Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η βίαιη κατάργηση της Διαιτητικής Απόφασης της ΕΤΕΡ από την κυβέρνηση και τους εργοδότες το μόνο που φανερώνει είναι το επίπεδο της δημοκρατίας τους.

Αθήνα, Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014





Η βίαιη κατάργηση της Διαιτητικής Απόφασης της ΕΤΕΡ από την κυβέρνηση και τους εργοδότες το μόνο που φανερώνει είναι το επίπεδο της δημοκρατίας τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕΡ χαιρετίζει την κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι απηύθυναν προς  τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ερώτηση, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού τους έργου, για την Παραβίαση της απόφασης του ΣτΕ για τον ΟΜΕΔ από το Ν. 4303/2014 που είχε ως πρώτο και άμεσο αποτέλεσμα το χτύπημα της Διαιτητικής Απόφασης για τους όρους αμοιβής και εργασίας του κλάδου μας που εκδόθηκε από τον ΟΜΕΔ πριν ένα μήνα. Τον Σεπτέμβρη του 2014.

           Μεταξύ άλλων στην ερώτηση επισημαίνονται «η ωμή παραβίαση της απόφασης 2307/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαίωσε τη ΓΣΕΕ στο ζήτημα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και της δυνατότητας του διαιτητή να ρυθμίζει απρόσκοπτα το σύνολο των όρων εργασίας, που είχαν  καταργήσει οι ακυρωθείσες διατάξεις  (άρθρο 3 παρ. 1,2 και 4)  της ΠΥΣ 6/2012» καθώς και τα «νέα διαδικαστικά και λειτουργικά  εμπόδια στη διαιτησία στα πλαίσια του ΟΜΕΔ, η οποία με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν δεν θα μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της ως επικουρικού μηχανισμού στήριξης της συλλογικής αυτονομίας ούτε να εξασφαλίσει την ύπαρξη συλλογικών ρυθμίσεων. Με τον τρόπο αυτό  η συλλογική αυτονομία που προστατεύει το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος δέχεται ένα ακόμη πλήγμα».
Καταλήγοντας ερωτάται ο υπουργός:
  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να αρθεί η νομοθετική ρύθμιση και να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να παραμείνουν σε ισχύ οι διαιτητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας;
           Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕΡ καλεί το Διασωματειακό του Τύπου, τις ενώσεις, τα σωματεία, τις συλλογικότητες, τις παρατάξεις και κάθε εργαζόμενο να μας στηρίξουν στον αγώνα μας ενάντια στην ασυδοσία των εργοδοτών και να συμπορευτούμε στην απόκρουση των κυβερνητικών επιθέσεων. Σήμερα η κυβέρνηση και οι εργοδότες χτυπούν με νομοθετήματα γραμμένα στο πόδι την Συλλογική Σύμβαση της ΕΤΕΡ. Αύριο έπεται συνέχεια…

Παλεύουμε για τα εργατικά μας δικαιώματα, για κοινωνικό κράτος και ζητούμε τη στήριξη σε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο όλων των εργαζομένων, των συνδικάτων και των εκφραστών της Λαϊκής Τάξης.
Θέλουμε τη ζωή μας πίσω και θα την πάρουμε με κάθε κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: