Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η απόφαση του ιδιοκτήτη της Απογευματινής να προχωρήσει στην υπαγωγή του στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα είναι ένα ακόμη χτύπημα της εργοδοσίας στους εργαζόμενους της εφημερίδας που παραμένουν για 3 μήνες απλήρωτοι.
Παρόλη την προσπάθεια διαφόρων να μας πείσουν ότι η υπαγωγή στο άρθρο 99 σημαίνει «ότι η εργοδοσία θέλει να κερδίσει χρόνο για να βρει λύση και να συνεχίσει η εφημερίδα την λειτουργία της» η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.
Από τις 102 εταιρίες που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 οι 92 έχουν κηρύξει τελικά πτώχευση. Μόνο αν είσαι ποδοσφαιρική ΠΑΕ έχεις ελπίδες να «σωθείς». Απλά ο κ Σαραντόπουλος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να συνεχίσει για μερικούς μήνες ακόμη την έκδοση της εφημερίδας κρατώντας απλήρωτους «και με τον νόμο» τους εργαζόμενους. Και σε 5-6 μήνες θα βρεθούν οι 100 και πλέον εργαζόμενοι στο δρόμο, έχοντας αφήσει τα περιθώρια στην εργοδοσία να τακτοποιήσει τις δικές της «εκκρεμότητες».
Οι Financial Crimes δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό των εργαζόμενων στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και με κάθε τρόπο θα στηρίξουν τον αγώνα τους για να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και να πάρουν όλα τα χρήματα που τους χρωστάει η εργοδοσία.

Όμως τώρα που η κρίση στον τύπο παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας τώρα χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις.Οι Financial Crimes καλούμε τους συναδέλφους της Απογευματινής να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς. Αν δεν μπορεί ο κ. Σαραντόπουλος να συνεχίσει την έκδοση της εφημερίδας μπορούν οι εργαζόμενοι που έτσι και αλλιώς για χρόνια είναι αυτοί που κρατούσαν ζωντανή την εφημερίδα παρά τις καταστροφικές επιλογές της κάθε ιδιοκτησίας.
Όταν πάνε να κλείσουν μια εφημερίδα και να πετάξουν στο δρόμο τους εργαζόμενους χρειάζεται να «μάθουμε» από το παράδειγμα των εργαζόμενων στον Ελεύθερο Τύπο και να το προχωρήσουμε παρακάτω.
Να προχωρήσουμε σε κατάληψη της Απογευματινής και στην έκδοση της εφημερίδας κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων. Να αναγκάσουμε την ΕΣΗΕΑ και τις υπόλοιπες Ενώσεις να στηρίξουν έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια. Τα τέσσερα σαββατιάτικα φύλλα του Ελεύθερου Τύπου πριν από ενάμιση χρόνο βγήκαν με χρηματοδότηση της ΕΣΗΕΑ και ανέδειξαν μία άλλη δημοσιογραφία, διαφορετική από αυτήν που πνίγει τον συντάκτη στις πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες της ιδιοκτησίας. Το ίδιο και ακόμη καλύτερα μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Και όχι για τέσσερα σαββατιάτικα φύλλα αλλά για πολύ περισσότερο.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε και πρέπει να αναγκάσουμε και την κυβέρνηση να πάρει θέση. Δεν μπορεί τα κανόνια να σφυρίζουν παντού γύρω μας και οι υπουργοί να σφυρίζουν αδιάφορα. Να στηρίξει η πολιτεία μια τέτοια «εκδοτική» προσπάθεια των ίδιων των εργαζόμενων, αν κόπτεται για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και διάφορα άλλα τέτοια που κατά καιρούς μας λένε. Η πολιτική του «μνημονίου» φτάνει στον κλάδο με γρήγορο βήμα και καταστροφικές συνέπειες. Είμαστε κομμάτι όλου του εργαζόμενου κόσμου που παλεύει ενάντια στο μνημόνιο και μέσα στο στόχαστρό μας πρέπει να βάλουμε εκτός από τους εργοδότες και την κυβέρνηση και την πολιτική της που λύνει τα χέρια στα αφεντικά να κάνουν αυτά που κάνουν.
Όμως πάνω απ’ όλα χρειάζεται να βγει ο αγώνας των εργαζόμενων στην Απογευματινή προς τα έξω. Και στους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου που ζουν αντίστοιχα προβλήματα. Στον ΔΟΛ ο Ψυχάρης απολύει κατά βούληση, σήμερα τα «ελληνικά γράμματα» και υπαλληλικό προσωπικό, αύριο συντάκτες, για να φτάσει τον στόχο του να μειώσει το προσωπικό κατά 40%. Στον Πήγασο απολύσεις στην Ελευθεροτυπία απολύσεις. Παντού ανασφάλεια.
Χρειάζεται ένα κοινό μέτωπο όλου του κλάδου για να μην πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι την κρίση των αφεντικών μας. Να απαιτήσουμε από την ΕΣΗΕΑ και όλες τις Ενώσεις άμεσα, τριήμερη απεργία όλου του κλάδου για να μην βγει κανένα κυριακάτικο φύλλο από τους εκδότες. Να τους κάνουμε να πονέσουν αυτοί, αντί να πονάμε εμείς και οι οικογένειές μας. Πρέπει τέλος να ανοιχτούμε και σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία που βιώνει αντίστοιχες καταστάσεις. Μπορούμε να κάνουμε την νέα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, την φωνή των εργαζόμενων που ματώνουν καθημερινά και ποτέ δεν βγαίνει ποτέ σχεδόν ο αγώνας τους στις σελίδες των εφημερίδων και στα κανάλια.
Οι Financial Crimes δηλώνουν ότι θα σταθούν στο πλευρό των εργαζόμενων στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και με κάθε τρόπο θα στηρίξουν τον αγώνα τους για να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και να πάρουν όλα τα χρήματα που τους χρωστάει η εργοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: