Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Κλείνει η Boston Globe


Απειλή λουκέτου αντιμετωπίζει η εφημερίδα των ΗΠΑ Boston Globe που ιδρύθηκε πριν από 137 χρόνια. Όπως δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο όμιλος της New York Times, που εξαγόρασε την εφημερίδα το 1993 έναντι 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αυτό θα προκύψει λόγω της άρνησης των συνδικάτων των εργαζομένων στην εφημερίδα να δεχτούν τα σχέδια για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα όμως η Washington Post σχολιάζει ότι η απειλή για το κλείσιμο της εφημερίδας, ίσως είναι κίνηση τακτικής ώστε τα συνδικάτα να αποδεχτούν το πλάνο οικονομικής ανασυγκρότησης. Η Boston Globe αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταγράψει ζημιές ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων αυτή τη χρονιά και στόχος του ομίλου είναι να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι μείωση αποδοχών και μία σειρά άλλων μέτρων για την εξοικονόμηση συνολικά 20 εκατομμυρίων δολαρίων.
αναδημοσίευση από το news.ert.gr


UPDATE Τετάρτη 6/5/2009

Βοστώνη, ΗΠΑ 06/05/2009 13:01 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερ)

ΗΠΑ. Το συνδικάτο της Boston Globe και η ιδιοκτήτρια εταιρεία NY Times Co πέτυχαν μια αρχική συμφωνία.


Το μεγαλύτερο συνδικάτο της εφημερίδας Boston Globe πέτυχε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μια αρχική συμφωνία με την ιδιοκτήτρια εταιρεία New York Times Co, η οποία απειλούσε να κλείσει την εφημερίδα επειδή χάνει χρήματα, ανακοίνωσε η Globe.

Το συνδικάτο Boston Newspaper Guild ήταν το μοναδικό που δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με τη διεύθυνση της εφημερίδας για τον περιορισμό του κόστους της έκδοσης. Μια αρχική συμφωνία επιτεύχθηκε λίγο μετά τις 3 π.μ. (τοπική ώρα, 10.00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η Globe στην ιστοσελίδα της.
"Ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις με το Guild", αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Globe Ρόμπερτ Πάουερς.

Ο ίδιος προσθέτει ότι τα μέρη συμφώνησαν να μην ανακοινώσουν λεπτομέρειες μέχρι η ηγεσία του Guild να μιλήσει με τα μέλη της αύριο Πέμπτη. Όμως ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Globe αναφέρει πως το συνδικάτο συμφώνησε σε σημαντικές περικοπές των μισθών, άδειες άνευ αποδοχών και τροποποιήσεις στις προβλέψεις που εγγυώνται την ισόβια απασχόληση -- ένα πολύ επίμαχο ζήτημα.
Το Guild, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 600 εργαζομένους, περιλαμβανομένων των συντακτών, επεδίωκε να διαφυλάξει τις εγγυήσεις ισόβιας απασχόλησης λέγοντας ότι η εξάλειψή τους θα ανοίξει το δρόμο για απολύσεις μερικών από τους υψηλότερα αμειβόμενους βετεράνους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: