Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Συνεδρίαση Γ.Σ. ΠΟΕΣΥ


Συνδριάζει αυτή την ώρα το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ. Αναλυτική ενημέρωση το απόγευμα.φωτο Μπάμπης Μπίκας (ΕΣΗΕΜΘ)

Γενικό Συμβούλιο ΠΟΕΣΥ Παρασκευή 27/3/2009 Αθήνα
Νάσος Μπράτσος: σημεία παρέμβασης


«Εθελούσιες» και απολύσεις
Η ΠΟΕΣΥ οφείλει να πρωτοστατήσει στην απόκρουση της επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοτών, στο δικαίωμα στην εργασία, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια, με τις απόπειρες συρρίκνωσης του αριθμού των ανταποκριτών, αλλά και την «σιωπηλή» εφαρμογή, εργασιακών μοντέλων που οδηγούν στην κατάργηση των ΣΣΕ (όπως η μη καταβολή αυξήσεων, αλλά «επιδομάτων», κλπ).
Απόφαση για άμεση προληπτική αντίδραση όπου τείνουν να εμφανιστούν προβλήματα, ΠΡΙΝ γίνουν απολύσεις.
Ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας τόσο με τις αδελφές συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΜΜΕ, ανεξάρτητα από επαγγελματική ειδικότητα, καθώς και με τη ΓΣΕΕ και τα τοπικά εργατικά κέντρα. Ενεργοποίηση της απόφασης του 4ου συνεδρίου της ΠΟΣΕΥ για λειτουργία άτυπων διασωματειακών επιτροπών μέσα στους χώρους δουλειάς. Η εμπειρία της ενωτικής δράσης των εργαζόμενων στον ALPHA, ενισχύει αυτή την επιλογή. Προφανώς θεωρώ αναγκαία τη συμμετοχή στην απεργία της 2 Απρίλη, βάζοντας μάλιστα και λογικές κλιμάκωσης. Επίσης σας καλώ να στηρίξουμε και με απόφασή μας να καλύψουμε την κινητοποίηση συναδέλφων ενάντια στις απολύσεις, έξω από το Μέγαρο μουσικής τη Δευτέρα 30 Μάρτη, όπου και θα πραγματοποιείτε ημερίδα εργοδοτικών οργανώσεων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σαφής απόκρουση σχεδίων για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (όπως λιγότερες ημέρες εργασίας, διαθεσιμότητες, βλαπτικές μεταβολές, κλπ). Θεσμική κατοχύρωση της μισθωτής εργασίας με περιορισμούς των καταχρήσεων δήθεν «πρακτικών ασκήσεων», «ενοικιαζόμενων», «εργολαβικών σχέσεων», κλπ
Ιδιαίτερα μετά το θέμα που προέκυψε μετά τη δολοφονική επίθεση σε βάρος της Κ. Κούνεβα, προτείνουμε τη συμμετοχή της ΠΟΕΣΥ στη σχετική πρωτοβουλία σωματείων, την οικονομική ενίσχυση της Κούνεβα και τη διατύπωση αιτήματος προς την ΕΡΤ για ένταξη των εργαζομένων στην καθαριότητα του κτηρίου (γυναίκες εκ των οποίων και αρκετές αλλοδαπές ιδιωτικών συνεργείων) στο τακτικό προσωπικό.

ΑΝΕΡΓΟΙ
Η δημοσίευση λιστών με golden boys, αλλά και προκλητικές πολυθεσίες και αργομισθίες συναδέλφων, δεν επιτρέπει την διατύπωση κανενός άλλου αιτήματος, εκτός από το αίτημα για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, ανέργων συναδέλφων, αφού αποδεδειγμένα οι πόροι για τη μισθοδοσία τους υπάρχουν, αλλά από επιλογή κυβέρνησης (ΕΡΤ, ΑΠΕ, ΜΜΕ της Βουλής) και εργοδοτών, χρησιμοποιούνται σε άλλες κατευθύνσεις και επιλογές.
Η αντιμετώπιση της κρίσης επιβάλλει εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με εισόδημα, καταναλωτική δύναμη (με θετικές επιδράσεις συνολικά στην αγορά εργασίας) και εισφορές στο ταμείο, αντί για αφαίμαξη ταμείων με επιδόματα ανεργίας και πάσης φύσεως ενισχύσεων τέτοιου τύπου.


PORTALS
Αποτελεί θετική εξέλιξη τόσο η προσπάθεια οργάνωσης των ίδιων των εργαζομένων στα portals, όσο και η αναγνώριση της αναγκαιότητας επίλυσης αυτού του προβλήματος, παρά τις διαφορετικές οπτικές πάνω στον τρόπο (νομοθετική ρύθμιση ή ερμηνευτικές διατάξεις). Κάθε πλευρά βαρύνεται με το κόστος της απόδειξης για την ορθότητα της επιλογής της, το οποίο έχει καθυστερήσει αρκετά και δικαίως έχει δημιουργήσει ανησυχίες στους εργαζόμενους στα portals. Επιπλέον όσοι συνάδελφοι κινούνται σε πολιτικές λογικές δίπλα στην κυβέρνηση, έχουν να λογοδοτήσουν στο γιατί δεν έχουν πιέσει τόσο καιρό για την άμεση επίλυση του προβλήματος (αφού αναγνωρίζουν την ύπαρξή του). Η ίδια πολύχρονη αδράνεια βαρύνει και όσους είχαν στο παρελθόν αντίστοιχες δυνατότητες, σε άλλες πολιτικές καταστάσεις. Δημιουργική και ενωτική φυγή προς τα εμπρός που θα διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις, θα είναι η άμεση επίλυση του προβλήματος χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με ενωτικό και συναδελφικό πνεύμα.


ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ

Αντιμετώπιση κρουσμάτων ακραίας μορφής αυθαιρεσιών, όπως οι πρόσφατες βιαοπραγίες του Δημάρχου Άνω Λιοσίων στον «Ξένιο» σε βάρος τεχνικών και επαγρύπνηση μπροστά στην προσφιλή τακτική των Δημάρχων, να περνάνε πράγματα σταδιακά κάτω από τραπέζι.


ΔΙΚΕΣ

Ανάδειξη και οργάνωση με κάθε πρόσφορο τρόπο (συνεντεύξεις Τύπου, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις, κλπ) των δικαστικών και με την ευρύτερη διάσταση πολιτικοσυνδικαλιστικών, διαμαχών συναδέλφων για εργασιακά προβλήματα (πχ SPORTIME, Αθλητική, δίκες πρώην και νυν συμβασιούχων στην ΕΡΤ, κλπ). Να τονιστεί ότι παρά την επισήμανση του προβλήματος από την πλευρά μας και στο γενικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβρη του 2008, υπήρξε πλήρης αδιαφορία. Οι δίκες αναβλήθηκαν και έχουμε το ζήτημα ξανά μπροστά μας. Επίσης συνεργασία ΠΟΕΣΥ με ΠΟΣΠΕΡΤ για την εξακρίβωση του αριθμού των δημοσιογράφων που έχουν προσφύγει δικαστικά χρησιμοποιώντας τις δομές της ΠΟΣΠΕΡΤ, για την καλύτερη οργάνωση των επερχόμενων δικών.


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Προτείνω τη συμμετοχή της ΠΟΕΣΥ στις αντιπολεμικές δράσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 60χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα όταν στη χώρα μας λειτουργούν ακόμα βάσεις με συμμετοχή σε όλες τις πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις (Οσετία-Γεωργία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Σερβία, Λίβανος, κλπ) και με νωπές ακόμα τις μνήμες από την πρόσφατη σφαγή στη Γάζα, όπου μεταξύ άλλων βομβαρδίστηκαν ΜΜΕ (Ρόιτερς) και δολοφονήθηκαν Παλαιστίνιοι συνάδελφοι από τις Ισραηλινές δυνάμεις. Eπιπλέον δεν ξεχνάμε το θάνατο του Γιώργου Κοίλιαρη και απαιτούμε να μάθουμε ποιες ήταν οι «αδιευκρίνιστες συνθήκες» κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε θανάσιμα, καθώς και ποιο ήταν το περιεχόμενο της κατάθεσης του διασωθέντος οδηγού του.



Τέλος αυτές τις μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια μετά το σοβαρό τραυματισμό της συναδέλφισσας Αγγελικής Χατζηδημητρίου στη Χίο από σεκιουριτά, την ώρα που επιχειρούσε να κάνει ρεπορτάζ στη ΔΕΗ της Χίου και θεωρώ αυτονόητο, ότι στην τελική του απόφαση το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, θα επαναδιατυπώσει την με κάθε τρόπο αλληλεγγύη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: