Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

"Αμερικανιές" από τη ΓΣΕΕ-απεργούμε ΜΑΖΙ με όλους τους εργαζόμενους


Από ανακοίνωση της ΓΣΕΕ: "Παρά το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει την αναγκαιότητα κατά τις ημέρες της Γενικής Απεργίας της ΓΣΕΕ, τα Σωματεία των Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι Ενώσεις των Δημοσιογράφων, να απεργούν με τέτοιο τρόπο ώστε:
Α) Να διευκολύνονται οι απεργοί να προσέλθουν στη συγκέντρωση
Β) Να προβληθεί και να αναδειχθεί η απεργία και το συλλαλητήριο μας
Αυτό (για διάφορους λόγους) δεν έγινε αποδεκτό.
Έτσι και στην αυριανή Γενική Απεργία τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία εκτός από τους εργαζόμενους στον ΗΣΑΠ που θα διακόψουν την ΑΠΕΡΓΙΑ τους από 10.00 πμ έως 16.00 μμ για να εξυπηρετηθούν οι απεργοί".



Ένα πρώτο σχόλιο
Εδώ και χρόνια η ΓΣΕΕ δεν στηρίζει την προπαγάνδιση των δράσεών της σε εξωστρεφείς παρεμβάσεις συνδικαλιστικών στελεχών και απευθείας (πρόσωπο με πρόσωπο) επαφή με τους απλούς εργαζόμενους (ολέθρια συνέπεια του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού αποτελεί και η έλλειψη σωματείων σε πολλούς χώρους του ιδιωτικού τομέα). Αντίθετα με τηλεοπτικά σποτ, γιγαντοαφίσες και πληρωμένα συνεργεία διανομής φυλλαδίων με καπελάκια και μπλουζάκια (φαινόμενα που στην καθομιλουμένη τα χαρακτηρίζουμε αμερικανιές) έχει δώσει μια αποστεωμένη εικόνα συνδικάτου που δεν θέλει ενεργούς εργαζόμενους, αλλά "τηλεθεατές" του καναπέ.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν (πχ Δεκέμβης 2005) με πρωτοβουλία της "πάγωσε" τέτοιες πρωτοβουλίες συνδικαλιστών βάσης και τις αντικατέστησε με κορασίδες ιδιωτικού συνεργείου που ανέλαβαν να προπαγανδίσουν την απεργία εκείνης της περιόδου, σαν να μοιράζουν φυλλάδια για φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ινστιτούτα αδυνατίσματος.
Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, η καταγγελία των σωματείων που συγκρότησαν επιτροπή για την Κούνεβα, η ματαίωση της διαδήλωσης μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου (που όμως την υλοποίησαν σωματεία, κινήσεις, αλλά και οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς), η για πρώτη φορά ματαίωση Πρωτομαγιάτικης διαδήλωσης, η καταγγελία σωματείων που έκαναν απεργία στις 17 Δεκέμβρη, κλπ

Αντί να κάνει υποδείξεις στα κλαδικά σωματεία των ΜΜΕ για το πώς θα απεργούν, ας θυμηθεί ότι στο παρελθόν, που τα ΜΜΕ δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένα, μεγάλοι απεργιακοί αγώνες κέρδισαν την υποστήριξη και συμμετοχή της κοινής γνώμης, όχι γιατί τους έπαιξαν τα κανάλια, αλλά γιατί εκτός από το δίκιο που είχαν, ενεργοποίησαν και έβγαλαν κόσμο στο δρόμο, πείθοντάς τον όχι να περιμένει τις ειδήσεις στον καναπέ, αλλά να διαδηλώνει και να περιφρουρεί νύχτα-μέρα τους αγώνες του.
"Αγνοεί" βεβαίως η ΓΣΕΕ πώς ακριβώς παίζονται οι απεργίες από τα ΜΜΕ που δεν είναι υπό εργατικό έλεγχο, αλλά λειτουργούν σε συνθήκες ασφυκτικού ελέγχου από τους ιδιοκτήτες τους.

Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική επιλογή των απεργιακών δελτίων, που προϋποθέτει σκληρή αναμέτρηση με την εργοδοτική πλευρά και μερικούς θιασώτες της μέσα στο συνδικαλιστικό τοπίο, για να υλοποιηθεί.

Ας κλιμακώσει λοιπόν την πάλη η ΓΣΕΕ μέχρι να παρθούν πίσω τα μέτρα και ας αφήσει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να κανονίσουν τα του οίκου τους. Δεν πέρασαν και πολλές μέρες που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωνε μέσα στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ,ότι "εγώ πολιτικές απεργίες δεν κάνω", μέχρι η πίεση των εξελίξεων να τον υποχρεώσει σε άλλη ρότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: