Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

«Αγγελιοφόρος»: νέο μνημόνιο με μειώσεις 35%, μισθούς σε 30 δόσεις και… κουπόνια αγορών



...αναδημοσίευση από https://agelioforum.wordpress.com...

Νέο μνημόνιο με αυστηρά μέτρα λιτότητας επιδιώκει να επιβάλει – και μάλιστα με αναδρομική ισχύ – στο εκδοτικό συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, η οικογένεια του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου και οι εξ Αθηνών συνεταίροι της, Σταύρος Ψυχάρης και Φώτης Μπόμπολας.

Περικοπές μισθών έως 35%, εξόφληση αποδοχών σε 30 δόσεις, καθυστέρηση πληρωμών επί 2 και πλέον μήνες, ατομικές συμβάσεις, απαγόρευση κατασχέσεων και επισχέσεων εργασίας, αλλά και καταβολή αμοιβών με… κουπόνια αγορών από σούπερ μάρκετ συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη δέσμη των προτάσεων που έχουν τεθεί  στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της εργοδοσίας με τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων.

Απώτερη επιδίωξη της ιδιοκτησίας είναι να οδηγήσει το πολύπαθο συγκρότημα, που σήμερα διοικείται από τον υπόδικο επιχειρηματία Βασίλειο Μπακατσέλο, γιο του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, στην ασφαλή αγκάλη του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να αποφύγει να αποπληρώσει στο ακέραιο τις συσσωρευμένες οφειλές της, ύψους 24,1 εκατ. ευρώ.

Τι ζητούν

Αναλυτικότερα, η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, η οποία εκμεταλλεύεται τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», το περιοδικό «Close Up» και άλλα έντυπα, έθεσε πρόσφατα σε γνώση των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ τους όρους του νέου μνημονίου που φιλοδοξεί να προσυπογράψει με τους εργαζόμενους.

Σε πολύωρη συνάντηση, η οποία συγκλήθηκε με πρόσχημα την ενημέρωση των συνδικαλιστικών σωματείων για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του προσωπικού, ο Βασίλειος Μπακατσέλος εξήγησε το πώς… οραματίζεται τις εργασιακές σχέσεις στο εγγύς μέλλον.

Η προτεινόμενη συμφωνία, που επεξεργάστηκε ο υπόδικος επιχειρηματίας με το επιτελείο του, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα:

1. Σύναψη νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας, σε αντικατάσταση αυτών που ήδη έληξαν το 2014. Η διάρκεια των τροποποιητικών συμβάσεων θα είναι τριετής, δηλαδή θα εκτείνεται έως το 2018, ενώ η ισχύς τους θα είναι αναδρομική, αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου 2015.

2. Περικοπές των μικτών αποδοχών όλου του προσωπικού, βάσει της ακόλουθης κλίμακας:

Λιγότερο από 800 €:   μείωση 0%

800 €   – 1.000 €:        μείωση 15%

1.000 € – 2.000 €:       μείωση 30%

2.000 € και άνω:         μείωση 35% για το υπερβάλλον ποσό

3. Χρονοδιάγραμμα καταβολών των οφειλόμενων αποδοχών σε βάθος 30 μηνών (2,5 ετών). Οι οφειλόμενες αποδοχές υπερβαίνουν σήμερα τους 5 μήνες. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, το δώρο Πάσχα του 2015 θα εξοφληθεί το… Νοέμβριο του 2015, ενώ οι δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015 θα αποπληρωθούν στο… τέλος του 2018!

4. Συστηματική υστέρηση της τρέχουσας μισθοδοσίας τουλάχιστον κατά 2 μήνες ανά έτος, χωρίς εγγυήσεις ή ρήτρες για την έγκαιρη καταβολή της.

5. Δέσμευση των εργαζομένων για αποχή από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της εταιρίας, όπως κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, αλλά και από το δικαίωμά τους για επίσχεση εργασίας, εφόσον τηρούνται οι όροι της συμφωνίας.

6. Προστασία των θέσεων εργασίας, όπως ίσχυε κατά τις τελευταίες ατομικές συμβάσεις εργασίας (2013-4).

7. Σε περίπτωση απόλυσης, η πληρωτέα αποζημίωση θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές πριν από τη μείωση αποδοχών κατά 15% έως 35%.

8. Εκχώρηση υπέρ των εργαζομένων των εσόδων από το πρακτορείο διανομής «Άργος» και των υποκαταστημάτων μικρών αγγελιών. Τα εν λόγω έσοδα υπολογίζονται σε 70.000-80.000 € ανά μήνα, την ώρα που το ύψος της τρέχουσας μισθοδοσίας είναι υπέρτερο και προσεγγίζει τις 140.000 -150.000 € ανά μήνα.

9. Δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού των εργαζομένων στην Alpha Bank, όπου θα κατατίθενται τα προς εκχώρηση έσοδα. Θα οριστεί εκπρόσωπος που θα τον διαχειρίζεται. Ωστόσο, έως τώρα η Alpha Bank, όπου πιστώνεται κάθε μήνα η μισθοδοσία του προσωπικού, έχει αρνηθεί ρητώς να «ανοίξει» έναν τέτοιο λογαριασμό, επειδή αυτό καταστρατηγεί τους κανόνες της τραπεζικής πρακτικής.

10. Σε περίπτωση που ο τζίρος της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ παρουσιάσει κατά το 2015 αύξηση σε ποσοστό άνω του 10%, τότε η διαφορά πέραν του 10% θα αποδοθεί σε όλο το προσωπικό με αντίστοιχο ποσοστό. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι ο τζίρος της εταιρίας παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης κατά τα τελευταία χρόνια. Βάσει των δημοσιευμένων στοιχείων ισολογισμού, το 2014 ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 15,8%, ενώ αθροιστικά κατά την περίοδο 2010-2014 η μείωση υπερβαίνει το 77%.


Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και πρόταση για την εξόφληση μέρους των αποδοχών των εργαζομένων με… κουπόνια σούπερ μάρκετ. Την εν λόγω πρόταση υπέβαλε συνδικαλιστής της ΕΠΗΕΘ, προκειμένου, όπως ειπώθηκε, να διευκολυνθεί η εταιρία στην προσπάθεια διευθέτησης των οφειλών της προς το προσωπικό, αλλά και να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στις τρέχουσες βιοποριστικές ανάγκες της.

Ο Βασίλειος Μπακατσέλος, επικεφαλής της ΕΒΕ ΑΕ, περιέβαλε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εν λόγω ιδέα. Προέτρεψε δε τους εκπροσώπους των εργαζομένων  να καταθέσουν και άλλες τέτοιες, πρωτότυπες προτάσεις, εφόσον αυτές μπορούν να υποστηρίξουν, όπως είπε, την προσπάθεια της εταιρίας για ρύθμιση των οφειλών της.

Έφεση για το άρθρο 99

Την ίδια ώρα, βεβαίως, η εργοδοσία του εκδοτικού συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου» ετοιμάζεται πυρετωδώς να ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, βάσει της οποίας απορρίφθηκε το αίτημά της να ανοίξει η διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η προθεσμία για την υποβολή της έφεσης εκπνέει εντός των προσεχών ημερών. Το γεγονός αυτό ερμηνεύει με επάρκεια τη σπουδή του αφερέγγυου επιχειρηματία Βασίλειου Μπακατσέλου να «κλείσει» χωρίς πολλές διατυπώσεις τη συμφωνία με τους εργαζόμενους  για ρύθμιση των οφειλών της και να επιβάλει νέους όρους αυστηρής λιτότητας στη λειτουργία του εκδοτικού συγκροτήματος.

Ενόψει της κατάθεσης της έφεσης, το άγχος των διευθυντικών στελεχών της εταιρίας έχει ενταθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε ακόμη και σε ημέρες αργίας στέλνουν ενημερωτικά e-mails στο προσωπικό, για να το καθησυχάσουν και να το διαβεβαιώσουν πως θα καταβάλουν ό,τι του χρωστούν.

Ψυχική αγωνία

Το τελευταίο κρούσμα ψυχικής αγωνίας καταγράφηκε σήμερα, Κυριακή 10 Μαΐου, το πρωί, όταν η γενική διευθύντρια Ιωάννα Μακρή έσπευσε να πληροφορήσει όλους τους εργαζόμενους ότι η εργοδοσία θα εξοφλήσει το υπόλοιπο του… Δώρου Χριστουγέννων του προηγούμενου έτους το αργότερο έως τις 14 Μαΐου.

Παράλληλα, ο Βασίλειος Μπακατσέλος, ο οποίος έχει παραπεμφθεί ήδη σε δύο δίκες για αθέτηση καταβολής μισθών, επιχειρεί με τις ενέργειες του να ανακόψει το κύμα των ατομικών διώξεων σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΕ ΑΕ. Κι αυτό, γιατί οι περισσότεροι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρίας είναι σήμερα κατασχεμένοι από εργαζομένους, σε εκτέλεση πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων που τους δικαιώνουν.

Το περιεχόμενο του νέου μνημονίου που έχει σχεδιάσει η οικογένεια του βιομήχανου Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, σε σύμπνοια με τους εκδότες Σταύρο Ψυχάρη και Φώτη Μπόμπολα, αναμένεται να συζητηθεί αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, σε ευρεία εργασιακή συνέλευση, που συγκαλούν οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: