Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Για τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Για τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ


Οι δύο μεγάλες συνιστώσες του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, παρά τη σχετική αντοχή που επέδειξαν, υπέστησαν πλήγμα στις εκλογές για το νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Η παράταξη Σόμπολου έχασε πάνω από 4% της εκλογικής της δύναμης, πληρώνοντας το τίμημα της προκλητικά και ωμά αντιδραστικής πολιτικής που εφάρμοσε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Όσο για τον συνδυασμό Τσαλαπάτη, τον έτερο πόλο του ίδιου κατεστημένου, είδε τα ποσοστά του να μειώνονται– κατά 2,6% – ενώ έχασε μία από τις δύο έδρες του.

Η παραδοσιακή Αριστερά του κλάδου, τόσο η Συσπείρωση όσο και η Μαχόμενη, είδαν τα ποσοστά τους να υποχωρούν – κατά 2,2% και 2,8% αντιστοίχως. Το γεγονός αυτό οφείλει να την προβληματίσει, καθώς φαίνεται ότι δεν μπορούν να εμπνεύσουν και να πείσουν τους συναδέλφους ότι είναι σε θέση αντισταθούν αποτελεσματικά στην «καταιγίδα», ούτε να φέρουν τη μεγάλη και αναγκαία ανατροπή.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ είναι πλέον διακριτή και υπολογίσιμη δύναμη, μετά και τα αποτελέσματα των εκλογών. Με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους μας τίμησαν 281 συνάδελφοι, δίνοντας στον συνδυασμό ποσοστό 7,5%, σε μια αναμέτρηση που σφραγίστηκε από τη μαζική προσέλευση στις κάλπες, αλλά και την κινητοποίηση των γνωστών μηχανισμών της «βαθιάς διαπλοκής». Η έδρα στο ΔΣ χάθηκε για λίγες ψήφους και μόνο εξαιτίας του ισχύοντος νόμου, ο οποίος νοθεύει τη βούληση των εργαζομένων στα σωματεία τους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποδεικνύει, με τον τρόπο του, ότι τα γνωστά και αδιέξοδα διλήμματα, που έχουν ήδη αρχίσει να αναπαράγονται, δεν έχουν μέλλον. Ούτε, φυσικά, το μεγάλο και εν πολλοίς παρασκηνιακό παζάρι για τη συγκρότηση του νέου ΔΣ σε προεδρείο. Ένα, όμως, πρέπει να είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις και ειδικά για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ: Το παιχνίδι δεν θα κριθεί βασικά στην Ακαδημίας 20, αλλά πρωτίστως στους χώρους δουλειάς, στις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες που καλούμαστε να δώσουμε το επόμενο διάστημα.

Σε αυτές τις μάχες, οι Financial Crimes, το Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, ο Σπάρτακος και οι δεκάδες ανένταχτοι αγωνιστές που συγκρότησαν και στηρίζουν την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ δεσμεύονται ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή. Θα επιδιώξουμε δε, στη βάση συγκεκριμένων αρχών, ισοτιμίας και ανοιχτής δημοκρατικής συζήτησης, την ενότητα δράσης στα μεγάλα μέτωπα, με όλους όσοι συμμερίζονται και αφουγκράζονται τις ανησυχίες και τις πραγματικές ανάγκες των χιλιάδων δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

28 Μαΐου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: