Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Απολογισμός των Γ. Αγγέλη-Π. Χριστοδουλίδου- Ας τους δώσουμε δύναμη να συνεχίσουν!


Ανακοίνωση των Γ.Αγγέλη-Π.Χριστοδουλίδου

Γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ είναι και έχουμε  ιερό χρέος να παραμείνει μια «ορθάνοιχτη αγκαλιά» για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, πελατειακές σχέσεις και περικοπές στην υγεία και στην επικούρηση
Δώσαμε επί δύο χρόνια σκληρή μάχη για έναν ΕΔΟΕΑΠ , που μέσα στην ανελέητη κρίση και την απάνθρωπη επίθεση μνημονιακών πολιτικών και αφεντικών, στάθηκε όρθιος κοντά στους συναδέλφους,  από τα πιο απλά πράγματα, μέχρι τα πιο δύσκολα. Πονέσαμε και πονάμε μαζί με κάθε συνάδελφο μας ,δίνοντας χωρίς δισταγμούς, μέσα από την ψυχή μας, την αμέριστη βοήθεια μας για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων.

Εμείς βλέπαμε και βλέπουμε  κάθε μέρα , από το πρωί μέχρι το βράδυ, όλους  τους συναδέλφους μας,  αντιμετωπίζοντας, με τη βοήθεια γιατρών και υπηρεσιακών παραγόντων, με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους, όσα θέματα τους απασχολούν και χρειάζονται επειγόντως λύσεις.

Για αυτό τον λόγο,  άλλωστε φέραμε δύο φορές στο ΔΣ και δεν έγινε δεκτή- και με νομική εισήγηση- πρόταση να καταργηθούν τα ονόματα στα αιτήματα για θέματα περίθαλψης και να υπάρχει μόνο ο αριθμός μητρώου, για να αποφασίζουμε όλοι,  χωρίς δεύτερη σκέψη για φίλους ή γνωστούς. Και φυσικά, για να διασφαλίζεται το ιατρικό απόρρητο, το οποίο, παρά τις συνεχείς μας προσπάθειες, ορισμένοι συνεχίζουν να μην  το σέβονται.

Παλέψαμε για να αποκαταστήσουμε την ισονομία και την δικαιοσύνη στα θέματα υγείας και καταφέραμε να υπάρχει σήμερα από την  Επιτροπή Τμήματος Υγείας  ισότητα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Αντισταθήκαμε σθεναρά μέσα στο ΔΣ και μειοψηφήσαμε για έργα και μελέτες, όπως,  μέσω ΕΣΠΑ, που είναι αμφίβολο,  αν τελικά θα πραγματοποιηθούν κάποτε... Και βέβαια, αν ο ταλαιπωρημένος ΕΔΟΕΑΠ θα αναγκαστεί να προκαταβάλλει μεγάλα χρηματικά ποσά . Τα χρήματα δεν τα φέραμε από τον παππού μας και μειοψηφούσαμε πάντα, όποτε και αν χρειάστηκε, για να μην σπαταλώνται σε τόσες κρίσιμες για τον Οργανισμό μέρες, εκεί, που δεν πρέπει. Εμείς υποστηρίζουμε πως πρέπει να έχουμε χρήματα για να καλύψουμε συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα και όχι για σχέδια και μελέτες του…αέρα!

Αγωνιστήκαμε σταθερά και αποφασιστικά για να μην γίνουν περικοπές. Όπως, για παράδειγμα διαφωνήσαμε και μειοψηφήσαμε να περικοπεί κατά 10 ευρώ η αποζημίωση του ασφαλισμένου για ιατρική επίσκεψη εκτός ΕΔΟΕΑΠ.

Φέραμε ξανά,  πριν λίγες μέρες , το θέμα της περικοπής των ομοιοπαθητικών και εξηγήσαμε,  πως η δαπάνη είναι χαμηλή , πως,  ο έλεγχος έγινε πιο συστηματικός και πως υπάρχει κίνδυνος να έχουμε αύξηση δαπάνης στα υπόλοιπα φάρμακα. Αλλά,  το ΔΣ ανέβαλε το θέμα για να ξανασυζητηθεί μετά από δυο-τρεις μήνες…

Μεριμνήσαμε για μην κοπούν ειδικές θεραπείες απαραίτητες για τα παιδιά και ευτυχώς, δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Κάναμε τα αδύνατα, δυνατά,  για να παραμείνουν στην περίθαλψη οι συνάδελφοι μας από ΕΡΤ και ΕΡΤ3, θεωρώντας,  πως,  αυτό ήταν το ελάχιστο, που οφείλαμε να πράξουμε απέναντι σε μαχητές  συναδέλφους μας, που δεν δείλιασαν στιγμή και παραμένουν όρθιοι κι αγωνιστές ενάντια στο φασιστικό μαύρο Σαμαροβενιζέλων και λοιπών…

Το ίδιο πράξαμε και για άλλους συναδέλφους ανέργους. Ποτέ δεν δεχτήκαμε να τεθεί σε συζήτηση θέμα αποκλεισμού ανέργων, οι οποίοι δεν έχουν καθόλου εισόδημα και οφείλουμε να κρατήσουμε την μερίδα τους ανοιχτή, με όποιο κόστος. Δυστυχώς,  άλλοι φώναζαν και φωνάζουν για να κλείσουν μερίδες ανέργων!

Παλέψαμε για να μην λείψει από κανέναν άνεργο η περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένεια του και όπου μπορούσαμε παρεμβαίναμε. Για το μόνο, που νοιώθουμε πίκρα, είναι,  γιατί μόνο οι δικές μας δυνάμεις δεν μπόρεσαν τελικά να καλύψουν όλους, μα όλους  τους συναδέλφους. Η πληγωμένη τους περηφάνια μας κάνει να σας καλέσουμε σε πανστρατιά, για να μην ξανανιώσουν έτσι. Όχι ανθρωποφαγία. Οι νέοι να έχουν το Ταμείο τους. Οι συνταξιούχοι να έχουν το αποκούμπι τους. Οι άνεργοι να βοηθηθούν από όλους μας!

Μέσα στο ΔΣ αγωνιστήκαμε δυνατά για να μην παραπεμφθούν στο... ποτέ εντελώς χαριστικά  χρέη,  άνω του 1.540.000 ευρώ σε εφημερίδες, που ζητούν 180 ή 120  δόσεις.
Και αντισταθήκαμε μέχρι τέλος και δεν πέρασε κάτι τέτοιο. Γιατί τα χρήματα του ΕΔΟΕΑΠ είναι ιερά και οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα διαφυλάττουμε…

Αντισταθήκαμε για να μην πληρώσουν τα …σπασμένα προηγούμενων  διοικήσεων οι ασφαλισμένοι, χωρίς να φταίνε και για να βρίσκει καρδιά και πόρτα ανοιχτή πάντα,  κάθε μέλος-μέτοχος του ΕΔΟΕΑΠ.

Ερευνήσαμε, βρήκαμε αποδεικτικά στοιχεία και φροντίσαμε να αποκατασταθούν αδικίες προηγούμενης διοίκησης εις βάρος ασφαλισμένων, καθώς   και για να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να γλιτώσει χρήματα, πάρα πολλά και ο ΕΔΟΕΑΠ και  οι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αναγκαία για πολλές  και δύσκολες περιπτώσεις συναδέλφων μας.

Κάναμε πολλές και πολύ συμφέρουσες  συμβάσεις  με πάρα πολλά διαγνωστικά κέντρα και  οφθαλμολογικά, το νοσοκομείο Αγιος Λουκάς, στη Θεσσαλονίκη ,  συμβάσεις για ακοστολόγητες και για εξειδικευμένες εξετάσεις.( από όλες κέρδισαν  οι μέτοχοι-μέλη και ο ΕΔΟΕΑΠ). Μετά από πολύ επίπονες και πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις,  έτοιμες είναι και δύο συμβάσεις με μεγάλα θεραπευτήρια, αναγκαίες για δύο λόγους: Πρώτον,  γιατί μόλις προχωρήσουν,  θα γλιτώσει πολλά χρήματα το Ταμείο από άλλες πολύ πιο δαπανηρές, που πρέπει να διακοπούν. Και δεύτερον, γιατί,  με αυτές θα προστατεύεται ο ασφαλισμένος, που αναγκαστικά για κάποιους λόγους απευθύνεται σε αυτά τα νοσοκομεία.

Δεν δειλιάσαμε. Δεν κάναμε πίσω. Δεν φοβηθήκαμε να συγκρουστούμε με πολύ μεγάλα συμφέροντα και δεν κάναμε… χατίρια σε κάποιους, που χρησιμοποιούσαν το Ταμείο για να το… αρμέγουν, μη σεβόμενοι τα ιερά του χρήματα.

Συνεχίζουμε στο αύριο με την ψυχική δύναμη που μας δίνουν οι συνάδελφοι και τους κοιτάμε στα μάτια σταθεροί στον όρκο μας
και  με την ίδια προσδοκία:  Να παραμείνει Ο ΕΔΟΕΑΠ όρθιος,  περήφανος, ελεύθερος και αλώβητος!

Πόπη Χριστοδουλίδου
Γιάννης Αγγέλης

Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: