Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Μια πρώτη αποτίμηση της απεργίας στα ΜΜΕ

του Μωυσή Λίτση



Σε πλήρη αποτυχία οδηγήθηκε η 48ωρη απεργία στον τύπο(εφημερίδες) σε αντίθεση με τα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, αφού με ευθύνη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, κυκλοφόρησαν κανονικά ως απεργοσπαστικά φύλλα την Παρασκευή, οι περισσότερες εφημερίδες του Σαββάτου και της Κυριακής.
Η ΕΣΗΕΑ αντί να οργανώσει περιφρούρηση ως όφειλε της απεργίας, την ξεπούλησε σιωπηλά, διασπώντας στην ουσία τους ίδιους του εργαζόμενους δημοσιογράφους, που αναγκάστηκαν να δουλέψουν για τα φύλλα του Σαββάτου και της Κυριακής από την Τρίτη για να εκδοθούν την Παρασκευή.
Κατώτερη των περιστάσεων η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, υποθήκευσε τους αγώνες των δημοσιογράφων για το επόμενο χρονικό διάστημα αφού δούλεψε στην ουσία ως «φερέφωνο» συγκεκριμένων εργοδοτών, την ώρα μάλιστα που οι εργοδότες αυτοί πρωτοστατούν στο ξερίζωμα συθέμελα των εργασιακών σχέσεων τόσο στα μαγαζιά τους, όσο και ευρύτερα στην κοινωνία, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη.
Αντιθέτως κανάλια και ραδιόφωνα δεν δούλεψαν στον τομέα της ενημέρωσης, παρόλο που και σε αυτά η κινητοποίηση θα μπορούσε να είχε οργανωθεί καλύτερα .
Δυστυχώς το αίτημα για 48ωρη απεργία που βγήκε από συνελεύσεις εργαζομένων όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υποβαθμίστηκε συνειδητά από την πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ και των υπολοίπων σωματείων από το χώρο του τύπου, ενώ οι δυνάμεις της αριστεράς εγκλωβισμένες στο μικρόκοσμό τους έφθασαν να ανεχτούν την έκδοση ακόμη και εφημερίδων όπως η ΑΥΓΗ και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.
Όσο οι εργαζόμενοι στον τύπο θα κινούμαστε μεταξύ ανυπόληπτων γραφειοκρατών και υπεράσπισης του δικού μας μόνο μαγαζιού, τίποτα θετικό δεν προμηνύεται για το εργασιακό μας μέλλον, πολύ περισσότερο για το μέλλον της ενημέρωσης που εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων έχει καταντήσει «άρτος και θεάματα» και επιχείρηση εκμαυλισμού της κοινής γνώμης.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε Λίτση για την Ελευθεροτυπία γαργάρα έτσι!!! Κλωτσιές που θέλεις!!!

Financial Crimes είπε...

Αγαπητέ αδιάβαστε, μέχρι να σου απαντήσει ο ίδιος, μάθε ότι ο συνάδελφος δεν συμφώνησε με την απόφαση της πλειοψηφίας των συντακτών της εφημερίδας για εργασία και δεν εργάστηκε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ διαβασμένε μου εσύ, έξυπνε, στο συγκεκριμένο άρθρο του δεν αναφέρει τίποτα για το μαγαζάκι που εργάζεται!!! Μήπως είσαι στραβός!!! Τον ενόχλησαν ο Ριζοσπάστης και η Αυγή!!! Κουβέντα για την Ελευθεροτυπία!!! Δεν ασχολήθηκα αν κατάλαβες με το αν εργάστηκε ή όχι, και μπράβο του που δεν εργάστηκε, αλλά είναι προκλητικό, να σε ενοχλούν οι άλλες εφημερίδες που κυκλοφόρησαν και όχι αυτή που εργάζεσαι!!!

Ανώνυμος είπε...

Οι άλλες εφημερίδες δεν σηκώνουν κόκκινες σημαίες σε αντίθεση με τις δύο που αναφέρονται.

Financial Crimes είπε...

Να περιμένεις τη συνολική μας ανακοίνωση για να δεις αν θα έχει ή αν δεν θα έχει για την ελευθεροτυπία (που θα είναι με δική του "εισήγηση") και μετά να μας πεις επωνύμως τη γνώμη σου για να δούμε και "τί ψάρια πιάνεις" ο ίδιος στις απεργίες, γιατί η πρώτη και ανώνυμη κουβέντα για "κλωτσιές", σε άνθρωπο που και αυτή τη φορά έτρεχε από νωρίς το πρωί για περιφρουρήσεις και ελέγχους, δεν σε τοποθετεί σε σημείο που να μπορείς να μιλάς.

Ανώνυμος είπε...

Άλλα λέω, άλλα καταλαβαίνετε. Εγώ δεν αναφέρθηκα στους financial crimes, αλλά στον κ. Λίτση, ο οποίος ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί στο άρθρο του, δεν αναφέρει τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της Ελευθεροτυπίας. Μπράβο του που δεν εργάστηκε ο ίδιος, αλλά για την εφημερίδα του αφεντικού του, της Μάνιας ντε, γιατί δεν λέει κουβέντα!!! Μήπως είσαι στραβός, εσύ που μου απαντάς; Δεν βλέπεις ότι ο κ. Λίτσης, έχει κάνει γαργάρα στο άρθρο του, την κανονικότατη κυκλοφορία της Ελευθεροτυπίας, τις ημέρες της απεργίας; Δεν κυκλοφόρησε κανονικότατα τριήμερο η Ελευθεροτυπία ή έχω λάθος; Αυτό που περιμένω τώρα από τον κ. Λίτση, φιλαράκο που όπως λες, περιφρουρούσε την απεργία, να ζητήσει την διαγραφή από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ όλων των μελών της, που εργάζονται στην Ελευθεροτυπία και δεν συμμετείχαν στην απεργία. Διαφωνείς φιλαράκο; Αν κατάλαβες τι λέω φιλαράκο, καλώς. Αν όχι, να το κοιτάξεις!!! Δεν θα ασχοληθώ άλλο με το θέμα. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

"Όσο οι εργαζόμενοι στον τύπο θα κινούμαστε μεταξύ ανυπόληπτων γραφειοκρατών και υπεράσπισης του δικού μας μόνο μαγαζιού, τίποτα θετικό δεν προμηνύεται για το εργασιακό μας μέλλον". Αλλά κατά τα άλλα δεν μιλάει για το δικό του μαγαζί.
Εντός του διήμερου και πιο αναλυτική εκτίμηση, αντί μιας πρώτης αποτίμησης.

NikosL είπε...

Εσύ ανώνυμε φοβάσαι το αφεντικό σου και δεν γράφεις το ονοματάκι σου;

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή την πρόταση να πάρει πρωτοβουλία ο Μ.Λ και να προτείνει τη διαγραφή του συνόλου των συντακτών της ελευθεροτυπίας, επειδή πήραν μια λάθος απόφαση, εγώ λέω ότι επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των μελών των σωματείων σε όλα τα ΜΜΕ, δεν κατεβαίνει σε διαδηλώσεις και γενικά δεν συμμετέχει σε δράσεις, άρα αντικειμενικά κάνει πλάτες στα αφεντικά, να μαζευτούμε όσοι είμαστε δρώντες και να προτείνουμε να διαγραφούν όλοι οι άλλοι.
Προφανώς το λέω για πλάκα, ας δουλέψουμε περισσότερο για να μην παρασύρονται οι συνάδελφοί μας σε εκφυλιστικές καταστάσεις και εκεί θα ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τους προηγούμενους ανώνυμους και εγώ με εξαίρεση τον προηγούμενο, που μάλλον θίγεται από τις διαγραφές που πρέπει να γίνουν. Σχετικά λοιπόν με την ειρωνική διάθεση του προηγούμενου που συγκρίνει την προσέλευση στις συγκεντρώσεις με τις απεργίες του σωματείου νομίζω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αν μείνουν ατιμώρητοι οι απεργοσπάστες τώρα, τότε το χάσαμε το κορμί πατριώτη. Η συνήθεια (για μη συμμετοχή σε απεργίες) θα γίνει λατρεία και η ΕΣΗΕΑ θα αποτελεί γλυκιά ανάμνηση. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τι μας περιμένει ζει σεάλλη διάσταση. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ (ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ)