Τρίτη 10 Μαρτίου 2015


ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
ΠΙΟ ΠΙΣΩ και απο την «μηδενική βάση»

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι ψυχρολουσία για τους αγωνιζόμενους της ΕΡΤ. Είναι ακόμη πιο πίσω και απο την αρχική τοποθέτηση ότι «η ΕΡΤ θα ανοίξει απο μηδενική βάση», μια που στο σχέδιο νόμου η βάση δεν είναι μηδενική αλλά η ΝΕΡΙΤ. Ολα τα προεκλογικά λόγια για τον «σεβασμό στον αγώνα των είκοσι μηνών» μετατράπηκαν σε μια απλή αλλαγή του ονόματος απο ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ ΑΕ, στο νομοσχέδιο που χρησιμοποίησαν οι τροικανοί για να στήσουν το έκτωμα της ΝΕΡΙΤ.

Στο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα:
v Δεν υπάρχει σαφή αναφορά στο πότε ανοίγει η ΕΡΤ και στο αν ανοίγει με όλες τις δομές, τις υπηρεσίες, τους σταθμούς. Αντίθετα το νέο ΔΣ θα «προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη λειτουργίας..» όπου θα «δύνανται να ενταχθούν στον ενιαίο φορέα το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών) που λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013 (ΕΤ 1, ΝΕΤ, ΕΤ 3)".»
v Το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στα 3 ευρώ, και μπορεί να αυξηθεί μόνο με κοινή υπουργική απόφαση. Το ανταποδοτικό τέλος αυτό, είναι κατάλληλο για μια «μικρή ΕΡΤ», ή για μια ΝΕΡΙΤ των 1000 εργαζόμενων και των πολλών σκανδάλων αλλά όχι για την ΕΡΤ που έχει όλους τους εργαζόμενους, όλες τις υπηρεσίες, που καλύπτει τα κενά συνταξιοδοτήσεων κλπ.
v Αυτά τα δύο μαζί οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ που ανοίγει, αφού δεν θα έχει τους πόρους, και θα πρέπει να λειτουργεί με «ισοσκελισμένους προυπολογισμούς», δεν θα έχει όλες τις υπηρεσίες και τις δομές που υπήρχαν πρίν τις 11 Ιούνη του 2013. Ακόμη και  η θετική διάταξη για τους συμψηφισμούς μπαίνει σε αμφισβήτηση για το αόριστο μέλλον και την καλή διάθεση  του εκάστοτε υπουργού, αν, πότε και πόσα χρήματα θα πάρουμε.
v Για τον κόσμο που θα δουλέψει στην ΕΡΤ, η δικαίωση είναι για όσους πήγαν στη ΝΕΡΙΤ και όχι για τους αγωνιζόμενους. Οι συμβασιούχοι που δούλευαν στην ΕΡΤ πρίν το «μαύρο» και έκαναν την επιλογή να παραμείνουν στον αγώνα, δεν έχουν θέση στην ΕΡΤ. Οι δεκάδες αλληλέγγυοι πανελλαδικά που κρατούν ανοιχτή την ΕΡΤ δεν υπάρχουν πουθενά, η ΕΤ και οι περιφερειακοί σταθμοί με την ζωντανή λειτουργία τους δεν υπάρχουν.
v Και για να μη υπάρχει αμφιβολία ότι θα υλοποιηθεί απο την πρώτη ημέρα αυτη η κουτσουρεμένη λειτουργία  υπάρχει προσπάθεια να μπούν στο πλάι τα σωματεία μας. Το σχέδιο νόμου προβλέπει, ότι  οι αρχικοί κανονισμοι λειτουργίας και οι κανονισμοί προσωπικού με τους οποίους θα μπούμε μέσα για δουλειά, «καταρτίζονται απο το Διευθύνοντα Σύμβουλο» ΧΩΡΙΣ συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μας. Αυτό λοιπόν το νέο και ταυτόχρονα προσωρινό (για ένα χρόνο) διοικητικό συμβούλιο θα έχει δύο εκπροσώπους των εργαζόμενων απο αυτούς που δούλευαν στην ΕΡΤ πρίν το μαύρο και θα οριστούν απο το υπουργό, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα είναι απο τους αγωνιζόμενους της ΕΡΤ που απέδειξαν και το ηθικό τους ανάστημα, αλλά και τη δυνατότητα να παράγουν πραγματική ενημέρωση και όχι προπαγάνδα.
v Αλλά έχουμε και συνέχεια μια που οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων που θα εκλεγούν στη συνέχεια, δεν θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα και μέλη ΔΣ συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πρόκειται για μια αποδοχή της δεξιάς προπαγάνδας ότι για τη διαφθορά και τα σκάνδαλα ευθύνη έχουν οι  συνδικαλιστές και όχι οι εξωτερικές παραγωγές, οι αναθέσεις κλπ.
Ο λόγος γιατί αυτο το νομοσχέδιο είναι τόσο απαράδεκτο είναι οι συμβιβασμοί της κυβέρνησης. Επιμένουμε ότι αν θέλουμε να κερδίσουμε πραγματικά όλα όσα μας λεηλάτησαν οι Σαμαροβενιζέλοι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε και να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες. Τωρα είναι η ώρα να γίνει πράξη το αίτημα δεκάδων συναδέλφων προς την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΠΟΕΣΥ, για συγκέντρωση - συνέλευση των αγωνιζόμενων της ΕΡΤ μέσα στο Ραδιομέγαρο για να συζητήσουμε για το νομοσχέδιο και να ξανανοίξουμε την ΕΡΤ που οραματιστήκαμε και παλέψαμε. Κάθε καθυστέρηση λειτουργεί διαλυτικά για τον κόσμο του αγώνα και ενισχύει τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εργαζόμενων στην ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: