Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Η παγίδα των «επαγγελματικών ταμείων» και οι σειρήνες της διάλυσης του ΕΔΟΕΑΠ.








Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Τελευταία έχουν επανεμφανισθεί οι «σειρήνες» της μεταμόρφωσης του ΕΔΟΕΑΠ σε κάτι από … «Επαγγελματικό Ταμείο».  Είναι οι ίδιες σειρήνες, που εδώ και καιρό ευαγγελίζονται την κατάργηση του πραγματικά αυτοδιαχειριστικού χαρακτήρα του Ταμείου μας και την ανάθεση της διοίκησής του σε «επαγγελματίες» οικονομικούς διευθυντές. 

Όπως αυτούς, για παράδειγμα, που έχουν μετατρέψει τα τελευταία χρόνια τους περισσότερους ομίλους ΜΜΕ, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, σε μηχανές παραγωγής ανέργων και ζημιών που τροφοδοτούν τα εμβάσματα στις τράπεζες της Ελβετίας.

Γιατί όμως τέτοια βιασύνη; Τι πραγματικά είναι τα περιβόητα «επαγγελματικά ταμεία» ;
Η αλήθεια καταγράφεται:
·  στην «Λευκή Βίβλο» της Ε.Ε. για το ασφαλιστικό,
·  στις προβλέψεις της περιβόητης Solvency II που αφορά στις ασφαλιστικές Εταιρείες και
· στους νόμους που άρχισαν να παρεισφρέουν από το 2002 (νόμος Ρέππα), κυρίως όμως με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που άρχισαν καθ’ υπαγόρευση του μνημονίου (ΦΕΚ 15/10) της νομοθεσίας Βρούτση.

Να λοιπόν τι είναι με λίγα λόγια τα «επαγγελματικά ταμεία»: 
· Τα «επαγγελματικά ταμεία» αποτελούν τον περιβόητο Β πυλώνα ασφάλισης στο ευρωπαϊκό σύστημα, που αφορά εργαζόμενους και εργοδότες και υποτίθεται ότι θα λειτουργεί συμπληρωματικά στον Α πυλώνα, που έχει να κάνει με την βασική ασφάλιση από το κράτος.
· Στην πραγματικότητα συγκροτούνται με όρους  «Επενδυτικών Ταμείων» αφού τόσο η διοίκησή τους, όσο και οι παροχές προς τους ασφαλισμένους απομακρύνονται από τον άμεσο έλεγχο των μελών τους και ανατίθενται με αυστηρούς όρους σε «επαγγελματίες» οικονομικούς διευθυντές, απαγορεύοντας ακόμα και την συμμετοχή, στην περιορισμένη από τα χαρακτηριστικά της αυτοδιαχείρισης διοίκησή τους, των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζόμενων που τα συγκροτούν(!). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος, που τα διέπει προβλέπει ότι μπορούν να αναθέτουν ακόμα και την διοίκησή και διαχείρισή τους «εν όλω ή εν μέρει σε άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα».
· Και ποιά είναι αυτά; Είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού solvency II πρέπει να ετοιμασθούν να αναλάβουν – σύμφωνα με την σχετική Έκθεση της ΤτΕ – την διαχείριση των Επαγγελματικών Ταμείων, τόσο στο κομμάτι της διαχείρισης των αποθεματικών τους, όσο και στο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών (π.χ. υγείας). Στην πραγματικότητα, τόσο ο Β πυλώνας (επαγγελματική ασφάλιση) όσο και ο Γ πυλώνας (ιδιωτική ασφάλιση) στην «Λευκή Βίβλο» της Ε.Ε. είναι συγκροτημένοι έτσι ώστε να τείνουν σε συγχώνευση στο τέλος της διαδρομής.

Μπορεί κανείς να φαντασθεί τον ΕΔΟΕΑΠ να εξελίσσεται σε ένα τέτοιο Ταμείο τι θα σημαίνει;
· Η πρώτη συνέπεια θα είναι το κλείσιμο του τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και του ΤΥΠ και η ανάθεσή τους σε κάποια Ιδιωτική Ασφαλιστική Εταιρεία. Μπορεί να καταλάβει κανείς το τι θα σημάνει αυτό για κάθε συνάδελφο, που ξαφνικά θα βρίσκεται άνεργος ή σε κάθε συνταξιούχο, ή απλήρωτο ή με ατομική σύμβαση πείνας; Το τι θα σημαίνει για την οικογένειά του, που αυτομάτως θα βρίσκονται αποκλεισμένοι από κάθε ασφαλιστική κάλυψη, όπως έχει συμβεί με την κρίση των τελευταίων ετών σε δεκάδες επαγγελματικά ταμεία στην Ευρωζώνη;  

· Η απόδοση των επικουρικών συντάξεων θα είναι κάθε φορά στα χέρια των «οικονομικών διευθυντών» που πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίζουν τους παχυλούς μισθούς τους και την κερδοφόρο συνεργασία της Ιδιωτικής Ασφαλιστικής, για να καθορίσουν το τι θα περισσέψει για τους ασφαλισμένους…

Το πρώτο συμπέρασμα βέβαια είναι ότι η μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε «επαγγελματικό ταμείο» θα οδηγήσει σε άμεση περικοπή των παροχών υγείας και επικούρησης. Και το δεύτερο ότι την ίδια στιγμή μετά από τόσους αγώνες για την ασφάλιση του κλάδου,  θα έχει παραδοθεί η διαχείριση της ζωής και της περιουσίας του Ταμείου και των ασφαλισμένων μας στους εξειδικευμένους «διευθυντές» του μνημονιακού εφιάλτη.

Θα τους αφήσουμε ;
Γιάννης Αγγέλης- Πόπη Χριστοδουλίδου
Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: