Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Επιστολή νέων συναδέλφων


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ
H κρίση στα ΜΜΕ με την πτώση των πωλήσεων των ημερήσιων εφημερίδων, την υποχώρηση της ακροαματικότητας των κλασικών μέσων και τη ραγδαία ανάπτυξη των νέων ψηφιακών μέσων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό στον κλάδο, καθώς λειτουργεί ως πρόσχημα για την ενεργοποίηση εκκαθαριστικών τάσεων και για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Σ’ αυτά τα πλαίσια η νέα γενιά εργαζομένων στα media εντάσσεται σ’ ένα ιδιαίτερα δυσμενές εργασιακό καθεστώς, παραπαίοντας μεταξύ ατέρμονης μαθητείας, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και δελτίου παροχής υπηρεσιών. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στα Νέα Μέσα βιώνουν τις χειρότερες δυνατές εργασιακές συνθήκες με την επαγγελματική τους υπόσταση να μην αναγνωρίζεται καν.
Το πάζλ συμπληρώνεται με τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, τις παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων, την ομηρία των συμβασιούχων της ΕΡΤ, το κλείσιμο διάφορων μέσων, τις απολύσεις και τις εθελούσιες εξόδους, την πολυθεσία τη στιγμή που ο κλάδος μαστίζεται από την ανεργία, το καθεστώς διαπλοκής και αργομισθίας που επικρατεί στη Γενική Γραμματεία Τύπου και στα διάφορα γραφεία τύπου. Την ίδια στιγμή δίπλα στα παλιά και ανοιχτά μέτωπα ανοίγει εκ νέου το ζήτημα του ασφαλιστικού προοιωνίζοντας μεταρρυθμίσεις που θα πλήξουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερο εκλείπει η διεισδυτική, ανεξάρτητη και κριτική δημοσιογραφία και αντικαθίσταται από τη δημοσιογραφία που διαπλέκεται με την πολιτική εξουσία και εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Το διάχυτο έλλειμμα δεοντολογίας και η τάση ιδεολογικής χειραγώγησης αποκαλύπτεται με την προσπάθεια συκοφάντησης των κοινωνικών κινημάτων που ξεδιπλώθηκε σε όλο της το μεγαλείο τόσο τον περασμένο Δεκέμβρη όσο και σε άλλες κινητοποιήσεις.
Σ’ αυτή τη συγκυρία η ΕΣΗΕΑ αποτελεί μάλλον κομμάτι του προβλήματος και όχι της λύσης. Το πιο ισχυρό σωματείο του Τύπου τείνει να μετατραπεί σε μια κλειστή κάστα για λίγους και εκλεκτούς με αυστηρές τελετές μύησης. Εμπεριέχει στο εσωτερικό του από ετεροαπασχολούμενους μέχρι και εργοδότες, όχι όμως την πλειοψηφία των επισφαλώς εργαζόμενων δημοσιογράφων. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο η μη συγκρότηση προεδρείου της Ένωσης, με ευθύνη συγκεκριμένων παρατάξεων, λειτουργεί ως άλλοθι για την αδράνεια απέναντι σε κρίσιμα διακυβεύματα του κλάδου, μια στάση που ισοδυναμεί με ύψωση λευκής σημαίας σε μάχες που ποτέ δε δόθηκαν.
Σ’ αυτές τις συνθήκες ως ομάδα νέων εργαζομένων στα ΜΜΕ αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια πρωτοβουλία που θα είναι πλατιά, ανοιχτή, δημοκρατική, πολυμορφική και θα αγκαλιάζει νέους και επισφαλώς εργαζομένους του κλάδου με σκοπό την ενημέρωση, την οργάνωση, την οικοδόμηση ενός δικτύου αλληλεγγύης αλλά και την ένταση των πιέσεων μ’ έναν συντεταγμένο τρόπο προς την ΕΣΗΕΑ για καταστατικές αλλαγές, ώστε η ΕΣΗΕΑ να μετατραπεί σ’ ένα ανοιχτό, ζωντανό και διεκδικητικό σωματείο.
Να οργανώσουμε αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας
Να σταθούμε δίπλα στα κοινωνικά κινήματα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: