Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Σε ομηρία οι «τέσσερις» της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – Προσωρινή(;) υπαναχώρηση της εργοδοσίας έως τη… Δευτέρα

ΠΗΓΗ:asyntaxtostypos  

Σε ομηρία παραμένουν οι τέσσερις αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Μακεδονία» που τελούν υπό την απειλή της απόλυσης επειδή αρνούνται να κάνουν εκπτώσεις στην εργασιακή τους αξιοπρέπεια και να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Η αντίδραση για τη μεθόδευση της απόλυσης των «τεσσάρων» της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ήταν άμεση τόσο από τους ίδιους όσο και από συναδέλφους τους, απολυμένους και εργαζόμενους από την εφημερίδα και από άλλα Μέσα (μεταξύ αυτών και από την Ελεύθερη Αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3). 

Πολλοί από αυτούς, το μεσημέρι της Τρίτης 24 Μαρτίου, βρέθηκαν μαζί με τους «τέσσερις» στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ  προκειμένου να δρομολογήσουν άμεσα τη δυνατότητα συνδικαλιστικής και νομικής άμυνας απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα και τα τελεσίγραφα. Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό «χαρτί» της προειδοποίησης απόλυσης που επιδόθηκε με δικαστικό κλητήρα στους «4″, περιλαμβάνεται εγγράφως η σαφής απειλή-εκβιασμός: Ή υπογράφετε ατομική σύμβαση έως τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, ή… απολύεστε μετά την παρέλευση της τετράμηνης προειδοποίησης απόλυσης. 

 Παρόντα για τη διαβούλευση με την ομάδα των δημοσιογράφων και των συμπαραστατών τους ήταν μόνο 2 μέλη του προεδρείου του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ. Η πανελλαδικώς πλέον γνωστή για την… «καρτερικότητά» της προεδρική συνδικαλιστική ομάδα της ΕΣΗΕΜ-Θ αν και δεν ήταν σε πλήρη… ανάπτυξη, αποφάνθηκε ότι η «προειδοποίηση απόλυσης» δεν αποτελεί «απόλυση» και γι” αυτό έριξε και πάλι το μπαλάκι στους εργαζόμενους σαν να μην επρόκειτο για την έδρα ενός συνδικαλιστικού Σωματείου που οφείλει να εκδίδει χωρίς χρονοτριβή, άμεσα, ανακοίνωση στήριξης των απειλούμενων με απόλυση εργαζομένων μελών της, ανάληψης πρωτοβουλίας αγωνιστικών κινητοποιήσεων και καταδίκης της χυδαίας εκβιαστικής-εργοδοτικής πρακτικής. Τις μεθοδεύσεις αυτές κατήγγειλλε άμεσα από την πρώτη στιγμή η συνδικαλιστική παράταξη της ΕΣΗΕΜ-Θ, «Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων» (που εκπροσωπείται στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ με τρία εκλεγμένα μέλη της).
Τελικά, παρόντων των «τεσσάρων» και των αλληλέγγυων συναδέλφων τους, σε επιτόπια τηλεφωνική επικοινωνία ενός μέλους της διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ με την εκπρόσωπο της εργοδοσίας, αποσπάστηκε η δέσμευση της τελευταίας για πραγματοποίηση την προσεχή Δευτέρα συνάντησης με την παρουσία και του διευθυντή της εφημερίδας (όπως απαίτησε η εκπρόσωπος της εργοδοσίας) με τους υπό απόλυση εργαζόμενους. Αποσπάστηκε παράλληλα η προφορική υπόσχεση ότι δεν θα ισχύσει έως τότε (τη Δευτέρα) η χορήγηση αναγκαστικής άδειας που, βάσει της έγγραφης ειδοποίησης απόλυσης, θα ίσχυε από σήμερα 24 Μαρτίου. Άρα οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν κανονικά στις δουλειές τους μέχρι τουλάχιστον την προσεχή Δευτέρα… 
Έως τότε οι «τέσσερις» της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ παραμένουν σε ομηρία. Το ενθαρρυντικό όμως είναι ότι και οι εργαζόμενοι δεν προτίθενται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Παραμένουν σε επαγρύπνηση με την πολύτιμη αλληλέγγυα αρωγή μεγάλου μέρους των συναδέλφων τους στη Θεσσαλονίκη που είναι αποφασισμένοι να αποκρούσουν τη νέα εργοδοτική αυθαιρεσία και το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών που επιχειρεί να περάσει το εκδοτικό κατεστημένο στο «παρα πέντε» της κατάθεσης του ν/σ για τις ΣΣΕ. 
Ήδη η είδηση των νέων μεθοδεύσεων της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ έχει δημοσιευτεί σε δεκάδες ιστοσελίδες, έχουν ενημερωθεί οικεία σωματεία καθώς και η ΠΟΕΣΥ και αναμένουν το πράσινο φως για την έναρξη πλατιάς δημοσιοποίησης και κινητοποίησης για το θέμα που φαίνεται πως ξεφεύγει πλέον από τα πρόσωπα των «τεσσάρων» αφού αφορά τον πυρήνα της δυνατότητας της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης των εργαζομένων της χώρας. 
Πρόκειται ουσιαστικά για τη μάχη της αξιοπρέπειας απέναντι στην ακόρεστη δίψα του εκδοτικού κατεστημένου για περισσότερα κέρδη με το λιγότερο δυνατό κόστος με άμεση επίπτωση και στην ποιότητα των ίδιων των «φύλλων» που σημειώνουν συνεχή πτωτική πορεία λόγω ακριβώς αυτών των πολιτικών.
Το μήνυμα προς την εργοδοτική εξουσία είναι ένα: Να πάρει πίσω τις απειλές και τους εκβιασμούς, να πάρει πίσω τις προαναγγελθείσες απολύσεις, να πάψει να καλλιεργεί κλίμα τεχνητής πόλωσης ανάμεσα στους εργαζόμενους, να είναι συνεπής στις μισθοδοτικές της υποχρεώσεις, να ενισχύσει αντί να «αποψιλώνει» συστηματικά το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό από το εκδοτικό συγκρότημα που αποβαίνει τελικά σε βάρος της ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: