Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ δεν θα περάσει, από όπου και αν προέρχεται



Παραίτηση μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ (εργαζόμενου στην Ελεύθερη ΕΡΤ3), αποχώρηση 3 μελών του ΔΣ και του εργασιακού εκπροσώπου από τη συνεδρίαση της 5/11, μετά το «μαύρο» που έριξε το προεδρείο του στο αίτημα για οικονομική ενίσχυση των αγωνιζόμενων εργαζομένων δημοσιογράφων της ΕΡΤ3. 


Η προσβλητική στάση του προεδρείου του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ3, αρνούμενο προκλητικά να παράσχει την όποια οικονομική στήριξη που ζήτησαν, προκάλεσε την αποχώρηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση (5/11) του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Β. Κυριακούλης, Μπ. Μπίκας, Στ. Νικητόπουλος), την παραίτηση από το ΔΣ του τρίτου εξ αυτών (εργαζόμενου στην Ελεύθερη ΕΡΤ3), καθώς και την αποχώρηση του παρόντα εργασιακού εκπροσώπου της ΕΡΤ3 και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ (Γ. Γκίρμπας). Μάλιστα, η οργισμένη αντίδραση των τεσσάρων εκδηλώθηκε μετά την προσβλητική δήλωση μέλους του προεδρείου, ο οποίος χαρακτήρισε… «φασιστικό» τον τρόπο που οι εργαζόμενοι ζητούν την οικονομική στήριξη του αγώνα τους για επαναλειτουργία της ΕΡΤ!
Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ την προηγούμενη Τετάρτη (28/11/2014) οι εργασιακοί εκπρόσωποι της ΕΡΤ3 κατέθεσαν αίτημα με το οποίο ζητούσαν ουσιαστικά την υλοποίηση της απόφασης του πρόσφατου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ για άμεση, ονομαστική οικονομική στήριξη των εργαζομένων της ΕΡΤ3. Το αίτημα, παρότι υποστηρίχτηκε γραπτώς και προφορικώς με συγκεκριμένα επιχειρήματα από μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ και από τον εργασιακό εκπρόσωπο, προσέκρουσε στο τείχος της πλειοψηφίας που με χίλιες δυο προφάσεις φάνηκε από την αρχή ότι ήθελε να αποφύγει την υλοποίηση του αιτήματος.
Η θέση αυτή της πλειοψηφίας μεταφέρθηκε από τους εργασιακούς εκπροσώπους στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ3 η οποία αποφάσισε (3/11/2014) πως κατά την επόμενη (5/11/2014) συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ θα έπρεπε να κατατεθεί συγκεκριμένο αίτημα ονομαστικής οικονομικής ενίσχυσης των δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ που να καλύπτει την περίοδο έως το τέλος του έτους. Ουσιαστικά, οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 αρνήθηκαν να μπουν στην εξευτελιστική για την ατομική τους αξιοπρέπεια, διαδικασία που πρότεινε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και αφορά λεπτομερέστατη καταγραφή/περιγραφή των αναγκών τους και «βοήθεια σε είδος» που παραπέμπει σε λογικές λειτουργίας «φιλόπτωχων ταμείων» και φιλανθρωπικών συσσιτίων και όχι σε ένα σοβαρό συνδικαλιστικό σωματείο.
Κι όμως, το νέο αίτημά τους απορρίφθηκε. Μάλιστα, η πλειοψηφία διαμορφώθηκε από το μέλος της πλειοψηφίας του ΔΣ που έχει κάνει αίτηση στη ΝΕΡΙΤ, και δίχως ίχνος συνδικαλιστικής συστολής δεν δίστασε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της απόρριψης του αιτήματος ονομαστικής οικονομικής στήριξης των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ!
Το προεδρείο του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ επί 17 μήνες ήταν θλιβερά απών από τον πραγματικό επίπονο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και τις ανάγκες έμπρακτης, υλικής στήριξής του (πέρα από τις διεκπεραιωτικές, διφορούμενες ανακοινώσεις). Εξάλλου, το ίδιο προεδρείο ήταν εκείνο που από το «παράθυρο» κατάφερε να «νομιμοποιήσει» εμμέσως το ανταποκριτικό γραφείο της ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη στήνοντας κάλπες για εκλογή… εργασιακού εκπροσώπου σε αυτό! Με την άρνησή του σήμερα, να παράσχει σε μέλη του αγωνιζόμενα οικονομική στήριξη, το εχθρικό προς τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ3 προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ επέλεξε και πάλι τον μοναχικό δρόμο της μαύρης αντίδρασης -σαν τη μνημονιακή κυβέρνηση. Ή αλλιώς: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 είναι αποφασισμένοι να αντέξουν, να συνεχίσουν τον αγώνα και να νικήσουν. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ δεν θα περάσει, από όπου και αν προέρχεται.

Οι αποχωρήσαντες σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ της 5ης Νοέμβρη 2014
Βασίλης Κυριακούλης – μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
Μπάμπης Μπίκας– μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
Στέλιος Νικητόπουλος– μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ (παραιτηθείς)

Γιάννης Γκίρμπας – εργασιακός εκπρόσωπος ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: