Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για Ελευθεροτυπία και Μακεδονία


Η ΕΟΔ καλεί την Ελλάδα να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της δημοσιογραφίας

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΜΘ- Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

Ανακοίνωση με την οποία καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της δημοσιογραφίας και τους εκδότες να προστατέψουν ιστορικούς τίτλους που κατέχουν εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).

«Η οικονομική κρίση δε δικαιολογεί βίαιες καταστάσεις, όπως να παραμένουν δημοσιογράφοι επί μήνες απλήρωτοι», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΔ Άρνε Κένιγκ και επικαλούμενος τα παραδείγματα των εφημερίδων Μακεδονία και της Ελευθεροτυπία τονίζει ότι η προστασία ιστορικών τίτλων είναι χρέος των εκδοτών όχι έναντι των δημοσιογράφων αλλά έναντι των πολιτών και του αγαθού της Ενημέρωσης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

Η ΕΟΔ καλεί την Ελλάδα να εγγυηθεί

τη βιωσιμότητα της δημοσιογραφίας

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζει την ανησυχία της για την υποβάθμιση που παρατηρείται στο πεδίο του γραπτού Τύπου στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η ανάγκη για αξιόπιστη ενημέρωση είναι ισχυρότερη από ποτέ.

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και τους ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα, να εξαντλήσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν την ύπαρξη βιώσιμων ΜΜΕ στη χώρα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Άρνε Κένιγκ.

Πέρα από την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι εφημερίδες με μακρόχρονη και σημαντική παρουσία στον ελληνικό Τύπο απειλούνται με κλείσιμο. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην Αθήνα και η εφημερίδα Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη. Η Ελευθεροτυπία έχει συνδέσει άρρηκτα την ιστορία της με την ιστορία της Ελλάδας μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, εκφράζοντας με συνέπεια και ένταση προοδευτικές φωνές της χώρας. Η Μακεδονία συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια λειτουργίας και έχει συνδέσει το όνομά της με την ίδια την παράδοση του Τύπου στην Βόρεια Ελλάδα. Κι όμως και στα δύο φύλλα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες και οι εργοδότες δεν φαίνονται ικανοί να διαχειριστούν το βάρος της ευθύνης που επιφέρει η κατοχή τόσο σημαντικών τίτλων.

«Η οικονομική κρίση δε δικαιολογεί βίαιες καταστάσεις, όπως να παραμένουν δημοσιογράφοι επί μήνες απλήρωτοι. Οι εκδότες έχουν χρέος να προστατεύσουν και να διατηρήσουν ιστορικές εφημερίδες. Δεν το οφείλουν απλώς στους δημοσιογράφους. Είναι υποχρέωσή τους προς το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης των πολιτών, ιδίως στον καιρό της πιο μεγάλης εδώ και δεκαετίες κρίσης που περνά η Ελλάδα», τονίζει ο Άρνε Κένιγκ.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στηρίζει την ΕΣΗΕΜ-Θ και την ΕΣΗΕΑ στον αγώνα τους να μην κλείσουν οι εφημερίδες. Αγώνα ο οποίος σήμερα συντονίζεται με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών εναντίον της χούντας στην Ελλάδα, στις 17 Νοεμβρίου του 1973.

Δεν υπάρχουν σχόλια: