Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Αστυνομικοί έξω από τα Αιολικά Νέα



Αστυνομικοί με φόρμες, έτοιμοι να παρέμβουν τη Δευτέρα το απόγευμα, έξω από το κτήριο που στεγάζονται οι εγκαταστάσεις των «Αιολικών Νέων» Φωτο και ρεπορτάζ από την εφημερίδα "Εμπρός" της Λέσβου.


Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων και φορέων ενάντια στην αναστολή λειτουργίας της εφημερίδας «Αιολικά Νέα», με κλιμάκωσή τους αύριο το πρωί, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας στα Μ.Μ.Ε. της Λέσβου. Την ίδια στιγμή δυσαρέσκεια προκάλεσε, προχθές το απόγευμα, η μη παραχώρηση τελικά του χώρου του Επιμελητηρίου Λέσβου για την πραγματοποίηση σύσκεψης όλων των εργαζόμενων στα Μ.Μ.Ε., των εργατικών σωματείων και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Έκπληξη προκάλεσε και η φανερή παρουσία την περασμένη Τετάρτη αστυνομικής δύναμης έξω από το κτήριο των «Αιολικών Νέων», υπό το φόβο κινητοποίησης των εργαζομένων που θα έφτανε μέχρι εκεί!

Από πολλά κύματα πέρασε, προχθές το απόγευμα, η προσπάθεια πραγματοποίησης σύσκεψης μεταξύ των εργαζόμενων στα Μ.Μ.Ε. Λέσβου, μελών της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και του Σωματείου Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ), αλλά και εκπροσώπων άλλων σωματείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αρχική παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου ανακλήθηκε λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, με τη δικαιολογία ότι το Επιμελητήριο είναι «εργοδοτικός φορέας», αρνήθηκε ακόμα και να νοικιάσει το χώρο στην ΕΣΗΕΠΗΝ. Γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια όχι μόνο του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και όσων την Τετάρτη το απόγευμα παρευρέθηκαν έξω από το κτήριο του Επιμελητηρίου.
Τελικά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρόταση του νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Κατά τη σύσκεψη, ο ίδιος ο κ. Βογιατζής εξέφρασε την πρόθεσή του να μεσολαβήσει προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση του εργοδότη με τους εργαζομένους, με σκοπό να ξανανοίξει η εφημερίδα. Παρόντες στη σύσκεψη ακόμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, ο δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, οι αντιδήμαρχοι Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης και Απόστολος Πατέστος και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων του νησιού.

Φρουρείται!
Την ίδια στιγμή έκπληξη προκάλεσε η παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης έτοιμης να επέμβει κατασταλτικά έξω από το κτήριο όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις των «Αιολικών Νέων», στην οδό Αγίας Ειρήνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία των αστυνομικών στο χώρο προέκυψε μετά από μέτρα προστασίας που ζήτησε ο ίδιος ο εκδότης της εφημερίδας, Γιώργος Κονδυλούδης, φοβούμενος - όπως υποστήριξε - εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από εργαζομένους και άλλους που είχαν προγραμματίσει εκδήλωση συμπαράστασης στους απολυμένους των «Αιολικών Νέων». Με παρέμβαση του εργασιακού εκπροσώπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, χθες το πρωί, στο γενικό αστυνομικό διευθυντή, ζητήθηκε «η ούτως ή άλλως προκλητική παρουσία της αστυνομίας, εφόσον επαναληφθεί στο μέλλον, να είναι διακριτική».


Εκδηλώσεις και στάση εργασίας
Την αλληλεγγύη της στο σύνολο των εργαζόμενων στα «ΑΙ.Ν.» εξέφρασε, με προχθεσινή της ανακοίνωση, η εκτελεστική γραμματεία της ΑΔΕΔΥ Λέσβου, καλώντας τους αρμοδίους να ανακαλέσουν άμεσα την απόφασή τους και να μην αποτελέσουν παράδειγμα για άλλες παρόμοιες ενέργειες από επιχειρήσεις της Λέσβου εις βάρος των εργαζομένων.
Τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους των «ΑΙ.Ν.» εξέφρασε και η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), αναφέροντας μάλιστα πως με την απόφασή της η διοίκηση της εφημερίδας «βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην απόφαση του ντόπιου και ξένου ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Μ.Μ.Ε. για την πάση θυσία απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».
Χθες το απόγευμα, είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους εργαζομένους των «ΑΙ.Ν.» μπροστά από τα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης.
Στο ίδιο πλαίσιο, σήμερα Τετάρτη το βράδυ στις 8, το ΣΕΜΜΕΛ και η ΕΣΗΕΠΗΝ διοργανώνουν, στην πλατεία Σαπφούς, συναυλία υποστήριξης και αλληλεγγύης στους 20 εργαζομένους των «Αιολικών Νέων», στην οποία και καλούν όλο το λαό και τη νεολαία της Λέσβου.
Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης πρόκειται να κορυφωθούν αύριο το πρωί, με τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι σε όλα τα Μ.Μ.Ε. της Λέσβου, που έχουν κηρύξει το ΣΕΜΜΕΛ και η ΕΣΗΕΠΗΝ.
Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας έχει οριστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10:30 αύριο το πρωί, έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, κοντά στην πλατεία Κωνσταντινουπόλεως, όπου στις 11 αναμένεται να ξεκινήσει τριμερής συνάντηση μεταξύ της υπηρεσίας, του εκδότη των «ΑΙ.Ν.» και των εργαζόμενων στην εφημερίδα. Ας σημειωθεί ότι αύριο στη συγκέντρωση θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Σταμάτης Νικολόπουλος.
Τέλος, για την Παρασκευή, στις 6:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ΦΟΜ συνάντηση-συζήτηση με θέμα το «λουκέτο» στα «ΑΙ.Ν.» και τις νέες εργασιακές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: