Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Μήνυμα αντίστασης


...αναδημοσίευση από το Blog του Ασύνταχτου Τύπου...


Δημοσιογράφοι “Μακεδονίας”: Όχι, δεν σπάμε την απεργία διαρκείας
ΕΞΑΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΚΑΙ «ΣΠΟΡ»


Το θρίλερ με τον σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι συνεχίζεται…

Η εκδότρια των εφημερίδων «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά» Βίκυ Σουλοπούλου, μετά το χθεσινό ομόφωνο όχι των εργαζομένων στο σχέδιο περικοπών των αποδοχών κατά 20%, σήμερα το πρωί (φαίνεται πως τις νύχτες ηδονίζεται με σπλάτερ σκηνές) επανήλθε με νέο σχέδιο –το όγδοο κατά σειρά από τον περασμένο Ιούνιο, που άρχισε την επιχείρηση σφαγής των εργαζομένων και της αφαίμαξής τους όσο περισσότερο επιτρέψουν οι κατοχικοί, οι τροϊκανοί και οι μνημονιακοί.

Το νέο αυτό σχέδιο, θέλει να επιβάλει μειώσεις μισθών κατά 19% για ένα χρόνο, που μας επιτρέπει να τις βαφτίσουμε όπως θέλουμε: δανεισμό, ατομική σύμβαση ή εκ περιτροπής εργασία. Δεν δεσμεύεται ότι θα τα επιστρέψει κάποτε, παρά όταν θα υπάρξει κερδοφόρα χρήση (δηλαδή ποτέ, αφού δεν πρόκειται να εμφανιστεί σε ισολογισμό κάτι τέτοιο), ούτε ότι το αντίστοιχο διάστημα δεν θα κάνει απολύσεις, παρά δεσμεύτηκε μόνο μέχρι τέλη Ιουνίου (δηλαδή για 4.5 μήνες).

Συντριπτικά εναντίον της πρότασης τάχθηκε το σύνολο σχεδόν των περίπου 80 δημοσιογράφων παρόντων στην εξάωρη εργασιακή συνέλευση, ενώ αφέθηκε ανοιχτή η διαδικασία διαλόγου. Τον οποίο όμως, η Σουλοπούλου θέλει στα δικά της μέτρα και σταθμά, θέτοντας τελεσίγραφα και απαιτήσεις, δείχνοντας να αγνοεί την κατάσταση στην οποία έχει φέρει τις εφημερίδες. Απαιτούσε μέχρι τις 17:00 να απαντούσαμε, αλλά με τη διάρκεια της συνέλευσης έως τις 18:30, στην προσπάθεια επικοινωνίας του προεδρείου μαζί της αυτή δεν καρποφόρησε. Οπότε;

Το άλλο ζήτημα που προκάλεσε την οργή των συναδέλφων στην εργασιακή της ΕΣΗΕΜΘ, ήταν και αυτό της προσφυγής της εκδότριας των εφημερίδων στα δικαστήρια για να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία μας που σήμερα συμπλήρωσε επτά μέρες. Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις σ’ αυτήν την κίνηση ήταν έντονες, με τους δημοσιογράφους να βλέπουν την διοίκηση των εφημερίδων να τους απειλεί και να τους εκβιάζει. Ή δέχεστε να γυρίσετε στις δουλειές σας χωρίς να αποσυρθούν οι λίστες της εκ περιτροπής εργασίας, ηττημένοι και στο έλεος της κυρίας ή αρνείστε και η υπόθεση κρίνεται στα δικαστήρια, με ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα: από τη μια να κηρυχθεί καταχρηστική (για το παράνομη είναι ελάχιστες οι πιθανότητες) και αναγκαστικά να επανέλθουμε στις εφημερίδες (αλλά όχι με δική μας συγκατάθεση) ή να μην δικαιώσει την προσφυγή της εκδότριας και οι εργαζόμενοι να συνεχίσουμε την απεργία, με όλες τις ευθύνες να βαραίνουν την Σουλοπούλου που δείχνει μία άκαμπτη στάση, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο εκδότη της άλλης μεγάλης εφημερίδας της πόλης. Να σημειώσουμε πως υπήρξαν και κάποιες περίεργες φωνές να πάμε σε πραγματική διαπραγμάτευση με ανοιχτές τις εφημερίδες, δηλαδή να επιστρέψουμε χωρίς να πάρει πίσω τις λίστες, αλλά το προεδρείο δεν προέβη καν σε ψηφοφορία. Η διάθεση του σώματος είχε εκφραστεί και τώρα ραντεβού στα δικαστήρια.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΣΤΑΘΟΎΜΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΗΜΕΘ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 11:00


Να σημειώσουμε πως την ίδια στάση ακολουθούν με αποφάσειςτων συνελεύσεών τους και οι Τεχνικοί και οι Διοικητικοί.

Στον «Αγγελιοφόρο», η συνάντηση με τον Μπακατσέλο ήταν για τις 19:00, όπου το προεδρείο μετέβη αμέσως μετά την διακοπή της εργασιακής της «Μακεδονίας» και των «Σπορ». Η νέα πρόταση του εκδότη είναι μείωση κατά 12.8% με δέσμευση επιστροφής τους αλλά χωρίς άλλες δεσμεύσεις. Άφησε δε χρονικό διάστημα δέκα ημερών για να απαντήσει η Ένωση. Οπότε η νέα εξέλιξη θα συζητηθεί σε νέα εργασιακή συνέλευση των δημοσιογράφων του «Αγγελιοφόρου».

Η νέα αυτή πρόταση Μπακατσέλου δημιουργεί και κάποιες άλλες παρενέργειες προς το συγκρότημα της «Μακεδονίας». Δηλαδή, δείχνει πως αυτά τα διευθυντικά στελέχη που το απόγευμα στην ΕΣΗΕΜΘ μας παρότρυναν να δεχθούμε το -19% της Σουλοπούλου, αποδείχθηκαν κακοί συμβουλάτορες. Τώρα τι έχουν να πουν που στον «Αγγελιοφόρο» ο Μπακατσέλος κατέβηκε στο -12.8% με διασφάλιση επιστροφής;

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΔΙΑΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ:
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΣΣΕ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: