Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Πόσο «εκπλήξεις» είναι οι εξελίξεις στην ΕΡΤ;




Και όμως κανείς δε δικαιούται να «πέσει από τα σύννεφα», αφού όλα είχαν σχεδόν προαναγγελθεί.

Στην αρχή (αυτοδιοικητικές εκλογές 2014) η συμμετοχή στελέχους της ΔΤ στο ψηφοδέλτιο της Δούρου, «ερμηνεύτηκε», ότι «δεν την είχαν ενημερώσει οι συνεργάτες της». Τουλάχιστον για όσους τα τρώνε αυτά. 

Ακολούθως η επιλογή να μην διαγραφούν όσοι δεν ακολούθησαν την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για μη συμμετοχή στο μόρφωμα (τους πάρκαραν σε άλλη οργάνωση από ότι μάθαμε, τον ΣΥΡΖΑ ΜΜΕ, αντί του ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΤ), έδωσε το πράσινο φως και για συμμετοχές σε υψηλό επίπεδο, από τη ΔΤ-ΝΕΡΙΤ στους πρωινούς καφέδες της Κουμμουνδούρου και το σχεδιασμό των καλύψεων των προεκλογικών συγκεντρώσεων. 

Μετά βγήκε ένα κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, που μπροστά στις αντιδράσεις, ερμηνεύτηκε σα διαρροή ανεπίσημου κειμένου, σχεδιαγράμματος, πρότασης, κλπ
Είχε τραγικές ομοιότητες με το σχέδιο Μόσιαλου και κάποιοι βιάστηκαν να το χειροκροτήσουν  πριν καν προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να το αναιρέσει, όχι με κάποια δημόσια ανακοίνωση, αλλά με διαρροές. Μετά από έντονες αντιδράσεις υπήρξε διορθωτική ανακοίνωση.

Ακολούθησε επίσκεψη του Τσίπρα στο Ηράκλειο και συνομιλία του με εργαζόμενους στην ΕΡΑ Ηρακλείου, που προφορικά κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με το κείμενο που διαψεύστηκε ότι ήταν η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έλλειψε και η ανάρτηση βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ στην επίσημη κομματική ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ (θυμίζουμε ΕΔΩ).Λες και χάθηκε ο κόσμος να αναρτηθεί βίντεο συνεργείου του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του μορφώματος. Αλλά κάποιοι πίεζαν από το κατεχόμενο Ραδιομέγαρο.

Ακολούθησαν συνελεύσεις (Οκτώβρης – Δεκέμβρης 2014) εργαζομένων στην ΕΡΤ για να προτείνουν το «ποια ΕΡΤ θέλουμε», που υποτίθεται ότι θα λάμβανε υπ΄ όψιν η νέα κυβέρνηση, που όλα έδειχναν ότι θα γίνονταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το παραμύθι συνεχίστηκε με αλλεπάλληλες μετεκλογικές καθυστερήσεις, μέχρι που βγήκε ο νόμος για την ΕΡΤ, που απέχει μίλια από όλα τα κείμενα συνελεύσεων που είχαν προηγηθεί και φυσικά και από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

 A.Tσίπρας στη ΔΕΘ:
" Έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο και θα το εφαρμόσουμε, θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ώστε να ανασυγκροτηθεί η ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση σε μια νέα βάση σε σχέση με αυτό που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή δεν θα είναι μια ΕΡΤ που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση. Θα ελέγχεται από την κοινωνία, θα ελέγχεται από τους πολίτες, θα ελέγχεται από τον ελληνικό λαό, ο οποίος και θα κρίνει το παραγόμενο προϊόν.
Θα ελέγχεται και σε μεγάλο βαθμό θα διοικείται και από τους ανθρώπους της, θα είναι μια ΕΡΤ στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών, ανεξάρτητων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών οργανισμών. Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε, ούτε να συμπεριλάβουμε στο σχεδιασμό μας, τις επιλογές που έξω από κάθε λογική συνταγματικής νομιμότητας έχει κάνει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά συγκροτώντας αρχικά τη Δημόσια Τηλεόραση και μετά τη ΝΕΡΙΤ. Και ολοκλήρωσε λέγοντας:
Θέλω να γίνω σαφής ότι σε αυτό το σχεδιασμό τον βασικό πυρήνα των ανθρώπων που αντιστέκονται και επιμένουν στο μετερίζι για την πλουραλιστική ενημέρωση όχι απλά θα τον συνυπολογίσουμε και θα τον εντάξουμε, σε αυτόν τον σχεδιασμό αυτός ο κόσμος θα είναι συμμέτοχος και θα λάβει μέρος της ευθύνης, θα λάβει μέρος στην ευθύνη και στη συναπόφαση".

Μετά ορίστηκε το νέο ΔΣ της ΕΡΤ. Και ναι δεν ήταν έκπληξη, αλλά αναμενόμενη εξέλιξη μιας δεξιάς πορείας που προαναγγέλθηκε μήνες πριν και έδειξε δείγματα από καιρό, που μόνο όποιος θέλει να χαϊδεύει τα αυτιά του και να κλείνει τα μάτια του δεν έβλεπε.

Και σίγουρα εξέλιξης εξαιρετικά προσβλητικής και για τον ίδιο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον αυτούς που έμειναν όρθιοι και δεν το έκαναν δίπορτο μεταξύ κατεχόμενης Αγίας Παρασκευής και Κουμουνδούρου. Αυτό όμως ας το λύσουν μόνοι τους στις διαδικασίες που προβλέπονται.

Για όλους όμως «τα πάντα ρει», όταν ο αγώνας δεν έχει ημερομηνία λήξης…

Δεν υπάρχουν σχόλια: