Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

"ΗΜΕΡΑ": ο "Ελ.Τύπος" της Αχαΐας


Τακτικός επισκέπτης της Πάτρας τα τελευταία χρόνια για προσωπικούς-οικογενειακούς λόγους, πάντα από επαγγελματικό χούι, αγόραζα και διάβαζα το σύνολο του αχαϊκού Τύπου (από αυτές τις επισκέψεις και οι φωτογραφίες ΜΜΕ της Πάτρας). Ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις μου είχε η ΗΜΕΡΑ για τη δημοσιογραφική της πληρότητα, σε συνδυασμό με τον καλό σχεδιασμό και την εμφάνιση που είχε. Δεν έλειψαν οι φορές που πέρναγε και ανακοινώσεις που έστελνα για ζητήματα συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης. Πριν σημειωθούν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς και μετακομίσει στην Οβρυά, κάποιες ελάχιστες φορές είχα αφήσει και φύλλα των F.Crimes στα γραφεία της εφημερίδας (αν θυμάμαι καλά στην οδό Τσαμαδού, πρέπει να ήταν).
Η είδηση για το λουκέτο είχε τη βαρύτητα, του κλεισίματος του Ελ. Τύπου για την Αθήνα και αυτή ήταν και η αφορμή γι αυτό το σημείωμα, για να «περάσει» στους αναγνώστες του Blog, το μέγεθος (τηρουμένων πάντα των αναλογιών) της εξέλιξης αυτής. Βεβαίως είχαν προηγηθεί τα «προεόρτια» απόλυση του δημοσιογράφου Τάκη Μαρτάτου, συνέλευση των δημοσιογράφων της Εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ» την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, καθυστερήσεις πληρωμών, κλπ). Ένα χρόνο πριν ο όμιλος Καμπέρου διέψευδε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας ΚΟΣΜΟΣ για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Αρκεί μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να διαπιστώσει κανείς από πανελλαδικής κυκλοφορίας έντυπα και έγκυρα ρεπορτάζ την πορεία του ομίλου. Παλιός «ραδιοπειρατής» και ιδιοκτήτης τριών ελικοπτέρων, με τα οποία αρέσκεται να πετάει, ο Θ.Καμπέρος έχει επιχειρήσεις που απασχολούν 400 άτομα (και άλλα 100 στα ΜΜΕ).


Όπως έγραφε το www.express.gr στις 05/01/09:
Aνάμικτα συναισθήματα προβληματισμού, αμηχανίας και ανησυχίας έχουν προκαλέσει στην Πάτρα οι οικονομικές περιπέτειες του γνωστού Ομίλου Καμπέρος που περιλαμβάνει εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο των logistics αλλά και των μέσων ενημέρωσης, τα οποία μάλιστα, σε ορισμένα θέματα, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρά και μαχητικά («Ημέρα», «Tele Time», «Ράδιο Γάμμα»). Η φημολογία ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε αιωρείτο στην πόλη εδώ και καιρό και έτσι οι εξελίξεις ήλθαν κάθε άλλο παρά ως κεραυνός εν αιθρία. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να πάρει το θέμα διαστάσεις αποτέλεσαν οι τελευταίες μαζικές απολύσεις εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι (ο ακριβής αριθμός δεν είναι επιβεβαιωμένος, πρόκειται όμως τουλάχιστον για 12 άτομα, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για 52 συνολικά). Τραπεζικοί παράγοντες, γνώστες επίσης της υπόθεσης, εκτιμούσαν ότι η όλη προσπάθεια του ομίλου εστιάζεται τώρα, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, στην υπαγωγή στις προστατευτικές διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα (Νόμος 3588/2007), με ρύθμιση των χρεών ώστε να μπορέσει να ανακάμψει.


Δυστυχώς προηγήθηκαν αρκετά περιστατικά στην περιοχή με εργασιακά προβήματα τα τελευταία χρόνια (PATRA TV, TELE TIME, κλπ) που δείχνουν ότι το τοπίο παρά τη φαινομενική του καλή εικόνα με αρκετά ΜΜΕ να έχουν έδρα την Πάτρα, μάλλον δεν ξεφεύγει από το γενικό κανόνα της εργασιακής αβεβαιότητας. Το λουκέτο στην ΗΜΕΡΑ έρχεται για να αποδείξει για άλλη μια φορά, ότι (και στα ΜΜΕ) δεν υπάρχει ασφάλεια στην εργασία και το εισόδημα, αφού μια από τις ναυαρχίδες του Τύπου της Αχαΐας, βάρεσε τέτοιο κανόνι. Ελπίζω να είναι εκβιαστικό πείσμα και να ανοίξει πάλι, ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ και όχι με λιγότερους συναδέλφους και περισσότερα «μπλοκάκια». Άλλωστε και το PATRA TV έκλεισε και επανήλθε στη ζωή, πρόσφατα.
Κι επειδή πάντα χρειάζεται και μια πρόταση, ίσως θα έπρεπε να οργανωθεί και μια κινητοποίηση στην Πάτρα, με πρωτοβουλία φυσικά των συναδέλφων της ΕΣΗΕΠΗΝ, αλλά με τη συμμετοχή (ναι να πάμε) και όλων των υπολοίπων (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, τεχνικές και διοικητικές ενώσεις, κλπ).

Νάσος Μπράτσος, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ


Υ.Γ. η εφημερίδα ΗΜΕΡΑ ιδρύθηκε πριν από 65 χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια: