Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Μάχη διαρκείας



Mε 48ωρη απεργία (Δευτέρα και Τρίτη) σε ΕΡΤ και δημοτικά ραδιόφωνα και με στάση εργασίας τη Δευτέρα σε ΑΠΕ και ΓΓΕ και 24ωρη την Τρίτη συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ, παρά τη μικρή διαφοροποίηση της τακτικής (προήλθε από τις εκτιμήσεις κάθε χώρου). Επίσης τη Δευτέρα θα γίνουν συνελεύσεις σε κάθε ΜΜΕ ξεχωριστά.
Η σημερινή συνέλευση των δημοσιογράφων εξέφρασε την αντίθεσή της με το να καλυφθεί η επίσκεψη (με εξαίρεση από την απεργία) του αντιπροέδρου των ΗΠΑ και επικράτησε ένταση, όταν ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης επιχειρηματολόγησε για το αντίθετο.
Στο θεσμικό πεδίο, οι νομικοί σύμβουλοι των ομοσπονδιών ετοίμασαν τροπολογία για κατάθεση (που δεν σημαίνει υποχρεωτικά και αποδοχή), ενώ συνεχίζονται οι συναντήσεις (άλλοτε κλεισμένες και άλλοτε με προσπάθεια να οριστούν) με κοινοβουλευτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, για τους οποίους έχουμε εκφράσει αρκετές φορές την αρνητική μας άποψη. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε σχεδόν αμέσως, καθώς οι συνάδελφοι που πήγαν να συναντήσουν τον κ. Καψή στην ορκομωσία του, αντιμετωπίστηκαν σκαιότατα από τα ΜΑΤ και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερος. Ας οργανώνουμε λοιπόν καλύτερα τις απεργίες για να ιδρώνει καλύτερα το αυτί τους. Άποψη που εκφράσαμε ήταν ότι εκτός από τη συνέχιση των απεργιών (με έμφαση την Τρίτη να οργανώσουμε διαδήλωση, μαζί με συναδέλφους και από άλλα ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα), πλανάται όποιος νομίζει ότι ακόμα και αν γίνει δεκτή η τροπολογία, τελειώσαμε εδώ, αφού οι επιθέσεις είναι συνεχείς, φέρνοντας σαν παράδειγμα το θέμα της λήξης των συμβάσεων των συμβασιούχων, που είναι επίσης μπροστά μας. Ασκήσαμε κριτική σε όσους υποτιμούν και απουσιάζουν από τις απεργιακές διαδηλώσεις, όπως στη χτεσινή γενική απεργία, γιατί εκεί αποκτάμε "διαπραγματευτικά κιλά", ανάλογα με τον κόσμο που κατεβάζουμε και όχι με το να κυνηγάμε τον κάθε "κοινοβουλευτικό αστέρα", πολύ περισσότερο αν έχει ψηφίσει και το μνημόνιο. Καταδικάσαμε τους "πρόθυμους" να υλοποιήσουν με υπερβάλλοντα ζήλο τις τροϊκανές πολιτικές, με αφορμή την αποστολή πλαστών καταστάσεων εργασίας από την ΕΤ3 που έκοβαν χρήματα από υπερωριακή εργασία συναδέλφων, θέμα για το οποίο έχει ανοίξει ζήτημα στη Θεσσαλονίκη. Τονίσαμε ότι ακόμα και να ψηφιστεί το οτιδήποτε (ακόμα και αν είναι ιδιαίτερα αρνητικό), η εμπειρία της περιόδου δείχνει ότι και στην πράξη μπλοκάρεται (θυμίσαμε την ιστορία με το κόψιμο του ρεύματος σε φτωχούς ανθρώπους και την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ) και κάτω από κοινωνική πίεση και αγώνες τροποποιείται.

Στο ξεκίνημα της συνέλευσης, διαβάστηκε ψήφισμα συμπαράστασης προς τους απεργούς των δημοσίων ΜΜΕ, από την επιτροπή των συναδέλφων της Ελευθεροτυπίας (δείτε το σχετικό βίντεο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: