Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

«Αγγελιοφόρος»: το άρθρο 99 φρενάρει τους εργαζόμενους

...αναδημοσίευση από Agelioforum...


Να ανακόψει τις ατομικές διώξεις που ασκούν σε βάρος της δεκάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι, για να εισπράξουν τις αποδοχές τους και να μπορέσουν να βιοποριστούν, επιχειρεί η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» με την έκδοση προσωρινής διαταγής, η οποία συζητείται σήμερα, Παρασκευή, στις 12 μ., στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.



Η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, η οποία εκμεταλλεύεται τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και το μηνιαίο περιοδικό «Close Up», ζητεί να εκδοθεί σχετική διάταξη από τον πρόεδρο υπηρεσίας του Πρωτοδικείου, ώστε να αναχαιτίσει το κύμα των ασφαλιστικών μέτρων και των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών της, που την κατακλύζει κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και να αποσοβήσει άλλα πιθανά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας της. 

Η σπουδή για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής έρχεται να επιστεγάσει την αίτηση της εταιρίας για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Η εν λόγω αίτηση κατατέθηκε προχτές, Τετάρτη, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπως αναμενόταν και όπως είχε προαναγγείλει από το Δεκέμβριο του 2014 ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΕΒΕ ΑΕ, Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος.

Σε αναζήτηση προστασίας

Μόλις μία εβδομάδα μετά την αναστολή έκδοσης όλων των εντύπων της, λόγω της επίμονης άρνησής της να πληρώσει το εξουθενωμένο προσωπικό της, η οικογένεια Μπακατσέλου, προεξάρχοντος του υιού Βασίλειου από προηγούμενο γάμο, αναζητεί τώρα εναγωνίως προστασία από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και τους άλλους πιστωτές της και επιδιώκει τη συνδιαλλαγή μαζί τους, ώστε να αποφύγει την πιθανολογούμενη πτώχευση.

Στην αίτησή της η νέα διοίκηση του «Αγγελιοφόρου», υπό τον επιχειρηματία Βασίλειο Μπακατσέλο, ισχυρίζεται ότι η εκδοτική εταιρία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Κι αυτό, γιατί τα στοιχεία του κυκλοφορούντος ενεργητικού, τα οποία υπολογίζονται σε 2,1 εκατ. €, επαρκούν, όπως αναφέρεται, για την κάλυψη μόνον του 29,5% των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρίας, που ήταν 7,4 εκατ. € στο τέλος Οκτωβρίου 2014.

Το σενάριο βίαιης εκποίησης

Παράλληλα, η νέα διοίκηση, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 19 Δεκεμβρίου 2014, επισείει τον κίνδυνο βίαιης εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, προκειμένου να αποπληρωθούν οι υφιστάμενες υποχρεώσεις της.

Στην περίπτωση αυτή, η ρευστοποιήσιμη αξία της περιουσίας της δε θα υπερβεί τα 3,12 εκατ. €, όπως εκτιμάται. Εάν αυτό συμβεί, τότε θα ικανοποιηθούν μόνον οι υποχρεώσεις προς τους μισθωτούς, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων, και μικρό μέρος των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο θα ανέλθει, όπως υπολογίζεται, σε 23,48 εκατ. €.

Στην αίτηση γίνεται επίσης λόγος για «οικονομικό αδιέξοδο», εάν διατηρηθεί το σημερινό πρόβλημα ρευστότητας, και προστίθεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες (…) η βιωσιμότητα της εταιρίας θεωρείται εξαιρετικά επισφαλής».

Μόλις 65 θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με το  σχέδιο εξυγίανσης, που συνοδεύει την αίτηση για το άρθρο 99, η εταιρία θα διατηρήσει 65 θέσεις εργασίας, έναντι 108 θέσεων σήμερα, και θα συμπιέσει το κόστος μισθοδοσίας σε ποσοστό άνω του 50%, δηλαδή από 3,06 εκατ. € σε 1,41 εκατ. € ετησίως. Παράλληλα, η εταιρία φιλοδοξεί να εφαρμόσει νέο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης, το οποίο θα αφορά σε 43 άτομα και θα στοιχίσει 1,24 εκατ. €.  Πρόκειται για το πρόγραμμα που είχε προσχηματικά εξαγγελθεί στο τέλος Νοεμβρίου 2014, αλλά τελικώς αποσύρθηκε ως δήθεν ασύμφορο.

Οφειλές σε βάθος 20ετίας

Όπως αναφέρεται στην αίτηση για την υπαγωγή στο άρθρο 99, στο τέλος Οκτωβρίου 2014 η ΕΒΕ ΑΕ είχε συνολικές οφειλές 23,75 εκατ. €, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών της σε προμηθευτές, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΟΥ, τράπεζες και άλλους πιστωτές. Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποπληρωμής, η εταιρία φιλοδοξεί και προτείνει να ρυθμίσει τις οφειλές της ως εξής:

    Τράπεζες. Οι δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 16,74 εκατ. €. Ποσό 6,15 εκατ. € θα εξυπηρετηθεί σε 20 χρόνια (!!!) με περίοδο χάριτος και με ανατοκισμό. Ποσό 10,47 εκατ. € θα παραμείνει ως άτοκο υπόλοιπο με εμπράγματες εγγυήσεις. Ποσό 120.000 € θα εξοφληθεί με επιταγές πελατείας.

    Εργαζόμενοι. Οι οφειλές υπολογίζονται σε 543.000 €, ενώ άλλες 629.000 € προστέθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου 2014. Για εθελούσιες αποχωρήσεις θα δοθούν 1,24 εκατ. €. Όλες οι οφειλές θα αποπληρωθούν σε 30 δόσεις και θα εξοφληθούν πλήρως εντός του 2017.

    Φόροι – τέλη & ασφαλιστικοί φορείς. Οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 773.000 €. Θα αποπληρωθούν σε 120 δόσεις έως το τέλος του 2024.

    Προμηθευτές. Οι οφειλές υπολογίζονται σε 3,18 εκατ. €. Το 1/3 αυτών θα «κουρευτεί» κατά 60% και θα εξοφληθεί σε 120 δόσεις. Τα υπόλοιπα 2/3 αυτών είτε θα απομειωθούν πλήρως είτε θα εξοφληθούν έως το 2024.

    Διάφοροι πιστωτές. Οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 2,67 εκατ. € και οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν είτε σε μετόχους της εταιρίας είτε σε συνδεδεμένες εταιρίες. Σχεδόν το σύνολο αυτών των υποχρεώσεων θα μηδενιστεί, ώστε να βελτιωθεί η καθαρή θέση της εταιρίας.

Πιστωτής και ο Αλ. Μπακατσέλος!

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στους διάφορους πιστωτές της η διοίκηση της εταιρίας κατατάσσει και τον ίδιο τον… Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο, ο οποίος παραμένει εκδότης των εντύπων της ΕΒΕ ΑΕ και κύριος μέτοχος με ποσοστό 33,33%, παρά την αιφνίδια παραίτησή του στις 10 Δεκεμβρίου 2014 από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΒΕ ΑΕ με την επίκληση λόγων υγείας. Ο κ. Μπακατσέλος εμφανίζεται να έχει από την εταιρία απαιτήσεις 1,4  εκατ. €, άγνωστο για ποιο λόγο, ενώ ο ίδιος στο τέλος Οκτωβρίου 2014 ήταν υπόχρεος οφειλών προς τους εργαζόμενους για μισθούς τουλάχιστον 4 μηνών.

Κατά της παραπαίουσας ΕΒΕ ΑΕ εμφανίζονται επίσης να έχουν απαιτήσεις οι δύο εταιρίες που ακόμη και σήμερα διοικεί ο αειθαλής Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος, δηλαδή η Δελφίνι Συμμετοχές ΑΕ (ολοστρόγγυλο ποσό 200.000  €) και η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ (ολοστρόγγυλο ποσό 50.000 €). Σε άλλο σημείο της ίδιας αίτησης η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ φέρεται να διεκδικεί πρόσθετο ποσό 146.410,08 €.

Χρωστά και στα… γραφεία της

Παράλληλα, η κλυδωνιζόμενη εταιρία του «Αγγελιοφόρου» παρουσιάζεται να χρωστά και στην… έδρα των νέων γραφείων της όπου στεγάζεται από το 2009, δηλαδή στο κτίριο της οδού Δαναΐδων 4 (ποσό 92.166,29 €), το οποίο όμως ανήκει εξ ολοκλήρου στον Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο.  Η υπό πτώχευση εταιρία φέρεται να έχει χρέη και  στον άλλο βασικό μέτοχό της, δηλαδή τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ΑΕ, συμφερόντων Σταύρου Ψυχάρη (ποσό άνω των 200.000 € σε μία περίπτωση και 70.000€ σε άλλη περίπτωση).

Μία εταιρία – φάντασμα

Σε βάρος της ΕΒΕ ΑΕ απαιτήσεις εμφανίζεται να έχει και μία εταιρία – φάντασμα, η Προβολή Εκμετάλλευση Μικρών Αγγελιών Βορείου Ελλάδος Μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Η εν λόγω ΕΠΕ έχει παύσει να ασκεί οποιαδήποτε δραστηριότητα επί σειρά ετών, αν και τυπικώς παραμένει ενεργή. Το 100% των μετοχών της ανήκει στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, ενώ η έδρα της ταυτίζεται πλήρως με την έδρα της ΕΒΕ ΑΕ. Η Προβολή Μονοπρόσωπη ΕΠΕ φέρεται να έχει την επιδίωξη να λάβει από την εταιρία όπου ανήκει κατά αποκλειστικότητα, το ποσό των 179.968,45 € !

Βεβαίως, για όλες αυτές τις οφειλές η νέα διοίκηση υπόσχεται ότι, μέσω της διαδικασίας συνδιαλλαγής, θα υιοθετηθούν λύσεις είτε διαγραφής είτε ευνοϊκής ρύθμισης, ώστε να ενισχυθεί το οικονομικό προφίλ της ΕΒΕ ΑΕ.

Οι… δανειζόμενοι

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την εκδότρια εταιρία του «Αγγελιοφόρου» εμφανίζονται να έχουν λάβει διάφορα χρηματικά ποσά, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να επιστρέψουν, το δικηγορικό γραφείο του Παντελή Χαλβατζάκη (είναι μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας), ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Παναγιώτης Χασάπης (διαπραγματεύθηκε ρυθμίσεις οφειλών με τράπεζες) και διάφοροι χρήστες πιστωτικών καρτών, όπως Diners και Visa, που δεν κατονομάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: