Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Brainfood: Πέτρες αντί για τροφή

Ο εγκέφαλός μας είναι ένα αδηφάγο όργανο, που πάντα διψά για τροφή, για να δημιουργεί ωραίες ιδέες και θετικές σκέψεις. Αυτήν ακριβώς την τροφή σάς προσφέρουμε, μέσα από ένα πολυδιάστατο δίκτυο προϊόντων και υπηρεσιών (βιβλία, περιοδικά, portals, υπηρεσίες ψυχαγωγίας).*

*Από την ιστοσελίδα της Brainfood

Η εταιρεία Brainfood, με δραστηριότητα στους χώρους του βιβλίου, του περιοδικού Τύπου, του διαδικτύου, των εκτυπώσεων αλλά και της διασκέδασης, δεν είναι ούτε άγνωστη ούτε μικρό μέγεθος στην αγορά: έχοντας ως ναυαρχίδα τον εκδοτικό οίκο Οξύ, που μετρά ήδη 15 χρόνια ύπαρξης, επεκτάθηκε τα τελευταία χρόνια σε ένα ευρύ φάσμα της λεγόμενης πολιτιστικής βιομηχανίας, υποσχόμενη «ένα ποικίλο μενού που απλά ποτέ δεν θα χορταίνετε», όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα της εταιρείας.

Αλλά, όπως γράφτηκε προσφυώς πριν από πολλά χρόνια, «παρ’ όλη την πρόοδο στις τεχνικές αναπαραγωγής, στους ελέγχους και στις ειδικότητες, και παρ’ όλο το αεικίνητο επιχειρηματικό δαιμόνιο, το ψωμί που προσφέρει η πολιτιστική βιομηχανία στον άνθρωπο είναι η πέτρα του στερεοτύπου». Μόνο που στο στερεότυπο της «καλής ζωής», της «τρέντι» κουλτούρας και της «ψαγμένης» διασκέδασης των χρόνων της εγχώριας ευημερίας ήρθε να προστεθεί τώρα, στα χρόνια της κρίσης, το νέο στερεότυπο της απλήρωτης εργασίας, των «φεσιών», της κυνικής αδιαφορίας των εταιρειών για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, της διάλυσης των πιο στοιχειωδών κοινωνικών κι εργασιακών δικαιωμάτων – το στερεότυπο, με δυο λόγια, της βίαιης υποτίμησης της δουλειάς μας και της ζωής μας.

Και σε αυτό το νέο στερεότυπο, η Brainfood πρωτοστατεί. Η εταιρεία συγκαταλέγεται από το καλοκαίρι σε αυτές που έχουν κηρύξει μονομερή στάση πληρωμών, χρωστώντας χιλιάδες ευρώ σε εξωτερικούς μεταφραστές και συντάκτες, και δηλώνοντας ευθαρσώς ότι «η κατάσταση είναι και θα παραμείνει αυτή, μέχρι τουλάχιστον να ξεπεραστεί η έλλειψη ρευστότητας της αγοράς». Το τροπάριο έχει τη γνωστή συνέχεια: «Πάλι καλά να λέτε, γιατί αν θέλαμε μπαίναμε στο Άρθρο 99», «Δεν χρωστάμε μόνο σε σας», «Όλοι ζοριζόμαστε, μη γίνεστε παράλογοι», κ.ο.κ. Στερεοτυπικές τεχνοκρατικές εξηγήσεις μιας «φούσκας» που έσκασε στα μούτρα αυτών που τη δημιούργησαν και της οποίας τις συνέπειες υποχρεωνόμαστε τώρα να πληρώσουμε εμείς. Δεν θα κουραστούμε όμως να το επαναλαμβάνουμε: δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, δεν θα πληρώσουμε τις ζημιές τους. Τα «χρυσά χρόνια» της ευημερίας τους ήταν για εμάς χρόνια επισφάλειας, ήταν η μακρά περίοδος προετοιμασίας του σημερινού καθεστώτος, του καθεστώτος του εργαζόμενου, του πολίτη και, σύντομα, του ανθρώπου χωρίς δικαιώματα.

Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ενάντια και στο σημερινό καθεστώς, όπως αγωνιζόμασταν ενάντια και στο προηγούμενο. Ο ΣΜΕΔ καλεί όλους τους συναδέλφους στους οποίους οφείλονται χρήματα από την Brainfood, όπως και από κάθε άλλη εταιρεία του κλάδου, να έρθουν σε επαφή με τον Σύλλογο για να οργανώσουμε συλλογικά τη δράση μας και τις διεκδικήσεις μας.

Τώρα και πάντα, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ


--
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών

Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη
Αθήνα

Τ.Θ. 21028
Αθήνα 11410

Τηλ. Επικοινωνίας: 6982561146

Ηλ. Ταχυδρομείο: syl.smed@gmail.com
Website: http://www.smed.gr/
Forum: http://smed.forumotion.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: