Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Μυτιλήνη: Νέες ανακοινώσεις συμπαράστασης


1)ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΛΕΣΒΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 28-03-2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ




Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λέσβου συμπαραστέκεται στους απολυμένους πρώην εργαζομένους των «Αιολικών Νέων» και ζητά την παύση της δίωξης που ασκήθηκε σ’ αυτούς.
Ζητά επίσης την παύση της δίωξης προς το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ).
Ζητούμε την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
Οι οποιουδήποτε είδους επιχειρούμενες διώξεις δεν πρόκειται να σταματήσουν τους δίκαιους αγώνες, δικαίωμα αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο όλων των εργαζομένων.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Η Πρόεδρος, Ο Γ. Γραμματέας

Κανλή Μυρσίνη, Κατσαβέλλης Παναγιώτης



2)ΕΣΗΕΠΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Πάτρα 21 Μαρτίου 2011


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη δίωξη κατά των απολυμένων πρώην εργαζομένων της Ημερήσιας Εφημερίδας Λέσβου «Αιολικά Νέα», που οδηγήθηκε σε παύση λειτουργίας τον Φεβρουάριο του 2010. Η δίωξη ασκείται κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε ο πρώην εκδότης της εφημερίδας Γιώργος Κονδυλούδης, εξαιτίας ενημερωτικού εντύπου που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στη Λέσβο σε υπεράσπιση του δίκαιου αιτήματός τους για επαναλειτουργία της εφημερίδας και επάνοδο στις θέσεις εργασίας τους.
Διαμαρτυρόμαστε επίσης για τη δίωξη που έχει ασκηθεί σε όλα τα μέλη του τέως Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) επειδή κατά τη θητεία τους άσκησαν την αυτονόητη υποχρέωσή τους να εκδώσουν ανακοίνωση συμπαράστασης στους απολυμένους συναδέλφους τους, όταν ο εργοδότης έπαυσε τη λειτουργία της εφημερίδας. Η αλληλεγγύη δεν διώκεται και δεν ποινικοποιείται.
Η πρόκληση διαμαχών για το περιεχόμενο του ενημερωτικού εντύπου και για εκείνο της ανακοίνωσης του ΣΕΜΜΕΛ είναι προσχηματική, και στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό από την υποχρέωση του εργοδότη να αποζημιώσει τους εργαζομένους που απέλυσε, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα – 13 μήνες μετά. Το δικαίωμα του απολυμένου εργαζόμενου στην αποζημίωση είναι αδιαπραγμάτευτο.
- Καμία δίωξη
- Οι αποζημιώσεις στους εργαζομένους



3)ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Δαβάκη & Βαλαωρίτου Τηλ: 22510-28861/22734
81100 ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΦΑΞ: 22510-27856

Αριθ.Πρωτ: 101 Μυτιλήνη 23 Μαρτίου 2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αγανάκτηση παρακολουθούμε από κοντά την δικαστική περιπέτεια των πρώην εργαζομένων στις εκδόσεις Αιολικά Νέα.
Και το έγκλημά τους ποιο; Είχαν την τόλμη να διεκδικήσουν όσο δούλευαν και πριν τους πετάξει στο δρόμο ο εργοδότης τους, το αυτονόητο, να εφαρμοσθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Είχαν την τόλμη αφού απολύθηκαν, να ζητήσουν την αποζημίωση που ορίζει ο νόμος. Σα να μην έφθανε αυτό, ο συγκεκριμένος εργοδότης ζητάει και τη δίωξη της διοίκησης του Σωματείου των εργαζομένων του ΣΕΜΕΛ, γιατί στήριξε τα μέλη του σωματείου, προφασιζόμενος διάφορες φράσεις που χρησιμοποίησαν στην ανακοίνωση της διοίκησης του σωματείου.
Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι δικαστικές διώξεις από μέρους του συγκεκριμένου εργοδότη, έχουν αποτέλεσμα την χειροτέρευση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων, αφού μπαίνουν εμπόδιο ακόμα και στο να εισπράξουν αυτή τη πενιχρή αποζημίωση που δικαιούνται από τον ΟΑΕΔ, χώρια που τους στερεί τις νόμιμες αποζημιώσεις.
Καλούμε τους εργαζόμενους μέσα από τα σωματεία, ενεργά να δείξουν τον αποτροπιασμό για την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Την προσπάθεια ποινικοποίησης της λειτουργίας των σωματείων. Την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Απαιτούμε να παρέμβει το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των σωματείων και των εργαζομένων.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: