Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Συγκεντρώσεις σε ΔΟΛ και Πήγασο


Συγκεντρώσεις σε ΔΟΛ και Πήγασο, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, όπου διευθυντικά στελέχη μιλώντας στους εργαζόμενους, αναφέρθηκαν στην οικονομική συγκυρία για τα ΜΜΕ και τάχθηκαν κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων, διαψεύδοντας (τουλάχιστον στον Πήγασο) ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών. Στο ΔΟΛ θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη και συνέλευση εργαζομένων. Βεβαίως το αναπάντητο πρόβλημα, είναι αν με τις υπάρχουσες ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν να ανταποκριθούν στα προβλήματα που δημιουργεί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της ζωής.
Προφανώς στελέχη με μηνιαίο εισόδημα πολλών χιλιάδων ευρώ, δεν είναι εύκολο να "κατανοήσουν" τις πιέσεις που δέχεται σε καθημερινή βάση ένας απλός εργαζόμενος.
Θα πρέπει πάντως να ερμηνευτούν οι σχετικά ήπιες προτροπές για "παράκαμψη" των κλαδικών σωματείων, σαν αποτέλεσμα της επιτυχίας της απεργίας και του μηνύματος που έδωσαν υπαρκτά (αν και σε εμβρυακή μορφή) δείγματα της διάθεσης των εργαζομένων. Αύριο το διασωματειακό και τα ΔΣ των ενώσεων, θα κληθούν να δώσουν τις δικές τους "ερμηνείες", μέσα από τις αποφάσεις τους. Πάντως ούτε ΣΣΕ έχουμε, ούτε το θέμα των απολύσεων έχει αντιμετωπιστεί, άρα η αναγκαιότητα κινητοποιήσεων παραμένει επίκαιρη και αναγκαία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως κατάλαβα σήμερα ότι πάμε για το γκρεμό και τσακωνόμααστε αν θα πάμε να πέσουμε με καλύτερο ή με χειρότερο αυτοκίνητο.

Αυτό που λείπει ολοφάνερα είναι η ΠΡΟΤΑΣΗ. Και μιλάμε για ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση, όχι πρόταση τύπου "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά" που ζητάνε κάθε χρόνο οι για ψηφοθηρικούς λόγους επιδοτούμενοι αγρότες.
Εμείς οι δημοσιογράφοι όταν πέφτει αεροπλάνο βγάζουμε πόρισμα πιό γρήγορα από τον Τσολάκη,κι όταν πεθαίνει κάποιος, βγάζουμε την αιτία πιό γρήγορα από τον Κουτσάφτη. Ξέρουμε καλύτερα από τον καπετάνιο του πλοίου, από τον αστυνομικό ή από τον πιλότο του ελικοπτέρου.
Εδώ λοιπόν γιατί δεν μπορούμε να πουλήσουμε λίγη εξυπνάδα και προς τα αφεντικά μας; Ολόκληρο οικονομικό τμήμα του ΔΟΛ, που σχολιάζει κυβερνήσεις και μέτρα, δεν μπορεί να σκεφτεί μιά πρόταση προς τον Ψυχάρη;

Προφανώς δεν την ξέρω (γιατί από οικονομικά είμαι ψιλοάσχετος), αλλά επιμένω ότι μας λείπει μιά ουσιαστική πρόταση:
π.χ.
-να απολυθούν όλοι οι διεθυντές και να προσληφθούν νέοι με 1400 ευρώ μάξιμουμ
-να κλείσουν δύο όροφοι και να δουλεύουμε από το σπίτι μας με email
-να τυπώνουμε ασπρόμαυρα σε πιό φθηνό χαρτί και σε πιό μικρό τιράζ
-να κάνουμε τα ένθετα περιοδικά free press με πολύ καλό δίκτυο διανομής
-να δουλεύουμε μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα για 15% λιγότερα χρήματα

...κλπ κλπ

(προφανώς δεν είναι αληθινές οι προτάσεις αυτές, αφού ήδη είπα ότι είμαι άσχετος, αλλά δίνω ένα παράδειγμα τί εννοώ συγκεκριμένη πρόταση- και μετά ας πολεμήσουμε να εφαρμοστεί, αλλά να λέμε κάτι, όχι "όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά" γιατί πλέον σήμερα δεν γίνεται και πρέπει να το καταλάβουμε)

ένας "μπλοκάκιος" συνεργάτης παγιδευμένος στο "λειτούργημα"

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε (και αυτό που θα γράψουμε έχει ειπωθεί από αρκετούς σε συγκεντρώσει εντόςτων ΜΜΕ) μόνο τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ να υπολογίσει κανείς που τσεπώνουν τα μεγαλοστελέχη (και με αμφίβολη προσφορά) εύκολα προκύπτει ότι πολλοί συνάδελφοι θα μπορούσαν να είναι στο μισθολόγιο αντί με ΔΠΥ και αρκετοί άλλοι να μην είχαν χάσει τις δουλειές τους. Προφανώς αυτό δεν θα έλυνε συνολικά το πρόβλημα, αλλά θα είχαμε λιγότερες ανθρωποθυσίες και μικρότερη πίεση. Ας σκεφτούμε λοιπόν γιατί μιλάνε οι golden για θυσίες μόνο για μας.