Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Η ημερίδα της ΠΟΕΣΥ για ΔΠΥ, διαδίκτυο, portals


Περιληπτικός απολογισμός της πρώτης συζήτησης της ημερίδας της ΠΟΕΣΥ (από την Παρασκευή θα υπάρξει ενημέρωση και για τις υπόλοιπες ενότητες).


Tην κατάσταση που ισχύει στην Ευρώπη, παρουσίασε η Νέλλη Κατσαμά,μέλος του γενικού συμβουλίου της ομοσπονδίας, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στο φαινόμενο των freelancers, την εμπειρία και τις αντιμετωπίσεις των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο Απόστολος Καψάλης νομικός, ερευνητής εργασιακών θεμάτων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ παρουσίασε στοιχεία για την εργασία με ΔΠΥ στο σύνολο της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και συγκριτικά με την Ευρώπη. Όπως ανέφερε βασιζόμενος σε σχετικές έρευνες, ο μέσος όρος των αυταπασχολούμενων στην Ελλάδα είναι 25%, ενώ στην Ευρώπη είναι 12,5%. Το 2008 στην Ελλάδα εργάζονταν με ΔΠΥ 960.000 άνθρωποι, ενώ σε έρευνα της VPRC, 250.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, δούλευαν με μπλοκάκι που υπέκρυπτε εξαρτημένη εργασία.

Η Μαρίνα Μεϊντάνη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, αρχικά παρουσίασε την κατάσταση που ισχύει στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και ακολούθως στην περιφέρεια, όπου καταγράφονται φαινόμενα αμοιβής με βάση τις ΣΣΕ, ενώ στην πράξη καταβάλλονται λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπονται.

Tης συζήτησης προηγήθηκαν χαιρετισμοί εκπροσώπων κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων από το χώρο των ΜΜΕ. Μετά τις εισηγήσεις υπήρξαν παρεμβάσεις από ομιλητές. Επίσης έχουν κατατεθεί και γραπτές παρεμβάσεις (λόγω της πίεσης του χρόνου) που θα δημοσιοποιηθούν με ευθύνη της ΠΟΕΣΥ, όπως και ο χαιρετισμοί και οι παρεμβάσεις ομιλητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: