Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Είμαστε όλοι στο πλευρό τους




ΦΩΤΟ από το "Εμπρός" της Λέσβου


Με κατάληψη του χώρου εργασίας και περιφρούρηση των μηχανημάτων πρέπει να απαντήσουν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αιολικά Νέα» στην γκανγκστερικού τύπου ενέργεια του ιδιοκτήτη να κλείσει μια κερδοφόρα επιχείρηση επειδή δεν υπέκυπταν οι εργαζόμενοι στους εργασιακούς του εκβιασμούς. Παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις τους, η κατοχύρωση του χώρου στην πλευρά των εργαζομένων, αποτελεί σαφές μήνυμα στην εργοδοσία.
Πρόσφατα η αντίστοιχη κίνηση των συναδέλφων του Ελεύθερου Τύπου,οδήγησε στη χρηματοδότηση και έκδοση εναλλακτικών φύλλων και ο χώρος αποτέλεσε στρατηγείο συντονισμού εξωστρεφών ενεργειών (πχ συναυλία, διαδηλώσεις, κλπ). Η απορρόφηση συναδέλφων στο διάδοχο σχήμα του Ε.Τ., αλλά και αλλού, παρά τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι συνέπεια της συλλογικής στάσης που προϋπήρξε.

Υπενθυμίζουμε και κάποιες άλλες περιπτώσεις, γιατί η εμπειρία πάντα είναι χρήσιμη.

Στον «Planet» χρειάστηκε η περιφρούρηση χώρου και μηχανημάτων.
Στην εφημερίδα «Απόφαση», όταν έκλεισε, οι ιδιοκτήτες φόρτωσαν νύχτα σε νταλίκες τον εξοπλισμό της εφημερίδας και εξαφανίστηκαν.
Στην «Ημέρα της Πάτρας» δεν έγινε αντίστοιχη κίνηση, αν και ο όμιλος Καμπέρου έχει πολλές άλλες δραστηριότητες και η εφημερίδα στεγάζονταν μέσα στο κτήριο του ομίλου. Σήμερα εξακολουθεί να αθετεί τις υποσχέσεις του και να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία.
Στην «Αθλητική Ηχώ» την πρώτη φορά οι εργαζόμενοι βρήκαν λουκέτο στην πόρτα (πριν μετακομίσουν στο Μοσχάτο).


Όταν οι εργαζόμενοι μένουν στον εργασιακό χώρο συνεχίζουν να λειτουργούν συλλογικά και δε διαλύονται, δεν κυριαρχεί η αναζήτηση ατομικής λύσης, αλλά αντίστοιχα η συλλογικότητα βοηθάει στην άσκηση πίεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: