Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Να ανακληθεί η απόλυση στα ALEX PAK




ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ από τα ΑΛΕΞ ΠΑΚ
της συναδέλφισσας Δέσποινας Σόγκα

ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ


Την Πέμπτη 1η Απρίλη η εργοδοσία στην ΑΛΕΞ ΠΑΚ απέλυσε την συναδέλφισσα Δέσποινα Σόγκα, μητέρα ενός παιδιού ενός έτους, από το κατάστημα που δούλευε στην Παιανία. Οι λόγοι που απολύθηκε η συναδέλφισσα, όπως τους διατύπωσε ο προϊστάμενος του καταστήματος δεν αφήνουν καμία δυνατότητα παρερμηνείας.
Απολύθηκε γιατί προσέφευγε επανειλημμένα στην επιθεώρηση εργασίας για τις παραβιάσεις από την εταιρία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Επειδή διεκδίκησε και τελικά κέρδισε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την ετήσια άδεια του 2008 που δεν την είχε δώσει ο εργοδότης και αναγκάστηκε τελικά να την δώσει και μάλιστα με προσαύξηση 100%. Επειδή ενημέρωνε τον σύλλογο εμποροϋπαλλήλων για διάφορες παρανομίες στις οποίες επιδίδεται η ΑΛΕΞ ΠΑΚ ,όπως για παράδειγμα αδήλωτη εργασία μεταναστών, ψευδή εξοφλητικά εκκαθαριστικά μισθοδοσίας, ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς. Επειδή δεν αποδέχονταν την εντολή "τα κάνουμε όλοι, όλα", ανεξάρτητα από την ειδικότητα πρόσληψης. Επειδή ενημέρωνε τους συναδέλφους για τα εργασιακά τους δικαιώματα, επειδή συμμετείχε στις απεργίες, επειδή ουσιαστικά ήταν "πρόβλημα" για την εταιρεία όπως της ανακοίνωσαν την ημέρα της απόλυσής της. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι η συναδέλφισσα απολύθηκε δύο μέρες μετά τη λήξη του χρόνου προστασίας μητρότητας.
Η ΑΛΕΞ ΠΑΚ προσπαθεί να διαλύσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων, χρησιμοποιώντας σαν αφορμή την κρίση. Η αλήθεια όμως είναι ότι και πριν το ξέσπασμα της κρίσης στα ΑΛΕΞ ΠΑΚ δεν βασίλευε η δικαιοσύνη. Αντίθετα μάλιστα. Οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, οι άθλιες συνθήκες δουλειάς, η εντατικοποίηση, έδιναν και έπαιρναν. Τώρα με την κρίση η εργοδοσία προσπαθεί να ξεριζώσει από τους χώρους δουλειάς τον συνδικαλισμό, την προσπάθεια των εργαζόμενων να οργανωθούν για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους.
Η απόλυση της Δέσποινας είναι κορύφωση αυτής της προσπάθειας της διοίκησης της ΑΛΕΞ ΠΑΚ να χτυπήσει την οποιαδήποτε διεκδίκηση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στον χώρο και να διαλύσει τον συνδικαλισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Αύγουστο από την ίδια εταιρία είχε απολυθεί συνδικαλίστρια την οποία τελικά η ΑΛΕΞ ΠΑΚ υποχρεώθηκε να ξαναπροσλάβει.
Δεν θα τους αφήσουμε. Η Δέσποινα δεν είναι μόνη της. Έχει στο πλευρό της όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν άλλες θυσίες για να κρατήσουν ψηλά τα κέρδη τους οι εταιρίες. Που δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματά για να «καλοπιάσουμε τις αγορές». Που θα υπερασπίσουμε το δικαίωμα στην απεργία, στον συνδικαλισμό, στην διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, χωρίς όρους. Η μάχη για την επαναπρόσληψη της Δέσποινας Σόγκα είναι μια ακόμη μάχη όπως αυτή που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΙΤ για την επαναλειτουργία του εργοστάσιου, όπως αυτή που δίνουν 200 οι εργαζόμενοι στην ΙΝΤΕΡΑΤΤΙΚΑ με το κλείσιμο της επιχείρησης. Η νίκη και η επαναπρόσληψη της Δέσποινας θα είναι μήνυμα ελπίδας και αυτοπεποίθησης για κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα που παλεύει ενάντια στην ασυδοσία των εργοδοτών.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών καλεί κάθε εργαζόμενο να παλέψουμε μαζί για να σταματήσουμε την απόλυση της Δέσποινας Σόγκα από την ΑΛΕΞ ΠΑΚ. Για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην συγκεκριμένη εταιρία. Να απαιτήσουμε όλοι μαζί να απαγορευτούν οι απολύσεις αυτήν την περίοδο της κρίσης. Να διεκδικήσουμε ότι την κρίση δεν θα την πληρώσουμε οι εργαζόμενοι αλλά τα αφεντικά και οι τραπεζίτες που την δημιούργησαν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑI ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
τηλ.επικοινωνίας 6984624069,6972724130,6946981042

Δεν υπάρχουν σχόλια: