Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Απλήρωτοι για 5 μήνες οι εργαζόμενοι στη δημοτική ραδιοφωνία και τηλεόραση Κω

του Θωμά Σίδερη

Απλήρωτοι για πέντε μήνες είναι 17 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) της δημοτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο νησί της Κω. Μπλεγμένοι στα δίχτυα μιας ασύλληπτης γραφειοκρατίας, όπου τίποτε δε μοιάζει λογικό και αυτονόητο, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας αναμένοντας την υπογραφή κάποιου εντάλματος από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται έχει χαθεί στη… μετάφραση.


Η διακοπή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης της Κω πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ενώ η δημοτική επιχείρηση ΔΗΡΑΣ, στην οποία υπάγεται το δημοτικό ραδιόφωνο, δεν είχε ακολουθήσει την πεπατημένη των δημοτικών επιχειρήσεων, όπως όριζε ο Καλλικράτης, με τη συγχώνευση με άλλες δημοτικές επιχειρήσεις ή με το κλείσιμό της και τη μεταφορά των εργαζομένων στον δήμο.

Λίγο διάστημα μετά τη διακοπή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, ο νέος δήμαρχος της Κω αφήνει να εννοηθεί ότι δεν είναι δικό του πρόβλημα η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Για να υπογραφεί το ένταλμα όμως από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πρέπει να έχει πάρει πρωτίστως την έγκριση της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου όμως στην οποία φτάνει το καταστατικό της ΔΗΡΑΣ, παρερμηνεύοντας το γράμμα του νόμου, περιπλέκει τα πράγματα και μιλά για τροποποίηση καταστατικού της ΔΗΡΑΣ από τη στιγμή που γίνεται αναφορά και στη δημοτική τηλεόραση. Οι προσπάθειες των εργαζομένων να εξηγήσουν ότι δεν πρόκειται για τροποποίηση πέφτουν στο κενό και βρίσκονται παγιδευμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Το επόμενο βήμα των εργαζομένων είναι να καταφύγουν στο νομικό τμήμα των ΟΤΑ για να αποδείξουν το αυτονόητο. Όντως, το νομικό τμήμα των ΟΤΑ ανάβει το πράσινο φως και με γνωμοδότησή του κάνει λόγο για μη τροποποίηση του καταστατικού της ΔΗΡΑΣ. Αλλά η γνωμοδότηση αυτή θα πρέπει να σταλεί εκ νέου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, να διαβιβαστεί στον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ούτω καθεξής. Αλλά οι εβδομάδες τρέχουν και οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους.

Το ζήτημα όμως που ανακύπτει είναι ότι ο δήμαρχος Κω φέρεται αποφασισμένος να εγκρίνει κονδύλια ύψους 150000 ευρώ για όλο το χρόνο και για όλα τα δημοτικά μέσα. Το ποσό όμως αυτό όμως ίσα που φτάνει να καλύψει τα χρωστούμενα. Οι εργαζόμενοι -και δικαίως- ανησυχούν για το εργασιακό μέλλον τους, πιστεύοντας ότι -παρ’ όσα ο δήμαρχος διακηρύττει δημοσίως- στο μυαλό της δημοτικής αρχής είναι το λουκέτο στα δημοτικά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: