Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Θα τους παραδώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ;





Στις πρόσφατες εκλογές για το νέο 9μελές ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, οι συνάδελφοί μας κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ξεκάθαρο  δίλημμα:

       Θα ακολουθήσει ο Οργανισμός μας τον μνημονιακό δρόμο των οδυνηρών περικοπών στις συντάξεις, τις παροχές υγείας και το προσωπικό του, που οδηγεί – με πολιτική και μαθηματική ακρίβεια – στη συγκρότηση ενός επαγγελματικού Ταμείου, για λίγους και εκλεκτούς και στο «τζογάρισμα» όσων αποθεματικών έχουν απομείνει στα χρηματιστήρια; 

 Ή, αντιθέτως, θα κάνουμε όλα τα μέλη-μέτοχοι μια επιλογή αγώνα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για να επιστρέψουν τα κλεμμένα, για να ασφαλιστούν αξιοπρεπώς όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (και τα ηλεκτρονικά), για να πληρώσουν αυτοί που φταίνε για την κρίση στον κλάδο, τον ΕΔΟΕΑΠ και τελικά ολόκληρη την κοινωνία; 

Η απάντηση που έδωσαν με την ψήφο τους τα μέλη της ΕΣΗΕΑ (με 5 στις 9 έδρες…) δεν χωράει καμία αμφισβήτηση:
Ανέδειξαν πρώτους σε σταυρούς τους υποψήφιους οι οποίοι διατύπωσαν με τον πιο σαφή τρόπο την πρόθεση και τη δέσμευσή τους να υπηρετήσουν τον δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης με το κατεστημένο, τη διαπλοκή, τις διάφορες εκδοχές της μνημονιακής πολιτικής που επιβάλουν εργοδότες, κυβερνήσεις και ΕΕ. 

Η  Πόπη Χριστοδουλίδου και ο Γιάννης Αγγέλης απέδειξαν, άλλωστε, με τη θητεία τους κατά την προηγούμενη διετία στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, ότι εννοούν όσα λένε, ότι δεν διστάζουν «να σπάσουν αυγά» και να αποκαλύψουν τον βόρβορο που κρύβεται στα υπόγεια του Οργανισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις και έγιναν στόχος απίστευτης λασπολογίας, ακόμη και το διήμερο των εκλογών.

Όμως, οι «πρόθυμοι» δεν είναι διατεθειμένοι να το βάλουν κάτω. Γιατί τα λεφτά είναι πολλά και τα συμφέροντα μεγάλα. Και το αποδεικνύουν από την πρώτη στιγμή, προσπαθώντας να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη βούληση χιλιάδων συναδέλφων. Έτσι, επιχειρούν να υφαρπάξουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο την προεδρία του ΕΔΟΕΑΠ, για να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους – με την, άμεση ή έμμεση, φανερή ή κρυφή, βοήθεια που τους παρέχουν οι πλειοψηφίες της “δεξιάς αντίδρασης” και του “αριστερού συμβιβασμού” με τα συμφέροντα στις συνδικαλιστικές ενώσεις, όπως η ΕΣΗΕΑ και η ΕΠΗΕΑ, αλλά και η ΕΣΗΕΜ-Θ και η ΕΠΗΕΘ. 

Ας το καταλάβουν όλοι καλά, όμως:
Η σύγκρουση δεν γίνεται για τις καρέκλες και για τις θέσεις. Αφορά την ύπαρξη και την «ψυχή» του ΕΔΟΕΑΠ – και τελικά, τα ίδια τα ΜΜΕ και την ενημέρωση, ο ασφυκτικός έλεγγος της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα. Και γι’ αυτό, οι εξελίξεις ενδιαφέρουν άμεσα τα αφεντικά και τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία.

Είναι χρέος μας να μην σταματήσει αυτό που ξεκινήσαμε με την ψήφο μας στις εκλογές. Να μην ξεπουλήσουν τα τελευταία «ασημικά» του ΕΔΟΕΑΠ, να μην αφήσουν ξεκρέμαστους χιλιάδες συναδέλφους, να μην συνεχιστεί το αίσχος των κάτεργων και της ανασφάλιστης εργασίας στα περισσότερα διαδικτυακά μέσα.
Είναι στο χέρι μας.
Θα τους αφήσουμε;

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ΕΣΗΕΑ)
Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΜ-Θ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: