Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση πρώην συμβασιούχων ΕΡΤ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΤ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Είμαστε η αντιπροσωπεία των δημοσιογράφων που έμεινε εκτός της ΕΡΤ.
Είμαστε οι άνθρωποι που τους πέταξαν έξω από τη γαλέρα αφού τους έστυψαν.

Στη θέση μας βρέθηκαν αντικαταστάτες με ισχυρές γνωριμίες, ειδικό καθεστώς απασχόλησης και αποκλειστικές συμβάσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Είμαστε οι δημοσιογράφοι που έχουν δουλέψει για να ενημερωθεί ο λαός από το Ορμένιο μέχρι τη Γαύδο, 10, 12, 14 ώρες την ημέρα χωρίς την παραμικρή αναγνώριση. Μας είπαν ότι ήταν υποχρέωσή μας.

Οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ δεν διεκδίκησαν και δεν έλαβαν υπερωρίες, κυριακάτικα ή μπόνους. Πήραμε μόνο μια διαβεβαίωση ότι θα ανανεώνονταν οι συμβάσεις τους. Τελικά, επικράτησαν κάποιοι που είχαν επαφές με εξουσίες και διαπλοκές. Δεν είναι όλοι, αλλά είναι αρκετοί.

Σ’ αυτούς τους καιρούς της κρίσης είμαστε τα θύματα του εκδοτικού και του πολιτικού κανιβαλισμού. Οι νεόπτωχοι της κρίσης, τα θύματα της διακομματικής υποτέλειας στο Δου-Νου-Του, οι «Μοιραίοι» της ενημέρωσης, συνάδελφοι, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ.

Και για να το ξεκαθαρίσουμε, αναφερόμαστε στους δημοσιογράφους που ζουν σε καθεστώς απόγνωσης μετά τον ύποπτο διαγωνισμό στην ΕΡΤ, την απειλή πτώχευσης στο Άλτερ, το δράμα της «Απογευματινής», τις περικοπές αποδοχών στον «Πήγασο» και ούτω καθεξής.

Μέσα σ’ αυτήν την ομάδα εργαζομένων που έσταξαν ιδρώτα στις γαλέρες των ΜΜΕ υπάρχουν άνθρωποι από 30 έως 45 ετών που νοιώθουν κενοί. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στη δημοσιογραφία και μένουν άνεργοι, χωρίς αναγνώριση των κόπων από τη σκληρή δουλειά τους.
Υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονταν στην ΕΡΤ από το 1993 και τους πέταξαν έξω σαν αδέσποτα σκυλιά.
Ψ Αυτός είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της κρατικής ραδιο-τηλεόρασης;
Ψ Έτσι αναγνωρίζουν το δημοσιογραφικό κάματο κάποιοι καρεκλοκένταυροι που λένε ότι φέρνουν τις ειδήσεις;
Ψ Ύστερα από περιπέτειες χρόνων με τρίμηνες συμβάσεις σκλαβιάς με 12 ένσημα το μήνα για 26 μέρες δουλειάς είναι δυνατόν να επιλέγονται Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου με αποκλειστικό κριτήριο το καλύτερο ρουσφέτι;
Ψ Οι κλόουν της αργομισθίας που επιβιώνουν στωικά σε υπεύθυνες θέσεις της ΕΡΤ - ανεξαρτήτως κυβέρνησης - έμαθαν ποτέ ότι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι ψέλλισαν λέξεις όπως το “open.gov”, η «Διαύγεια» και η «Διαφάνεια»; Ή μήπως έκαναν βόλτες με ποδήλατο γύρω από το Ραδιομέγαρο για να δείξουν πως αυτό ήταν το μήνυμα των τσιφλικάδων της Αγίας Παρασκευής;

Από την πρώτη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ενός διαγωνισμού χωρίς κριτήρια, δείξαμε τη βούλησή μας. Μέσα σε τρεις μέρες μαζευτήκαμε 27 δημοσιογράφοι, γίναμε 55 και τώρα έχουμε ξεπεράσει τους εκατό.
Ψ Κινητοποιήσαμε την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ.
Ψ Πείσαμε τις Ενώσεις να εκδώσουν ανακοινώσεις.
Ψ Το ζήτημά μας εξετάσθηκε σε συνεδριάσεις Διοικητικών και Μεικτών Συμβουλίων.
Ψ Εξασφαλίσαμε τη νομική και συνδικαλιστική αρωγή των σωματείων παράλληλα με τη δρομολόγηση νομικών ενεργειών εναντίον της ΕΡΤ.
Ζητούμε, επιτέλους, από τα Πειθαρχικά Συμβούλια να κάνουν τη δουλειά τους. Να καλέσουν τα μέλη της Επιτροπής για εξηγήσεις σε ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ώστε να ενημερωθούμε πώς επελέγησαν κάποιοι δήθεν άνεργοι με τρεις μισθούς σε ανταγωνιστικά Μέσα και συμβάσεις σε δημοτικά ραδιόφωνα.

Δεν σταματάμε εδώ. Με έμπειρους δικηγόρους ετοιμάζουμε παρεμβάσεις στο Συνήγορο του Πολίτη και στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα έχουμε δρομολογήσει αγωγές για σειρά παρανομιών που διαπιστώνουμε με στοιχεία ότι διενεργήθηκαν.

Έχουμε δίκιο κι αυτό θα επικρατήσει.
Δεν είναι τυχαία δύο γεγονότα: Αφ’ ενός η ΕΡΤ αρνείται να απαντήσει στις ενστάσεις που έχει δεχθεί. Αφ’ ετέρου, κάποιοι άρχισαν να διαρρέουν ότι θα γίνουν κι άλλες προσλήψεις ώστε να ανακοπεί το κύμα ενστάσεων και αγωγών.

Συνάδελφοι! Κάποιοι που εξασφάλισαν το ψωμί και το παντεσπάνι τους στην ΕΡΤ, απέρριψαν εμάς που δουλεύαμε ώρες για το μεροκάματο. Αυτό είναι το περιστατικό.

Η ουσία όμως είναι άλλη. Οι άνθρωποι που μαγείρεψαν τις λίστες στην ΕΡΤ:
Ψ Αγνόησαν και προσέβαλαν την ΕΣΗΕΑ.
Ψ Κορόιδεψαν το δημοσιογραφικό κλάδο, ικανοποιώντας κρυφές πολιτικές επιθυμίες.
Ψ Και το χειρότερο: Μάς βάφτισαν όλους αναλώσιμους.

Η ΕΣΗΕΑ έλεγε κάποτε ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι αναλώσιμοι. Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ.

Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε.

Είμαστε αλληλέγγυοι στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους σε όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Είμαστε διατεθειμένοι να συγκρουστούμε με τις αντιλήψεις που βύθισαν τον ελληνικό λαό στην κρίση, στη φτώχεια και την απόγνωση.
Όλοι εμείς ανήκουμε στο λαό.
Όλοι εμείς είμαστε η ΕΣΗΕΑ!

Συνάδελφοι του Διασωματειακού ήρθαμε εδώ για να δηλώσουμε παρόντες, έτοιμοι να συντάξουμε τις δυνάμεις μας με όλους εσάς, για αγώνες που θα δικαιώσουν τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.
Διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Αυτό είναι μήνυμα: ΜΟΝΙΜΟΥ ΑΓΩΝΑ και αλληλεγγύης.

Σας ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: