί, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε αποφάσεις όλων των ενώσεων του κλάδου για το ΔΟΛ, ήταν δύσκολες μάχες που δυνάμωσαν τις ενώσεις μας και βασίστηκαν στη μάχη που έδωσε η εργασιακή επιτροπή όλο το προηγούμενο διάστημα.
Οσοι μιλούν για το αντίθετο, απλά δεν είχαν καμία συμμετοχή.
Υ.Γ. εκείνη η 48ωρη που είχε αποφασίσει η ΕΠΗΕΑ για τις 21 και 22 Απρίλη και την έφαγε το σκοτάδι, εντασσεται σε αυτό που λέει η ΑΣΚ στην ανακοίνωσή της ότι "δεν υποστέλλουμε ποτέ τη σημαία της διεκδίκησης"?
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου