Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Στον καταυλισμό τσιγγάνων του Ρηγανόκαμπου Αχαΐας




αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΠΗΝ την είδηση της επίσκεψης στον καταυλισμό των τσιγγάνων, κίνηση που επαναλαμβάνεται σταθερά κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα.

Φωνάζοντας «έρχονται οι κουμπάροι» υποδέχτηκαν χθες δεκάδες πιτσιρίκια που διαμένουν στον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου, τους φορείς της πόλης και νονούς τους οι οποίοι φορτωμένοι δώρα και τρόφιμα τα επισκέφτηκαν και φέτος στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να τους δώσουν λίγη χαρά και να εξασφαλίσουν την τροφή τους για τις ημέρες των εορτών.

Την επίσκεψη την διοργάνωσαν η Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου –Ηπείρου – Νήσων (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.) σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και το Δημοτικό Οργανισμό Υγείας- Πρόνοιας.

Συνεπείς κάθε χρόνο οι εκπρόσωποι των φορέων που πριν από 8 περίπου χρόνια συμμετείχαν στην ομαδική βάπτιση των τσιγγανοπαίδων αγόρασαν δώρα για τα βαπτιστήρια τους αλλά και για τα υπόλοιπα παιδιά του καταυλισμού. Ο Κωνσταντίνος, η Πολυτίμη, ο Σωτήρης, ο Αλέξανδρος, η Κωνσταντίνα, ο Ασημάκης, η Ανθούλα, η Αθηνά και τα υπόλοιπα παιδιά, είχαν βγει στο δρόμο από νωρίς το πρωϊ.

Στην χθεσινή επίσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της ΕΣΗΕΠΗΝ, ο πρόεδρός της Απόστολος Βουλδής ,ο πρόεδρος του Μουσείου Τύπου Μιχάλης Βασιλάκης και το μέλος Μαρίνα Ριζογιάννη, του Κοινωνικoύ Τομέα του Δήμου ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας – Πρόνοιας Αντώνης Χαροκόπος ,ο Ψυχολόγος Δημήτρης Μόρφης, ο Κοινωνιολόγος Γιώργος Χαλκιόπουλος και η υπεύθυνη τύπου της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Βάλη Κρουστάλη, της Νομαρχίας ο Αντινομάρχης Υγείας Γεράσιμος Φεσσιάν, του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» η υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Ειρήνη Χαραμή, τους γιατρούς του ΙΚΑ ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Χαράλαμπος Μπονάνος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΙΚΑ Απόστολος Σωτηρούδης. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην συμμετοχή του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ε.Ε.Σ. εκ μέρους του οποίου συμμετείχαν εθελοντές με επικεφαλή τον κ. Βασίλη Χατζόπουλο και μοίρασαν αυξημένες ποσότητες τροφίμων και παιχνιδιών.

Το δυσάρεστο είναι ότι η πλειοψηφία των οικογενειών που είχαν μεταφερθεί σε σπίτια σε διάφορα σημεία της πόλης και ζούσαν υπό ανθρώπινες συνθήκες, λόγω οικονομικής αδυναμίας να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους (ενοίκιο, ΔΕΗ και ΔΕΥΑΠ), όπως οι ίδιοι μας ανέφεραν, έχουν επιστρέψει και πάλι στον καταυλισμό.

Οι συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου είναι πάρα πολύ άσχημες λόγω της έλλειψης καθαριότητας κλπ., με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους τα νεογέννητα αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη φορά τα παιδάκια έφεραν εμφανή τα σημάδια από τα δαγκώματα των ποντικιών στο κεφάλι τους και σε άλλα σημεία του σώματός τους.

Αυτό σημαίνει ότι άμεσα οι φορείς της πόλης θα πρέπει να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής των κατοίκων του καταυλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: