Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Αποχώρησαν από τη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό άνεργων συναδέλφων τους

  ΠΗΓΗ: www.asyntaxtostypos.org   

Αποχώρησαν σήμερα Τρίτη 26/5 από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης κατά την έναρξη της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΗΕΜ-Θ οι δημοσιογράφοι μέλη της Ένωσης (από το ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, 2ης σε δύναμη παράταξης με τρία εκλεγμένα μέλη στο ΔΣ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της διοίκησης να εμμείνει στον ουσιαστικό αποκλεισμό ανέργων του κλάδου από τη συμμετοχή τους στη συνέλευση.


Προηγουμένως είχαν ζητήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, να αρθεί αυτός ο αποκλεισμόςκαι να πάψει η τιμωρητική διάθεση απέναντι στα άνεργα μέλη. (Στη φωτο: στο βήμα το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, Βασίλης Κυριακούλης κατά τη διατύπωση του σχετικού αιτήματος εκ μέρους του ΜΕΤΩΠΟΥ). Δεν εισακούστηκαν –όπως ανέμεναν άλλωστε- και έτσι αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλοντας ότι έτσι ευτελίζεται το δικαίωμα συμμετοχής όλων στην κορυφαία –κατά τα άλλα- συλλογική δημοκρατική διαδικασία.

Αποχωρώντας, διένειμαν μία προκήρυξη στην οποία εξηγούσαν λεπτομερώς τους λόγους αυτής της έμπρακτης διαμαρτυρίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ της ΕΣΗΕΜ-Θ:

ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό των μελών μας…
Συνάδελφοι/συναδέλφισσες
H διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ, με απόφασή της, για μια ακόμη φορά ΤΙΜΩΡΕΙ τα άνεργα μέλη της και ουσιαστικά ΑΚΥΡΩΝΕΙ το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν σε μια -κατά τα άλλα- δημοκρατική διαδικασία όπως είναι η Γενική Συνέλευση.
Σύμφωνα με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, «όσοι από τους εν λόγω συναδέλφους (που είναι άνεργοι ή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας) οφείλουν τη συνδρομή για το έτος 2014 θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση καταβάλλοντας 20€». Το υπόλοιπο δε ποσό που θα «χρωστούν» θα τους το παρακρατήσουν από την «οικονομική ενίσχυση» των Χριστουγέννων! Αν δε, χρωστούν και άλλες συνδρομές οι άνεργοι συνάδελφοι θα πρέπει να τις εξοφλήσουν στο ακέραιο και να δώσουν και τα 20 ευρώ για το 2014! Και αυτό το βαφτίζουν… «διευκόλυνση» των άνεργων μελών να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης 26 Μάη στις 10 το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου!
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η απόφαση της υποτιθέμενης «διευκόλυνσης», ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση, συζήτηση ή διαβούλευση με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ! Η διοίκηση απλώς αποφάσισε και διέταξε μη τηρώντας ούτε καν τα προσχήματα μιας δημοκρατικής λειτουργίας.
Χρησιμοποιώντας δε ως πρόσχημα για ακόμη μία φορά τις προβλέψεις ενός καταστατικού στο οποίο όμως δεν διευκρινίζεται το ύψος της συνδρομής και μη λαμβάνοντας έτσι κι αλλιώς υπόψη το σημερινό εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο της ενημέρωσης και την εξαθλίωση που έχουν επιφέρει τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές πολιτικές και οι κυβερνητικές-εργοδοτικές πρακτικές, η προεδρική ομάδα του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ επιμένει στην πολιτική της μετάλλαξης και της σταδιακής μετατροπής ενός συνδικαλιστικού σωματείου σε ένα κλειστό κλαμπ λίγων εχόντων, κυρίως εργαζομένων –ακόμη- σε κάποιο ΜΜΕ. Αυτή η «βολική» για τους διοικούντες την Ένωση, κατάσταση, διαιωνίζει το καθεστώς της συνδικαλιστικής τυπολατρικής γραφειοκρατίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ευδοκίμηση του συνδικαλιστικού «πελατειακού συστήματος» και του ελέγχου της ίδιας της βούλησης των μελών της. Άλλωστε, με τον ίδιο τρόπο επιχειρείται να «ελεγχθεί» το όλο και μικρότερο εκλογικό σώμα των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ και αυτό καθαυτό το εκάστοτε εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι, οι συσχετισμοί είναι παραπλανητικοί και η «νομιμότητα» των υποτιθέμενων «κυρίαρχων» στα ΔΣ είναι αμφισβητήσιμη. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Ένωσης ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ.
Σε αυτή την αποτρεπτική από τις δημοκρατικές διαδικασίες τακτική των διοικούντων την Ένωση, έρχεται να προστεθεί και η συνήθης πρακτική της μη κήρυξης στάσης εργασίας κατά τις ώρες πραγματοποίησης της συνέλευσης, με αποτέλεσμα να αποτρέπονται ακόμη περισσότεροι συνάδελφοι –ειδικά της επαρχίας- από το να συμμετάσχουν στις συλλογικές διαδικασίες. Διπλά αποκλεισμένοι είναι οι εκτός Θεσσαλονίκης άνεργοι συνάδελφοι. Μην ξεχνάμε ότι οι άνεργοι συνάδελφοι είναι και οι πιο δυσαρεστημένοι, άρα, προφανώς η ψήφος τους γέρνει κατά των ακολουθούμενων πρακτικών μιας διοίκησης που δεν βρίσκεται ουσιαστικά δίπλα τους, παρά μόνο ευκαιριακά και για ψηφοθηρικούς λόγους.
Αν αυτή η κατάσταση δεν συνιστά ευτελισμό των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών και αλλοίωση της βούλησης της πραγματικής πλειοψηφίας των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ, τότε τι άλλο μπορεί να σημαίνει;
Ζητήσαμε, έστω και την ύστατη στιγμή από το προεδρείο της ΕΣΗΕΜ-Θ να άρει τον ουσιαστικό ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ των άνεργων μελών μας από τη συμμετοχή τους στη Γενική Συνέλευση. Τονίσαμε ότι σε διαφορετική περίπτωση η κορυφαία δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης, ευτελίζεται, με την ευθύνη να την επωμίζεται στο ακέραιο η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Επειδή λοιπόν ήμασταν πολλές φορές «στο ίδιο έργο θεατές» και επειδή δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μια τακτική που προωθεί τους αποκλεισμούς ειδικά των πιο αδύναμων και άνεργων του κλάδου μας, ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ διαμαρτυρόμενοι από τη σημερινή συνέλευση αφήνοντας το προεδρείο να διαφημίσει απερίσπαστο το έργο του  με το αναμενόμενο ξεδίπλωμα της διαστροφής της πραγματικότητας όπως π.χ. της υποτιθέμενης υπεράσπισης του αγώνα των όρθιων εργαζομένων της ΕΡΤ (ενώ τον έθαβαν για 23 μήνες και νομιμοποιούσαν το μόρφωμα ΔΤ-ΝΕΡΙΤ), της υπεράσπισης των ΣΣΕ (ενώ έριχναν νερό στο μύλο των εργοδοτών για υπογραφή ατομικών συμβάσεων) κλπ.
Κουράγιο στους συναδέλφους που θα παραμείνουν στην αίθουσα για να τους ακούσουν!
Ο αγώνας συνεχίζεται…
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: