Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

H σημερινή συνέλευση στην ΕΡΤ


Eπέκταση της στάσης εργασίας που αρχικά ήταν 1μμ έως 5μμ και πήγε μέχρι τη 1πμ της Τρίτης αποφάσισε η συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, (δόθηκε εξαίρεση μόνο στο τηλεοπτικό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού στο μπάσκετ), ενώ θα ακολουθήσει 48ωρη απεργία Τετάρτη και Πέμπτη (και νέα συνέλευση με πρόσκληση και στις άλλες ειδικότητες των εργαζομένων στην ΕΡΤ).

Προηγήθηκε συνάντηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τη διοίκηση της ΕΡΤ, όπου δεν υπήρξε κανένα νέο σχετικά με τα αιτήματα της τρέχουσας κινητοποίησης (καταβολή δεδουλευμένων, για τα οποία υπάρχει διαδικασία στο ΣΕΠΕ την Παρασκευή και το θέμα των συμβασιούχων). Να σημειώσουμε ότι καιρό έχουμε να δούμε και πολύ περισσότερο να ακούσουμε τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που είναι στο τρικομματικό κυβερνητικό μπλοκ. 

Καταλαβαίνουμε ότι εκεί στη ΔΗΜΑΡ με τις επιστρατεύσεις των καθηγητών και τα σχέδια του Μανιτάκη, θα έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες, να συμμετέχουν σε όλα, στο ΠΑΣΟΚ έχουν και το θέμα με τα οικονομικά τους και είναι απασχολημένοι (κάνουν και τη νέα συγκυβερνητική παράταξη στην ΕΣΗΕΑ), οπότε όλη η δουλειά έμεινε στη ΝΔ.

Επίσης δεν υπήρχε απάντηση, από την πλευρά της διοίκησης, για τα δημοσιεύματα σχετικά με το μέλλον της ΕΡΤ, που προφανώς βασίστηκαν σε πηγές των συναδέλφων και δεν αποτελούν μυθεύματα, αλλά επαναφορά των σχεδίων Μόσιαλου - Προβόπουλου.
Καλέστηκε στη συνέλευση και η ΠΟΣΠΕΡΤ και προς στιγμήν υπήρξαν και εντάσεις λόγω της διαφορετικής τακτικής του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Κρατάμε ότι την Τετάρτη η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει συνέλευση στη Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη στις 11πμ έχει συνεδρίαση με τα ΔΣ των σωματείων - μελών της.
Στις ψηφοφορίες μειοψήφισαν οι προτάσεις:
*να μην κάνουμε τίποτα μέχρι την Παρασκευή και αν μέχρι τότε δεν υπάρχουν απαντήσεις, το αξιολογούμε
*να ξεκινήσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες
*να γίνουν στοχευμένες στάσεις εργασίας

σε ψηφοφορία επί των δράσεων, ψηφίστηκε διοργάνωση νέας συνέντευξης Τύπου, ενώ ενσωματώθηκε στην πρόταση για τη 48ωρη, η πρόταση για κοινή συνέλευση όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ την Πέμπτη, με πρωτοβουλία των δημοσιογράφων και πρόσκληση σε όλους τους άλλους κλάδους
Αργότερα θα επισυνάψουμε και το ψήφισμα

2)ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ 

ΠΡΟΣ ΕΣΗΕΑ 13/05/2013

ΠΡΟΣ ΠΟΕΣΥ

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την άρνηση της Διοίκησης να απαντήσει με συγκεκριμένο τρόπο στα θεσμικά και εργασιακά αιτήματα που χρονίζουν και συνδέονται άμεσα με την ίδια την υπόσταση και την φυσιογνωμία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Αποφάσισαν νέα στάση εργασίας, σήμερα από τις 1800 έως 0100 για την Τηλεόραση το Ραδιόφωνο και τα Πολυμέσα της ΕΡΤ.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αντιδρούν στα σχέδια ξεπουλήματος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μέσω της συρρίκνωσης της λειτουργίας της όπως μεθοδεύεται και με το νομοσχέδιο Μανιτάκη. Με τα σχέδια αυτά απειλείται και υπονομεύεται ο ρόλος και ο χαρακτήρας των Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης και ειδικά της ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο αυτό οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ προχωρούν σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη και Πέμπτη (15 και 16/05) ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από Διοίκηση και κυβέρνηση για:

το μέλλον που επιφυλάσσει για την ΕΡΤ η τρόϊκα και η κυβέρνηση,

την τύχη των συναδέλφων συμβασιούχων,

την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος μέσω μεικτών και εξωτερικών παραγωγών,

την μη καταβολή δεδουλευμένων 5 και πλέον μηνών.


Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είναι αποφασισμένοι να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια, θεατές του σχεδίου απαξίωσης, υποβάθμισης και κατάργησης του Δημόσιου χαρακτήρα της. Δεν θα απεμπολήσουν τα δικαιώματα τους και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο τους στην ενημέρωση.

Θεωρούμε καθήκον μας απέναντι στην κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά αυτή την περίοδο, την προάσπιση της ενημέρωσης με πολυφωνία, νηφαλιότητα, αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα.


Επαναδιατυπώνουμε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα τα αιτήματα μας: 

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Όχι στο γκρίζο καθεστώς της ΚΥΑ. Όχι στην κατάργηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος μέσω της υπαγωγής στο ενιαίο μισθολόγιο.

Προάσπιση του δημοσίου χρήματος.

Όχι στη σπατάλη μέσω της πρακτικής των πολυδάπανων μεικτών και εξωτερικών παραγωγών.

Σταθερή απασχόληση και αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις για όλους τους εργαζόμενους.

Όχι στο καθεστώς ομηρίας των συμβάσεων έργου. Επαναπρόσληψη των συναδέλφων συμβασιούχων με διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες

Αποδέσμευσης της ΕΡΤ από το καθεστώς ΔΕΚΟ.

Όχι στο στραγγαλισμό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που ξεπουλά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας επιδιώκοντας επαφές με τους πολιτικούς, εργασιακούς και κοινωνικούς φορείς για το ρόλο και το χαρακτήρα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ιδιαίτερα μέσα την περίοδο κρίσης.


Αγωνιζόμαστε για μια ενημέρωση που δεν ευνοεί διαχωρισμούς, αποκλεισμούς και τον κοινωνικό αυτοματισμό.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙΝΙΚΟΣ ΓΡΥΛΛΑΚΗΣΝΙΚΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: