Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή για την ΕΡΤ

ΕΡΤ: Αγώνας διαρκείας μετά τη νίκη της επιστροφής στη δουλειά
 
H νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε ένα νόμο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, πολύ πιο πίσω και από τις προεκλογικές της διακηρύξεις και ακόμα περισσότερο με τεράστια απόκλιση από τις συλλογικά εκφρασμένες θέσεις των συνελεύσεων των αγωνιστών της ΕΡΤ.
 
Προφανώς το κυρίαρχο στοιχείο είναι η δικαίωση του αγώνα και η επιστροφή όλων στις δουλειές τους.

Όμως με ανοιχτά όλα τα εργασιακά ζητήματα, με υπερεξουσίες στο διευθύνοντα σύμβουλο και διακοσμητικό Δ.Σ. και τον εναγκαλισμό με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία να διατηρείται, η κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά», ανακυκλώνει παλιές δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές.


Στο τοπίο αυτό, ήρθε να προστεθεί η επιλογή του Δ.Σ.


Αν και τα πρόσωπα έχουν σίγουρα τη σημασία τους με ό,τι συμβολίζει το καθένα, εκτίμησή μας είναι ότι το συνολικό πλαίσιο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ είναι εντελώς προβληματικό και ανεπαρκές. Ακόμα και αν στο μέλλον σημειωθούν πιθανές αλλαγές στη σύνθεσή τους, μετά από αντιδράσεις, δεν αλλάζουν το δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης, που, χρησιμοποιεί υλικά κατεδαφίσεων για να «χτίσει» το νέο φορέα.

Η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Βεβαίως τα «ανοίγματα» προς τους υπηρετούντες το «μόρφωμα» είχαν φανεί πολύ καιρό πριν (συμμετοχή στελεχών της ΔΤ σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, συμμετοχή σε σχεδιασμούς προεκλογικής περιόδου, διαρροές σχεδίων τύπου Μόσιαλου για συρρίκνωση της ΕΡΤ, κάλυψη πολιτικών και κομματικών εκδηλώσεων από τη ΔΤ-ΝΕΡΙΤ, κλπ).

Ήδη καθυστερεί απαράδεκτα η αξιοποίηση των –με νόμο πια- επαναπροσληφθέντων, που μπορούν και πρέπει να δώσουν στην ΕΡΤ, όλα τα χαρακτηριστικά του αγώνα 23 μηνών, για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση αντάξια των προσδοκιών των πολιτών, που αγκάλιασαν για όλο αυτό το διάστημα το  αυτοδιαχειριζόμενο και πλουραλιστικό πρόγραμμα, που συνέβαλε στο γκρέμισμα της προηγούμενης μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Επίσης οι συλλογικά και δημοκρατικά εκφρασμένες θέσεις των συνελεύσεων των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ, είτε για εργασιακά, είτε για θεσμικά ζητήματα, είτε για το πρόγραμμα, πρέπει να γίνουν ο πιλότος της «επανεκκίνησης» της ΕΡΤ, ενώ η συλλογική διαδικασία των συνελεύσεων, να παίζει τον κύριο ρόλο στην επεξεργασία θέσεων και τη λήψη αποφάσεων για την πορεία της ΕΡΤ. Το πείραμα της αυτοδιαχείρισης πέτυχε δίνοντας πολύτιμη εμπειρία και υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.

Σημαντικά αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας, στήριξαν τον μακροχρόνιο αγώνα στην ΕΡΤ, με κέντρο την πολιτική διάσταση που είχε και τους υψηλούς συμβολισμούς ενάντια στο «μαύρο» που επιχειρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση να επιβάλλει σε όλους τους τομείς της ζωής μας, στην ενημέρωση, την Παιδεία, την Υγεία, τα εργασιακά κλπ


Ήδη εκφράζουν κι αυτά δυσαρέσκεια για τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, την ώρα που τα ιδιωτικά κανάλια συνεχίζουν στην «πεπατημένη» της συστημικής ενημέρωσης και οι εγχώριοι απολογητές της τρόικας επιχειρούν την ανασυγκρότησή τους, αξιοποιώντας τις κυβερνητικές παλινωδίες.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στήριξε και στηρίζει με κάθε τρόπο τις διεκδικήσεις των αγωνιζόμενων εργαζομένων  για να επανέλθουν άμεσα στην εργασία τους με πλήρη δικαιώματα (ασφαλιστικά, εργασιακά), σε συνθήκες που να ενισχύουν τον πλουραλισμό και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προγράμματος που αρμόζει να έχει η ΕΡΤ.


Η συλλογική δράση και η παρακαταθήκη των 23 μηνών αγώνα, είναι η ασφαλιστική δικλείδα για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ώστε να αποκρουστούν και οι όποιες επιβουλές προκύψουν στο "νέο" τοπίο.

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
(Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: