Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Αναβλήθηκε το συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ


Η αντιπαράθεση συνεχίζεται στην ΠΟΣΠΕΡΤ και το προγραματισμένο συνέδριο για τις 23 και 24 Μάρτη, αναβλήθηκε για λίγες μέρες, μετά από ασφαλιστικά μέτρα της ΠΑΣΚΕ ΕΡΤ (που είχε φέρει και τους μπράβους στην προηγούμενη απόπειρα συνεδρίου, επισυνάπτουμε φωτο του λεβέντη μπράβου από το πολεμικό ναυτικό, για να τον ξαναθυμηθούμε).

1)Επισυνάπτουμε υπόμνημα της ΠΟΣΠΕΡΤ στον κ. Γκιουλέκα (επισκέφθηκε την ΕΡΤ πριν λίγες μέρες), με την προσθήκη, ότι ναί μεν στους δημοσιογράφους δεν υπάρχουν σε τέτοιο βαθμό τα προβλήματα αναγνώρισης της προϋπηρεσίας που εντελώς ΑΔΙΚΑ υφίστανται οι εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων, υπάρχει όμως η ΚΛΟΠΗ της διαφοράς ανάμεσα στο "εργολαβικό αντάλλαγμα" που έπαιρναν σαν συμβασιούχοι μπλοκάκηδες και την αμοιβή που προέβλεπε η ΣΣΕ ΕΣΗΕΑ ΕΡΤ για το ίδιο χρονικό διάστημα που θεωρήθηκαν "κανονικοί" εργαζόμενοι (πάγιες και διαρκείς ανάγκες με το Π.Δ. του Παυλόπουλου) και μονιμοποιήθηκαν. Κι εδώ υπάρχουν δικαστήρια το επόμενο χρονικό διάστημα.


2)To υπόμνημα της ΠΟΣΠΕΡΤ στον Γκιουλέκα
Κύριε Υπουργέ,

μέσα στο γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που υπάρχει είναι απαραίτητη η θεσμική λειτουργία και συνεργασία όλων μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις συνέπειες της κρίσης. Στο χώρο των Η-ΜΜΕ και την ΕΡΤ, τα προβλήματα μεγαλώνουν και μόνο μετά από γόνιμο διάλογο θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Θυγατρική της ΕΡΤ «ΕΡΤ DIGITAL».

Με αφορμή την Ψηφιακή Εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων (υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ) και σύμφωνα με το Ν 3592/07 (Συγκέντρωση και αδειοδότηση επιχειρήσεων ΜΜΕ), λειτουργεί η θυγατρική «ΕΡΤ DIGITAL». Από τα τρία προγράμματα που εκπέμπει, το PRISMA έχει κοινωνικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε ΑΜΕΑ. Το SPOR+ προβάλλει αθλητικά γεγονότα και το SINE+ ταινίες, δηλαδή προγράμματα υψηλού κόστους που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα στην θυγατρική εργάζονται κατά κύριο λόγο συμβασιούχοι με ασαφή τυπικά προσόντα και εργασιακές σχέσεις. Το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο αν η ΨΗΦΙΑΚΗ εκπομπή της ΕΡΤ περιλάμβανε τα υπάρχοντα προγράμματα της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3) και το PRISMA +. Πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί ο ρόλος, οι στόχοι και ο τρόπος λειτουργίας της, έτσι ώστε να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση της ΕΡΤ και να μην υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας στο άμεσο μέλλον.

Μισθολογική εξέλιξη μονιμοποιηθέντων με το ΠΔ 164/04.

Το 2006 εντάχθηκαν στο τακτικό προσωπικό της ΕΡΤ 1400 πρώην συμβασιούχοι, μετά από πολλά χρόνια υπηρεσία τους στην ΕΡΤ (μέχρι και 25). Μια μικρή ομάδα από αυτούς (κύρια δημοσιογράφοι) αμείβονται κανονικά όπως όλο το άλλο προσωπικό της ΕΡΤ. Στους υπόλοιπους η ΕΡΤ δεν αναγνωρίζει την υπηρεσία που είχαν στην ίδια εταιρία την ΕΡΤ ούτε στο χρονοεπίδομα ούτε στα Μισθολογικά Κλιμάκια, ενώ αναγνωρίζει προϋπηρεσία εκτός ΕΡΤ που είχε γίνει σε προγενέστερο χρόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αμείβονται με ποσά από 700€ μέχρι 1100 €, υπολειπόμενοι 200€ έως 500€ από το υπόλοιπο προσωπικό. Αυτό είναι προφανής αδικία και είναι βέβαιο ότι θα επιλυθεί θετικά για τους εργαζόμενους στα δικαστήρια (ελληνικά και ευρωπαϊκά) που έχουν προσφύγει. Όμως αυτή η διαδικασία είναι φθοροποιός και ουσιαστικά λειτουργεί ενάντια στην ΕΡΤ.

Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με την ΠΟΣΠΕΡΤ και να λήξει αυτή η αδικία.

Καθεστώς εργασίας των Συμβασιούχων στην ΕΡΤ.

Η εφαρμογή του άρθρου 3 του Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της ΕΡΤ, το οποίο αναφέρεται στους συμβασιούχους και συνεργάτες είχε κενά και έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος της. Με δεδομένες τις ελλείψεις σε προσωπικό που έχει η ΕΡΤ σε καίριους τομείς, πρέπει με προσοχή και μετά από σοβαρή μελέτη, σε συνεννόηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ, να προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για πρόσληψη του αναγκαίου τακτικού προσωπικού. Μέχρι τότε να μη γίνονται αναίτιες διακοπές συμβάσεων.

ΠΕΘ, Ειδικοί και επιστημονικοί σύμβουλοι στην ΕΡΤ.

Ο μεγάλος αριθμός συνεργατών των παραπάνω κατηγοριών δημιουργεί απορρύθμιση στον υπηρεσιακό ιστό της εταιρίας, εξαιτίας της επικάλυψης και διάχυσης αρμοδιοτήτων. Συχνά οι αμοιβές τους είναι υψηλές και δυσανάλογες με τα προσόντα τους, προκαλώντας τους Έλληνες πολίτες σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Είναι αναγκαίο να μειωθεί ο αριθμός τους και να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση αναγκών και προσόντων.
Υπάρχει τακτικό προσωπικό στην ΕΡΤ το οποίο μπορεί άριστα να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Πρόωρη σύνταξη χορωδών
Ένταξη τους στο ΠΔ 212/84 αρθ.1, όπως γίνεται με τους ηθοποιούς μελοδραματικού θεάτρου, πνευστούς μουσικών οργάνων, χορευτές.

Εργασιακό καθεστώς στους Ιδιωτικούς – Δημοτικούς Τηλεοπτικούς και Ραδιοφωνικούς Σταθμούς

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποκαλύπτουν την πρόθεση ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Σταθμών να προβούν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού με στόχο να αναθέσουν την τεχνική κάλυψη τους σε Εταιρίες Παραγωγής Τηλεοπτικών Έργων. Ζητάμε να υπάρξει νομοθέτηση στην αδειοδότηση των Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας που να εξασφαλίζει τουλάχιστον τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας των Τεχνικών.

Στους όρους αδειοδότησης ενός Περιφερειακού ή Τοπικού Τηλεοπτικού Σταθμού να προστεθεί διάταξη που να λέει ότι κάθε Τηλεοπτικός Σταθμός θα πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) Τεχνικούς ο ενημερωτικός και δέκα πέντε (15) Τεχνικούς ο μη ενημερωτικός. Οι απασχολούμενοι Τεχνικοί θα πρέπει να έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος στην ειδικότητά τους, να είναι πλήρους απασχόλησης και ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ όπως ο Νόμος σήμερα ορίζει. Αντίστοιχα στα ιδιωτικά και δημοτικά ραδιόφωνα θα πρέπει να απασχολούνται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) Τεχνικοί στους ενημερωτικούς και μικτού προγράμματος ραδιοσταθμούς και επτά (7) Τεχνικοί στους υπόλοιπους ραδιοσταθμούς.

Αποτροπή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στα Δημοτικά ραδιόφωνα
Καλούμε την Πολιτεία να ανακαλέσει κάθε σχεδιασμό που απειλεί να τινάξει στον αέρα την εργασιακή και ασφαλιστική καθημερινότητα των εργαζομένων στα δημοτικά ραδιόφωνα.
Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους και να μη θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.
Την κατάργηση των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που επιβάλλουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών των δήμων.
Την απόσυρση της διάταξης του Ν 3592/07 (Συγκέντρωση και αδειοδότηση επιχειρήσεων ΜΜΕ), που υποχρεώνει τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς να αλλάξουν το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, για να πάρουν άδειες λειτουργίας ως μέσα ενημέρωσης.

Ενοικιαζόμενα συνεργεία – Ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι
Οι εκάστοτε διοικήσεις της ΕΡΤ, εδώ και χρόνια, αντί να οργανώσουν ορθολογικά τις υπηρεσίες, να προμηθευτούν έγκαιρα τεχνολογικά μέσα και να πραγματοποιήσουν προσλήψεις του αναγκαίου τακτικού ανθρώπινου δυναμικού, αναθέτουν τις δουλειές σε ενοικιαζόμενα συνεργεία με διαβλητές και αμφισβητήσιμες διαδικασίες.
Στην πλειοψηφία τους τα περισσότερα από αυτά, παράγουν κακή ποιότητα τηλεοπτικού προγράμματος, έχουν ελλιπή σύνθεση των συνεργείων και οι απασχολούμενοι έχουν παράνομες συνθήκες εργασίας και ασφάλισης σε αυτές τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τις κινητές μονάδες, τα φορητά, τα στούντιο…
Κρίσιμο είναι και το θέμα των εργολαβιών και μέσα στην ΕΡΤ. Υπάρχουν εικονικές εργολαβικές μορφές για να δικαιολογούν συμβάσεις έργου, εργολάβοι στην καθαριότητα κ.α. Ζητάμε να σταματήσουν οι εργολαβικές μορφές κάθε είδους και οι πάγιες και διαρκείς αυτές ανάγκες να καλυφθούν με προσλήψεις εργαζόμενων με τακτική εργασιακή σχέση.

Μη τήρηση όρων Επιχειρησιακής ΣΣΕ ΕΡΤ.
Η διοίκηση της ΕΡΤ παραβιάζει όρους της ΕΣΣΕ σε θέματα που αφορούν την ΠΟΣΠΕΡΤ.
Δεν παρέχει συνδικαλιστικές διευκολύνσεις και τηρεί αρνητική στάση.

Έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή της ΣΣΕ ΕΤΕΡ - ΕΙΙΡΑ, για το 2008 και 2009, όπου δεν έχουν υπογραφεί άλλες ΣΣΕ, κατ’ εφαρμογή των Ν. 2328, 3166.

Υπαγωγή και των τεχνικών που εργάζονται στην Ιδιωτική Τηλεόραση και Ραδιοφωνία σε υφιστάμενο Ταμείο Τύπου

Οι τεχνικοί της Ιδιωτικής Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου, δεν υπάγονται στην ασφάλιση
Ταμείου Τύπου. Αν και χωρίς την συνδρομή και την συνεργασία τους, δεν είναι δυνατόν να παραχθεί και να εκπεμφθεί ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα.Αυτή η διάκριση δημιουργεί δύο κατηγορίες εργαζομένων και τους αφήνει, έρμαιο σε κάθε εργοδότη, με αποτέλεσμα, άλλοι από αυτούς να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και πολλοί ακόμα ανασφάλιστοι.
Όσον αφορά το Νέο Ταμείο Τεχνικών Τηλεόρασης (ΤΑΤΕΡΤ) που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, πιστεύουμε ότι η ίδρυσή του οφείλεται στις πιέσεις που ασκήθηκαν από μερίδα δημοσιογράφων συνδικαλιστών με μόνο σκοπό να αποτραπεί η είσοδος τους στην Ασφάλιση υφιστάμενου Ταμείου Τύπου.Ακόμα και αν κάποιοι λόγοι καθιστούν μη εφικτή την ένταξή τους στην ασφάλιση του υφιστάμενου Ταμείου Τύπου, δικαιούνται ποσοστό εκ του Αγγελιοσήμου.

Έκδοση αδειών άσκησης επαγγέλματος τεχνικού ραδιοφωνίας.
Θεσμοθέτηση αδειών άσκησης επαγγέλματος για τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας (ηχολήπτες –ηλεκτρονικοί) σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΣΣΕ ΕΤΕΡ – ΕΙΙΡΑ.

Καθεστώς λειτουργίας διαδικτυακών ΜΜΕ
Εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ των εργαζομένων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και για τις αντίστοιχες ειδικότητες των ιντερνετικών ΜΜΕ(ραδιόφωνα, τηλεοράσεις).

Κύριε Υπουργέ

τα προβλήματα στο χώρο των Η-ΜΜΕ είναι πολλά, σας ενημερώσαμε για τα κυριότερα.
Πιστεύουμε ότι μετά το 25ο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ θα έχουμε και άλλη συνάντηση για να τα συζητήσουμε διεξοδικά και να δρομολογηθούν λύσεις.
Σας ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: