Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010
Τί ειπωθηκε στη σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ
Από το blog του Ασύνταχτου Τύπου της ΕΣΗΕΜΘ για τη σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ με τα ΔΣ των δημοσιογραφικών ενώσεων.
Ενδεικτικά οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσιογράφων είπαν:
Αυτά που έγινα την προηγούμενη βδομάδα αποτελούν καταλύτη και για αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στον συντονισμό, ώστε να αποτρέψουμε την λαίλαπα στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, είπε ανοίγοντας τις εργασίες ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σ. Νικολόπουλος.
Όσοι αντιδράσανε στις απεργίες δεν ήταν μόνο εργοδοτικοί αλλά και εργαζόμενοι που ανησυχούνε για τις δουλειές τους, γι αυτό πρέπει να απευθυνθούμε σε αυτούς και να εκπονήσουμε μία στρατηγική αντιμετώπισης της λαίλαπας στο τρίπτυχο: υπογραφή ΣΣΕ, σταμάτημα των απολύσεων, προστασία των ανέργων, είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος.
Χρειαζόμαστε συντονισμό της δράσης μας με τις άλλες Ενώσεις για τη συγκρότηση μετώπου και την επεξεργασία ενός νέου συνδικαλισμού πέραν του παραδοσιακού, κάτι σαν λόμπυ όπως κάνουν στο εξωτερικό, είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοϊτσίδης.
Αυτές οι συναντήσεις γίνονται στον προθάλαμο της εντατικής ή σε μνημόσυνο, γι αυτό πρέπει να δοθεί ρόλος συντονισμού στην ΠΟΕΣΥ και να προωθήσουμε μία διασωματειακή συνεργασία με κατεύθυνση το Συνδικάτο Τύπου, είπε ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Γ. Πλαχούρης.
Είναι θλιβερό φαινόμενο η αήθης επίθεση κατά της ΕΣΗΕΑ και θα πρέπει να δούμε έναν άλλου τύπου συνδικαλισμό, είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Δ. Βουλδής, ρωτώντας αν υπάρχει ενότητα στον κλάδο. Ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΕ κ. Σούρλιας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη μη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και ότι τα προβλήματα τα γνωρίζουμε, γι αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε τις απαντήσεις.
Αυτό που συνέβη την περασμένη βδομάδα με την σφοδρή και οργανωμένη εργοδοτική επίθεση κατά των εργαζομένων και την ΕΣΗΕΑ, αποτελεί κομβικό σημείο, κατά την Ν. Νταουντάκη (ΕΣΗΕΑ), η οποία μίλησε για συνδικαλιστές-νεκροθάφτες και υποστήριξε πως η μόνη δύναμη που μας απομένει είναι η αλληλεγγύη.
Την πρόταση για ψήφισμα συμπαράστασης προς την ΕΣΗΕΑ, έκανε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Κ. Τσαουσίδης, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί σκληρή απάντηση στην εργοδοσία.
Ο γεν. γραμ. της ΕΣΗΕΑ Α. Νταβανέλος είπε ότι μετά τους διοικητικούς και τεχνικούς έρχεται η σειρά των δημοσιογράφων να βιώσουν τις απολύσεις που θα είναι μαζικές. Ενώ η Κατσέλη έχει έτοιμο το ν/σχ για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Γι αυτό δεν πρέπει να πάμε σε διάλογο με τις απολύσεις εν ισχύ και το κεντρικό αίτημά μας πρέπει να είναι: όχι στις απολύσεις.
Το μέλος του δσ της ΕΣΗΕΑ Γ. Κυρίτσης είπε ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης, αλλά να μην καταγγέλλουμε όσους έχουν αντίθετη άποψη για απεργία ως εργοδοτικούς.
Οι απεργίες για να πετύχουν πρέπει να είναι οργανωμένες, είπε το μέλος του δσ της ΕΣΠΗΤ Χ. Πραμανιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιχείρηση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Καταφέρθηκε κατά του συνδικαλισμού τύπου λόμπυ και πρότεινε να επιδιωχθεί η συγκρότηση εργασιακών επιτροπών σε διακλαδικό επίπεδο. Κανένας δεν είναι μόνος του και να αλλάξει στρατόπεδο ο φόβος, είπε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει η ανάγκη μιάς πολιτικής συγκρουσιακής είπε το μέλος του δσ της ΠΟΕΣΥ Γ. Ζαγγανάς, προτείνοντας επιτροπές αγώνα που θα παλέψουν και δεν θα παζαρέψουν. Επισήμανε δε πως το ψήφισμα-ανακοίνωση θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα-μέτωπα του αγώνα μας.
Ο Γ. Αδάμ από το δσ της ΕΣΗΕΜΘ είπε ότι θα πρέπει να συγκροτήσουμε ένα πλαίσιο και να εκπονήσουμε μία στρατηγική, που δεν θα έχει ούτε λόμπινγκ, ούτε κλάμπινγκ. Η Ν. Μποζίνη από το δσ της ΠΟΕΣΥ αναφέρθηκε σε μια σειρά αδιευκρίνιστα ζητήματα, ρωτώντας ποιες είναι οι θέσεις μας, προτείνοντας μία συνολική πλατφόρμα αιτημάτων.
Ο Μ. Μπίκας από το δσ της ΕΣΗΕΜΘ αναφέρθηκε στην πετυχημένη απόκρουση των σχεδίων της ιδιοκτησίας της «Μακεδονίας» και του «Αγγελιοφόρου» στην Θεσσαλονίκη για περικοπές και εφαρμογή του 3846. Ζούμε σε συνθήκες πολέμου πλέον με πολλά μέτωπα, όπου ως κόκκινη γραμμή θα πρέπει να χαραχθεί η αντίθεσή μας: στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην περικοπή των εργασιακών θέσεων, στην περιστολή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην αφαίμαξη των αποδοχών μας, στην χειραγώγηση της ενημέρωσης.
Η απόφαση του γεν. συμβ. της ΠΟΕΣΥ για κοινές δράσεις ενός μετώπου εργαζομένων, μαζί με την πρόταση συνδικαλιστών για διακλαδική συνεργασία με προοπτική Συνδικάτο Τύπου, είναι αυτό που θα πρέπει άμεσα να επιδιωχθεί. Με κύρια χαρακτηριστικά την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα, χωρίς… προφάσεις. Άμεσα να δοθεί απεργιακή απάντηση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου