Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ανοιχτή επιστολή Αγγέλη-Ντελέζου-Χριστοδουλίδου στον κλάδο για το “πραξικόπημα” στον ΕΔΟΕΑΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Από τις εκλογές των μελών της ΕΣΗΕΑ για τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ μέχρι σήμερα, ζούμε ένα χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα του Ταμείου πραξικόπημα, ενάντια στη θέληση των εργαζομένων στον κλάδο των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων.

Στις εκλογές, όπως έγινε φανερό από την τελευταία Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, αντιπαρατέθηκαν δύο γραμμές για το μέλλον του Ταμείου:

Η γραμμή της υπεράσπισης των κεκτημένων των μελών- μετόχων του Ταμείου μας απέναντι στη μνημονιακής έμπνευσης και πρακτικής πολιτική των περικοπών και τη μετάλλαξή του από ένα αυτοδιοικούμενο Ταμείο αλληλεγγύης και παροχής επικούρησης και υγείας στα χιλιάδες εργαζόμενα και άνεργα μέλη του, αλλά και στους περήφανους συνταξιούχους του, σε έναν επενδυτικό φορέα των ολίγων υπό τη διαχείριση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπως προβλέπει για τα επαγγελματικά ταμεία ο μνημονιακός νόμος.

Ακόμα περισσότερο, αντιπαρατέθηκε η απόφαση των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία του Ταμείου από την άμεση και έμμεση επιρροή και τον έλεγχό του από τους εργοδότες, που είναι υπεύθυνοι μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη δραματική ανεργία στον κλάδο και την καταστροφή των αποθεματικών μας.

Και το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν σαφές, απορρίφθηκε η μνημονιακή προοπτική, με ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο επιχειρούν τώρα να ανατρέψουν οι έμπρακτα πρωτεργάτες των μνημονιακών πολιτικών, παραβιάζοντας το εθιμικό δίκαιο συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να καταφέρουν όσα δεν κατάφεραν με τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ.

Το πραξικόπημα αυτό επιχειρείται με ένα πολιτικά «παράδοξο» μίγμα δυνάμεων στον ΕΔΟΕΑΠ, που επιμένει να αγνοεί τις νομικές γνωμοδοτήσεις και δοκιμάζει να πετύχει τους στόχους του καταπατώντας και απειλώντας την ενότητα του κλάδου των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων στον ΕΔΟΕΑΠ, μια ενότητα που κανείς δεν είχε τολμήσει από ιδρύσεως του Ταμείου να απειλήσει και να αμφισβητήσει.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε αναλυτικά τους συναδέλφους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους για το τι έχει έως σήμερα συμβεί και για το τι επιχειρείται εις βάρος τους πίσω από την αχλή της παραπληροφόρησης ότι «στον ΕΔΟΕΑΠ γίνεται μάχη για τις καρέκλες».  Δεν γίνεται μάχη για τις …καρέκλες, γίνεται πόλεμος για την υπεράσπιση του Ταμείου από τα γεράκια που χρόνια τώρα το ξεζουμίζουν για χάρη των εργοδοτών και της πολιτικής τους πελατείας. Τώρα όμως δεν πρόκειται καν γι’ αυτό, αλλά για τη μετάλλαξή του σε αντικείμενο εκμετάλλευσης των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ιδού τα γεγονότα και οι «στιγμές» του πραξικοπήματος, όπως έχει εξελιχθεί έως σήμερα:

Η συνάδελφος Πόπη Χριστοδουλίδου, που ήρθε πρώτη σε ψήφους στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ για το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ,  συγκάλεσε -σύμφωνα με το καταστατικό, τον ιδρυτικό νόμο για τον ΕΔΟΕΑΠ και την πάγια πρακτική από ιδρύσεως του Οργανισμού- μέσα σε οκτώ μέρες (δηλ. στις 24 Μάρτη) το πρώτο Δ.Σ. για να συγκροτηθεί αυτό σε Σώμα. Στην κλήση της αυτή προσήλθαν μόνο τρία μέλη του νέου Δ.Σ. προερχόμενα από την ΕΣΗΕΑ,  δηλαδή εμείς που υπογράφουμε την ανακοίνωση. Έπειτα από αυτό, η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε, αναγκαστικά,  λόγω έλλειψης απαρτίας για την οποία χρειάζονταν έξι μέλη. Τα υπόλοιπα μέλη δεν προσήλθαν, αλλά έκαναν «παρασυμβούλιο», χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αφού είχαν μεν απαρτία (6) αλλά όχι νομιμότητα. Έπειτα από αυτό, η Πόπη Χριστοδουλίδου συγκάλεσε εκ νέου το Δ.Σ. για προχτές, 27 Μάρτη, αλλά επαναλήφθηκε ακριβώς το ίδιο σκηνικό. Αμέσως ύστερα από αυτό, με μεσολάβηση του νομικού συμβούλου του Οργανισμού κ. Μέλισσα, προτείναμε στους έξι να προχωρήσουν, να γίνει μυστική ψηφοφορία σύμφωνα με το καταστατικό και να εκλεγεί το νέο Προεδρείο. Τι πιο νόμιμο και πιο δίκαιο; Και όμως αρνήθηκαν. Ο κ. Μέλισσας πρότεινε να βρεθεί κάποια άλλη λύση. Το δεχθήκαμε,  αρκεί να εγγυάτο ο ίδιος προσωπικά ότι αυτή θα ήταν νόμιμη και ότι δεν θα υφιστάμεθα διώξεις ή δεν θα ζημιωνόταν ο ΕΔΟΕΑΠ, εάν υπήρχε παρανομία . Μας απάντησε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει,  αλλά ότι ο ίδιος μπορούσε να εκφέρει τη νομική γνώμη του. Αφού και αυτή η προσπάθεια έμεινε άκαρπη,  ζητήσαμε να συναντηθούμε με τον επικεφαλής της ομάδας των έξι, κ. Τάτση. Η συνάντηση αυτή έγινε και τον καλέσαμε και πάλι στην πιο απλή και μόνη νόμιμη λύση. Δηλαδή,  να προσέλθουν στη μοναδική μόνιμη σύγκληση, αυτήν της κ. Χριστοδουλίδου, να γίνει μυστική ψηφοφορία και να εκλεγεί το νέο Προεδρείο. Τη νόμιμη και ξεκάθαρη αυτή πρόταση την απέρριψε,  λέγοντας ότι μόνο αυτός μπορεί να συγκαλεί… Αυτό όμως  ερχόταν σε αντίθεση και με τη γνωμοδότηση του κ. Μέλισσα,  που έλεγε ότι για τη σύγκληση επικρατεί το πάγιο εθιμικό δίκαιο και οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, που στηρίζονταν σε αυτές.

Από όλη αυτή τη στάση τους αποδεικνύεται ότι οδηγούν τον ΕΔΟΕΑΠ σε αδιέξοδο και ακυβερνησία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία. Γιατί,  ούτε στη νόμιμη κλήτευση της πλειοψηφούσας της ΕΣΗΕΑ προσήλθαν, ματαιώνοντας το συμβούλιο λόγω έλλειψης απαρτίας, ούτε οι ίδιοι στο παρασυμβούλιό τους έκαναν κάτι,  αν και ήταν έξι (γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας ότι δεν ήταν νόμιμοι). Άφησαν συνειδητά να περάσει η προθεσμία των οκτώ ημερών και σήμερα επανέλαβαν ακριβώς τα ίδια. Μετά από αυτό,  αναλαμβάνουν αποκλειστικά την ευθύνη για ό,τι κακό μπορεί να συμβεί στον Οργανισμό και στους ασφαλισμένους του.

Εμείς , που από την πρώτη στιγμή κάναμε όλες τις νόμιμες ενέργειες και οι κινήσεις μας ήταν καθαρές και ξάστερες, που  αγωνιούμε για την τύχη του ΕΔΟΕΑΠ, που γνωρίζουμε ότι  ο μόνος δρόμος για τη διάσωσή του είναι ο αγωνιστικός, καλούμε τους έξι να μην μποϊκοτάρουν το νέο συμβούλιο οδηγώντας το σε αδιέξοδο και τους συναδέλφους και τους ασφαλισμένους στην απόγνωση. Ακόμα, καλούμε όλους σε αγωνιστική επαγρύπνηση,  γιατί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρόνου.

Απέναντι σ’ αυτές τις προσπάθειες, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι σύμβουλοι θα παραμείνουμε απόλυτα συνεπείς στην εντολή που έχουμε πάρει στις τελευταίες εκλογές και θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα των μελών-μετόχων του Ταμείου ενάντια σε κάθε πραξικόπημα, δυσφήμηση και παραπληροφόρηση που οργιάζει από τα διάφορα κέντρα του στο Διαδίκτυο.

Πόπη Χριστοδουλίδου – Γιάννης Αγγέλης – Κώστας Ντελέζος 


Δεν υπάρχουν σχόλια: