Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ημερίδα της ΠΟΕΣΥ για τα δημοτικά ΜΜΕ



Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ημερίδα της ΠΟΕΣΥ για τα δημοτικά ΜΜΕ, με εισηγητές νομικούς, πανεπιστημιακούς, αλλά κυρίως εκπροσώπους συνδυασμών σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτό μας δημιουργεί ένα διπλό περιορισμό στο να προχωρήσουμε σε αναπαραγωγή τς συζήτησης. Πρώτον λόγω όγκου υλικών γιατί η δεοντολογία υποχρεώνει να παρουσιαστούν οι πολιτικές θέσεις όλων, γεγονός που πρακτικά δεν μπορεί να σηκώσει το blog και δεύτερον λόγω του πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα των Financial Crimes και της μη ταύτισης με συγκεκριμένα αυτοδιοικητικά σχήματα, η επιλεκτική προβλή ορισμένων, δεν θα συμβάδιζε με τη φυσιογνωμία του συνδυασμού.
Θα παρουσιασουμε τη σύνοψη που θα προκύψει από την ΠΟΕΣΥ σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Φωτο οι πρόεδροι ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ στους χαιρετισμούς τους.

2)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΣΥ

Τα δημοτικά ΜΜΕ αποτελούν μιαν εναλλακτική δυνατότητα στο σημερινό τοπίο της ενημέρωσης, την οποία οι πολίτες έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Τα ΜΜΕ αυτά, ωστόσο, απειλούνται ουσιαστικά με κλείσιμο λόγω των προβλέψεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και άλλων διατάξεων για την υποχρεωτική μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες. Το αρνητικό αυτό ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα πριν από το τέλος του 2010. Αυτό υπήρξε η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων που εκφράσθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα, 20 Οκτωβρίου η ΠΟΕΣΥ στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ με θέμα: «Η αναγκαιότητα ύπαρξης των σημερινών ΜΜΕ στο σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». Εισηγητές υπήρξαν ο πρ. Πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης, ο Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάγκος Ανδρεάδης και ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Καναλιού 1 στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Νίκος Μπουρσινός (εξ ονόματος και των δημοσιογράφων και των λοιπών δημοτικών ραδιοσταθμών της Αττικής).



Χαιρετισμό απηύθυναν οι Πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και της ΠΟΕΣΥ Σταμάτης Νικολόπουλος, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε, με συντονίστρια την δημοσιογράφο Πόπη Διαμαντάκου τοποθετήθηκαν κατά σειρά ο υποψήφιος Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, ο δημοσιογράφος Τάκης Καμπύλης εκπροσωπώντας τον συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη» του υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελένη Ζαφειρίου, ο Πρόεδρος του “Αθήνα 9,84” και υποψήφιος με τον συνδυασμός «Αθήνα πόλη της ζωής μας» του Νικήτα Κακλαμάνη, Θανάσης Καφέζας, ο υποψήφιος του Ν. Ηρακλείου Νώντας Σπυρόπουλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου, η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» Ελένη Πορτάλιου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» Άγγελος Χάγιος και ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του «Αθήνα 9,84» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, Κώστας Ράπτης. Παρέστησαν ακόμη ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιάννης Μανώλης και ο πρώτος διευθυντής του «Αθήνα 9,84» Γιάννης Τζαννετάκος.



Στη συζήτηση τονίσθηκε ότι τα χωρίς χρηματοδότηση από τους οικείους δήμους τα δημοτικά ΜΜΕ αδυνατούν αντικειμενικά να συνεχίσουν να προσφέρουν το ενημερωτικό τους έργο, για το οποίο ιδρύθηκαν και αδειοδοτήθηκαν, εκφράσθηκε η εκτίμηση ότι τα εν λόγω μέσα δέχονται συντονισμένη επίθεση από ιδιωτικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν τις συχνότητές τους, και αναιρέθηκε με νομικά επιχειρήματα ο ισχυρισμός ότι η ύπαρξη επιδοτούμενων δημοτικών ΜΜΕ προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι τα δημοτικά ΜΜΕ ιδρύθηκαν ως κινηματική πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και ότι τα ιδιωτικά ΜΜΕ δεν πλεονεκτούν σε διαφάνεια και βιωσιμότητα.

Στην Ημερίδα καταγγέλθηκε ότι οι εργαζόμενοι σε «Κανάλι 1», «Ξένιο» και «Επικοινωνία FM» είναι είτε απλήρωτοι, είτε σε επίσχεση εργασίας ή στα δικαστήρια και ότι το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του «Αθήνα 9,84» AIR 104,4 που εκπέμπει σε 16 γλώσσες μεταναστών κρίθηκε από το ΕΣΡ ότι δεν λειτουργεί νομίμως, διότι δεν συμμετείχε στην διαγωνιστική διαδικασία του 2001, οπότε και δεν είχε καν προκύψει η ανάγκη να ιδρυθεί.

Οι κριτικές και αυτοκριτικές παρατηρήσεις που ακούσθηκαν για πλευρές της λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ δεν αναίρεσαν τη συμφωνία όλων των ομιλητών για την ανάγκη υιοθέτησης από την κυβέρνηση και ψήφισης μέχρι τις 31/12/2010 μιας τροπολογίας που θα ρυθμίζει οριστικά το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: