Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Όχι στο διαίρει και βασίλευε


Η μπάλα στην εξέδρα, το χατζάρι για τους συμβασιούχους τροχίζεται και το συνδικαλιστικό παρασκήνιο στις αυλές των κομμάτων εξουσίας σε πλήρη εξέλιξη.
Συνέλευση (φωτο) είχε καλέσει για σήμερα Τετάρτη το σωματείο συμβασιούχων της ΕΡΤ. Αρχικά ο πρόεδρός του ήρθε σε αντιπαράθεση με την άτυπη επιτροπή συμβασιούχων δημοσιογράφων (οι δημοσιογράφοι δεν συμμετέχουν στο σωματείο συμβασιούχων, με θέση της ΕΣΗΕΑ), ότι με τις ανακοινώσεις της δημιουργεί σύγχυση και δεν ήθελε να γίνει ενημέρωση από τους δημοσιογράφους για τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΕΡΤ (πρότεινε στο τέλος της διαδικασίας και μετά την εξάντληση των θεμάτων της συνέλευσης). Εκεί ξεκίνησε αντιπαράθεση εντός του σωματείου συμβασιούχων, με κριτικές σε βάρος του ΔΣ για ανεπαρκή δράση και κενό εκπροσώπησης. Τότε ο πρόεδρος δήλωσε ότι προχωράει σε εκλογές για να βγει νέα διοίκηση και αποχώρησε, μαζί με άλλα μέλη του ΔΣ (όχι όλα). Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ λίγων συναδέλφων για το πώς θα πάει παραπέρα το σωματείο.
Επί της ουσίας 1: και οι δύο ενημερώσεις (του προέδρου των συμβασιούχων και της άτυπης επιτροπής δημοσιογράφων) ήταν ίδιες, ο πρόεδρος της ΕΡΤ κάνοντας λόγο για το δυσμενές κλίμα σε βάρος της ΕΡΤ (που φυσικά δεν το δημιούργησαν οι συμβασιούχοι, αλλά ο εσμός των golden boys και της κομματικής συνδιοίκησης χρόνων, μεταξύ ομάδων της ΝΔ και τμημάτων του ΠΑΣΟΚ) που θα οδηγήσει στη μη ανανέωση άγνωστου ακόμα αριθμού συμβάσεων, από τις 1.100 των συμβασιούχων, για τους οποίους δήλωσε ότι ο ίδιος τους θεωρεί απαραίτητους.
Για όποιον κάνει ότι δεν κατάλαβε, η καλοκαιρινή σφαγή μεθοδεύεται συστηματικά, σπέρνοντας συστηματικά διχόνοιες που δυναμιτίζουν την κοινή δράση, ασάφειες (πάντα με το χαμόγελο) που θολώνουν τα νερά.
Επί της ουσίας 2: επαναλαμβάνουμε πρόσφατο κείμενό μας για το θέμα, με την άποψή μας, τονίζοντας ότι με τις τακτικές αυτές, μετατοπίζεται το κέντρο βάρος από τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με βάση τις ΣΣΕ, στην ανανέωση συμβάσεων έργου (διεκδικώντας την εξαίρεση της ΕΡΤ από τις ρυθμίσεις Ραγκούση) και κάνοντας μαγειρέματα για το πόσοι και ποιοί θα κοπούν. Με bold τα σημεία που θεωρούμε ότι αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους στον αγώνα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων (όσων είναι πραγματικοί εργαζόμενοι, για να φορτώσουμε τις αμαρτίες σε αυτούς που ευθύνονται γι αυτές και να μη γίνουν μέρος του προβλήματος και απολογούμενοι οι πραγματικοί συμβασιούχοι). Στις αναγκαίες δράσεις σημαντικός είναι ο ρόλος που πρέπει να παίξουν τα σωματεία του χώρου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αντιπαραθέσεις σαν τη σημερινή, αλλά και ανεπάρκειες όπως της ΕΣΗΕΑ (θυμίζουμε ότι απείχαν ΟΛΑ τα μέλη του ΔΣ από τις απεργιακές διαδηλώσεις για την ΕΡΤ, που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει)θα πάνε στο σκουπιδοτενεκέ του συνδικαλισμού.



Σταθερές θέσεις εργασίας για όλους



Ο αγώνας για σταθερή και πλήρη εργασία, για ένταξη των εργαζομένων από τα μπλοκάκια στα μισθολόγια, τα ταμεία και τις ΣΣΕ κάθε κλάδου και ειδικότητας συνεχίζεται.
Η παράταση των συμβάσεων μέχρι τον Ιούνιο είναι μια προσωρινή νίκη, αφού δεν βρέθηκαν εκτός εργασίας, δεν πρέπει όμως να μας εφησυχάζει, αφού ο στόχος της μονιμοποίησης και της ένταξης στο σύστημα των ΣΣΕ δεν έχει επιτευχθεί.
Από τώρα, αξιοποιώντας την εμπειρία του πρώτου κύκλου κινητοποιήσεων, πρέπει να ξεδιπλώσουμε κάθε δραστηριότητα που θα προωθήσει τους στόχους αυτούς.
Την ίδια στιγμή ξεδιπλώνεται μια τεράστια εργασιακή-ασφαλιστική-οικονομική επίθεση σε βάρος όλως των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με στόχο να μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω.
Και οι συμβασιούχοι είναι αναπόσπαστο μέρος του συνολικού εργατικού κινήματος.
Συντονιζόμαστε με κάθε τρόπο και δίνουμε συλλογικά και οργανωμένα το παρόν σε κάθε κεντρική κινητοποίηση των συνδικάτων, που κινείται στην τροχιά της αντίστασης και της ανατροπής της επίθεσης.
Δεν αφήνουμε να επαναληφθούν τα λάθη της μη οργανωμένης συμμετοχής των συμβασιούχων, όπως συνέβη στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις της 5 και 11 Μάρτη.

Επιδιώκουμε την ενεργητική έκφραση αλληλεγγύης σε κάθε κλάδο που κινητοποιείται, μέσα κι έξω από τα ΜΜΕ, ενισχύοντας τις κοινωνικές μας συμμαχίες.
Παρεμβαίνουμε σε όσους θέτουν κριτήρια «αξιολόγησης» των συμβασιούχων. Ειδικά για το δημοσιογραφικό χώρο, που δεν εκπροσωπείται στις επιτροπές της ΕΡΤ, ζητάμε να υπάρχει συντονισμένη και διάφανη παρέμβαση από ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, εκπροσώπους συντακτών στο μικτό συμβούλιο και ανοιχτή επιτροπή συμβασιούχων, ώστε να αποτραπούν τα διάφορα «μαγειρέματα» που βιώσαμε το Δεκέμβρη που μας πέρασε, όταν «χάνονταν» συμβάσεις στους διαδρόμους, για να αντικατασταθούν από ανύπαρκτους «αλεξιπτωτιστές» κομματικών και συνδικαλιστικών παρασκηνίων.

Financial Crimes

Δεν υπάρχουν σχόλια: