Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

Ατλάντικ: πάρτε πίσω τις απολύσεις


Δελτίο Τύπου


Το Σωματείο Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αιφνιδιαστική απόλυση 7 εργαζομένων από το Υποκατάστημα και το Κέντρο Τροφοδοσίας Μυτιλήνης της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ «Ατλάντικ», η οποία έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» την περασμένη Παρασκευή το πρωί.

Το περιστατικό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε (πολύ περισσότερο) ασύνδετο με την οξύτατη και ανελέητη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της δουλειάς εδώ και καιρό, με άλλοθι την κρίση που δημιούργησε το ίδιο το σύστημα και καλούνται να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Η συστηματική τρομοκρατία περί εθνικής χρεοκοπίας, η διαρκής επανάληψη των απειλών περί Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το μεσαιωνικό για τα κεκτημένα μας Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα άθλια Νέα Μέτρα σταθεροποίησης της κερδοφορίας τους, είναι λίγα μόνο παραδείγματα αυτής της επίθεσης.

Οι απολύσεις στο «Ατλάντικ» είναι αναμφίβολα μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου η εργοδοσία αδιαφορεί χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό, επιβάλλοντας τον εφιάλτη της ανεργίας σε εργαζόμενους ανθρώπους που μέχρι την Πέμπτη την έβγαζαν ασπροπρόσωπη με την εργασία τους. Είναι όμως μια ασυδοσία το έδαφος της οποίας έχουν προ-καλλιεργήσει οι πολιτικές καταλήστευσης των εργασιακών και ασφαλιστικών τους κεκτημένων.

Η συλλογικότητα, κόντρα με τις αυταπάτες του ατομικού βολέματος και πως «ο καθένας μόνος του θα τη γλιτώσει», είναι ο δικός μας δρόμος. Είναι η αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων κόντρα στη λογική που μας καλεί να διαχειριστούμε την κρίση από κοινού με τους εργοδότες, να την πληρώσουμε εμείς δηλαδή, κόντρα στην πολιτική της ανασφάλειας, της ανεργίας, της ελαστικής εργασίας και των απαράδεκτων συνθηκών ζωής και εργασίας.

Πάνω απ' όλα, οι απολύσεις των εργαζομένων θα απαντηθούν με συστηματική, συνεχή, ανυποχώρητη, δυναμική συλλογική πάλη εκ μέρους των εργαζομένων του κλάδου.

Διακηρύσσουμε την απόλυτη αλληλεγγύη στον αγώνα τους και θα αντισταθούμε μαζί τους, ιδιαίτερα τώρα που η αιφνιδιαστική εξαθλίωση και τα αδιέξοδα της ανεργίας έχουν χτυπήσει τόσο αυτούς, όσο και τους συναδέλφους-μέλη μας από την εφημερίδα «Αιολικά Νέα».
ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΟΠΛΟ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ 7 ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΑπό το Διοικητικό Συμβούλιο

Η πρόεδρος, Ο γενικός γραμματέας

Θάλεια Βουγδή, Νίκος Κασκαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: