Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις του ΣΕΠΕΨΑΕΕ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ

(Σ.Ε.Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.)

Κιλκίς 8 Κορυδαλλός, Τ.Κ. 18120,

Τηλ. & FAX 2104968988, email: sepepsaee@yahoo.gr


Το πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης Ψυχαργώς άλλαξε τον τρόπο που παρέχονταν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας: δημιουργήθηκαν ξενώνες, οικοτροφεία και διαμερίσματα για τους ψυχικά πάσχοντες στην κοινότητα καθώς και δομές όπου παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας (ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία, κέντρα ημέρας, κινητές μονάδες, κέντρα ψυχικής υγείας κ.α.). Πλέον κάθε άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να βρίσκει απαντήσεις στα προβλήματά του, στον τόπο που ζει και εργάζεται, μέσα στην κοινότητα και όχι στα ασυλικού τύπου ιδρύματα.

Το ελληνικό κράτος υποχρεώθηκε να ανοίξει αυτές τις δομές μετά το «σκάνδαλο της Λέρου», όταν αποκαλύφθηκαν οι μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης των ψυχικά ασθενών στα ιδρύματα, και από τότε υποχρεώνονται από την Ε.Ε. να τις συντηρεί. Ωστόσο, ήδη από το 2006, αρκετά χρόνια πριν από την οικονομική κρίση και το μνημόνιο, οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύμηνες καθυστερήσεις και περικοπές στη χρηματοδότηση των φορέων (μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΝΠΙΔ) που λειτουργούν αυτές τις δομές.


Χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το μνημόνιο και την οικονομική κατάσταση της χώρας η κυβέρνηση έδωσε τη χαριστική βολή στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση: ο προϋπολογισμός για την ψυχική υγεία για φέτος μειώθηκε κατά 55% σε σχέση με τον περσινό, πράγμα που σημαίνει πως οι πόροι για τη διατήρηση των δομών ψυχικής υγείας έχουν ήδη εξαντληθεί και δεν υπάρχει κάποια έστω ένδειξη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι έχει κάνει κάποια ενέργεια για να καλύψει το υπόλοιπο μέχρι το τέλος του 2012. Πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης όχι μόνο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο, οι εργαζόμενοι στις δομές της ΠΕΨΑΕΕ, όπως και πολλοί συνάδελφοί μας, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα για να μπορούμε να βρισκόμαστε στις δουλειές μας και να προσφέρουμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Καλούμαστε να δουλέψουμε μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και εργασιακής εξουθένωσης, νιώθουμε καθημερινή πια αβεβαιότητα για το αν θα επιβιώσουν ή όχι οι δομές στις οποίες εργαζόμαστε, συνάδελφοι αποχωρούν και δεν αναπληρώνονται, η κάλυψη βασικών λειτουργικών δαπανών γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη λύση είναι να παλέψουμε όλοι μαζί και μαζί με εργαζόμενους από άλλους χώρους της ψυχικής υγείας, τους λήπτες των υπηρεσιών μας και τις οικογένειές τους για να αποτρέψουμε την εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό στα δικαιώματα των ληπτών και στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών. Ήδη αυτό τον δρόμο ακολουθήσαμε από τον Σεπτέμβρη του 2011, όταν πάλι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την περικοπή του προϋπολογισμού – εν μέσω εκτέλεσής του! – και το ενδεχόμενο να κλείσουν οι δομές ψυχικής υγείας και να επιστρέψουμε στην εποχή των ασύλων. Τότε συσπειρωθήκαμε, συναντήσαμε και συντονιστήκαμε με συναδέλφους και σωματεία και δώσαμε έναν επιτυχημένο αγώνα. Αυτή είναι η επιλογή μας και τώρα, να μην αφήσουμε να ισοπεδώσει τις δουλειές και τις υπηρεσίες μας η πολιτική του υπουργείου που θυσιάζει το κοινωνικό κράτος, στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Στην έκτακτη γενική μας συνέλευση, τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στην ΠΕΨΑΕΕ, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε προειδοποιητική πενθήμερη τετράωρη στάση εργασίας από τις 10 ως τις 14 του μήνα, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας. Στα αιτήματά μας συμπεριλαμβάνεται να διασφαλιστεί η επιχορήγηση για το 2012 καθώς και η αύξηση του προϋπολογισμού για το 2013, ώστε να επιβιώσουν οι δομές και να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για υπηρεσίες ψυχικής υγείας μιας κοινωνίας σε ανθρωπιστική κρίση.

Σωματείο Εργαζομένων στην Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: