Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΕΔΟΕΑΠ: Λέμε λοιπόν όχι στις περικοπές

Δείτε ΕΔΩ την ομιλία της προέδρου του Τομέα Υγείας Περίθαλψης (ΤΥΠ) και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ Πόπης Χριστοδουλίδου στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στις 28-2-2015


Δείτε ΕΔΩ την ομιλία του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και του Τομέα Υγείας Περίθαλψης (ΤΥΠ) του ΕΔΟΕΑΠ Γιάννη Αγγέλη στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στις 28-2-15


Διαβάστε την ομιλία του Γ. Αγγέλη:

Αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο ούτε ήταν ούτε θα μπορούσε να είναι ενωμένο. Και αν ήταν ενωμένο θα μπορούσε τώρα να είναι να με φτύνετε όλοι μαζί.
Δεν μπορεί χθες το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο να παίρνει στα χέρια του μια έκθεση η οποία μας λέει ότι μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων μέσα στον Οργανισμό μας κλέβανε και θα εξακολουθεί ο Ταμίας να υποστηρίζει αυτήν την ομάδα μπροστά στα μάτια μας;
Είναι απαράδεκτο! (χειροκροτήματα) Πώς να είμαστε ενωμένοι; Ποτέ δεν θα είμαστε ενωμένοι με αυτούς. Ούτε ήμασταν, ούτε είμαστε, ούτε θα είμαστε ποτέ σε όποια θέση και να βρεθούμε.
Ο χρόνος είναι πέντε λεπτά και θα τον σεβαστώ. Γι αυτό θα περιοριστώ σε δύο πράγματα.
Πρώτον, το μεγαλύτερο παραμύθι εδώ μέσα είναι ότι το Ασφαλιστικό του ΕΔΟΕΑΠ θα λυθεί μόνο από τον ΕΔΟΕΑΠ. Και ακριβώς αυτό το παραμύθι ακούσαμε δύο μέρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να μας προτείνουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου νέες περικοπές για να σταθεί ο ΕΔΟΕΑΠ.
Είναι δυνατό να σκέφτεται κανένας ότι το Ασφαλιστικό αυτής της χώρας θα λυθεί με περικοπές σα το γάιδαρο του Χότζα που όταν έμαθε να μην τρώει, πέθανε;

Λέμε λοιπόν όχι στις περικοπές. Το Ασφαλιστικό είναι ένα κοινωνικό ζήτημα και σαν τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε ενάντια σε κάθε λογική περικοπών, η οποία συνεχίζεται αδιάλειπτα είτε πριν είτε μετά την 25η Ιανουαρίου. Και το παράδοξο είναι ότι αυτή η λογική των περικοπών μετά την 25η Ιανουαρίου εξακολουθεί και από αυτούς που λογικά θα έπρεπε να συγγενεύουν πολιτικά με την καινούργια κατάσταση. Παράδοξο…
Ευτυχώς που όταν πήγαμε να δούμε τον Υπουργό, δεν ακούσαμε τα ίδια.
Αντίθετα ακούσαμε ότι το Ασφαλιστικό και του ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του Ασφαλιστικού ζητήματος.
Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει πρόβλημα οικονομικό. Έχει πολύ λιγότερο οικονομικό πρόβλημα από οποιοδήποτε άλλο Ταμείο υπάρχει σε αυτή την χώρα.
Αν θέλετε να σας πω τα Ταμεία που έχουν προβλήματα, θα σας πω ένα «κάρο» αυτή τη στιγμή… Αρκεί να ανοίξετε τις εφημερίδες και να δείτε ποια είναι τα ελλείμματα του Μαρτίου του 2015 στα μεγάλα Ταμεία.
Μη λέμε λοιπόν για οικονομικό πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και το πώς αντιμετωπίζεται από τους εργαζόμενους απέναντι σε μια νέα κυβέρνηση με ό,τι αυτή η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει.
Υπάρχει όμως ένα άλλο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα συγκυριακό το οποίο έχει να κάνει με την οικονομική δυσπραγία των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου. Απέναντι σε αυτό, λοιπόν, είχαμε πει εξ αρχής με μια πρόταση που είχαμε κατεβάσει, ότι θα πρέπει να επισπευστούν οι εκκαθαρίσεις των δόσεων από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ όπως και γίνεται, και δεύτερον οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ να βγάλουν προσωρινά μερικά χρήματα από τη μια τσέπη τους και να τα πάνε στην άλλη. Γιατί αυτό που ξεχνάμε είναι ότι αυτά τα χρήματα για τα οποία μιλάμε να δανειστούμε, δεν είναι χρήματα της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ ή του οποιουδήποτε συνδικαλιστή. Είναι χρήματα των ασφαλισμένων, αποθεματικά των ασφαλισμένων, που απλώς βρίσκονται σε διαφορετική τσέπη από εκείνη που βρίσκονται τα χρήματα του ΕΔΟΕΑΠ γιατί και ο ΕΔΟΕΑΠ και οι Ενώσεις είναι οργανώσεις με διαθέσιμα των ασφαλισμένων και κανενός άλλου και δεν έχει κανένας δικαίωμα αυτά τα χρήματα να τα κρατάει στις τράπεζες προς όφελος των τραπεζιτών και να μην τα δίνει στην άλλη τσέπη και να διευκολύνει τον εαυτό του, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στην Υγεία τους επόμενους μήνες.
Γι αυτό και καταθέτω ένα ψήφισμα, με βάση την ατζέντα της Συνέλευσης μπορώ να το κάνω (λέει ενημέρωση, προτάσεις, αποφάσεις). Το ψήφισμα λέει:
Η Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ καλεί τις Ενώσεις, τα μέλη των οποίων συγκροτούν τον ΕΔΟΕΑΠ να προχωρήσουν σε άμεση ταμιακή διευκόλυνση του Οργανισμού με επαρκές δάνειο και όρους επωφελείς για τα μέλη-μετόχους του Οργανισμού και των Ενώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: