Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Έτσι βγάλαμε την Αδέσμευτη Γνώμη



ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
Γιώργος Σαββίδης, υπεύθυνος έκδοσης, Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ
Για τους νεότερους ήταν ένας θρύλος, για τους παλιότερους κορυφαία στιγμή τους. Πολύ παραπάνω από εφημερίδα, η «Αδέσμευτη Γνώμη» είναι η ψυχή του δημοσιογραφικού κόσμου τυπωμένη στο χαρτί. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, μεσούσης της μεγαλύτερης απεργίας των εργαζομένων στον Τύπο έκτοτε, το Διασωματειακό αποφάσισε να βγάλει ξανά αυτό το υπερόπλο από τη φαρέτρα του.
Εκατοντάδες συμπολίτες μας σε ολόκληρη τη χώρα βοήθησαν εθελοντικά για να στήσουμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο: ένα ανεξάρτητο δίκτυο διανομής που θα κάλυπτε όλη την Ελλάδα, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Κρήτη. Σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις, φοιτητικές παρατάξεις παρέλαβαν την εφημερίδα που ταξίδεψε με ΚΤΕΛ κι αεροπλάνα. Το δίκτυό μας είχε 19 κόμβους σε όλη τη χώρα κι από εκεί οι εθελοντές παρέλαβαν τις εφημερίδες για να τις μεταφέρουν σε 24 συνολικά πόλεις, 22 γειτονιές της Αθήνας και σε ολόκληρο τον Πειραιά.
Η «Αδέσμευτη Γνώμη» είναι το «παιδί» της συλλογικής μας προσπάθειας: μέσα σε 30 ώρες γράφτηκαν τα κείμενα, στάλθηκαν οι φωτογραφίες, στήθηκαν οι σελίδες (από το άνοιγμα της λίστας στο Διασωματειακό για τη Συντακτική Επιτροπή (16:00 Παρασκευή) μέχρι να επιστρέψουμε στο Διασωματειακό με τα φύλλα αγκαλιά (22:00 Σάββατο). Το Σάββατο στα γραφεία της «Εφημερίδας των Συντακτών», όπου στήθηκε το απεργιακό φύλλο, δεκάδες συνάδελφοι από νωρίς το μεσημέρι έφταναν στην Κολοκοτρώνη για να βοηθήσουν με κάθε τρόπο: άλλος έγραφε κείμενα, άλλος διόρθωνε, άλλος έβγαζε τίτλους, άλλος έγραφε κείμενα για τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτάκια.
Μία μέρα πριν, τα απεργοσπαστικά φύλλα των εκδοτών τυπώνονταν υπό την προστασία των ΜΑΤ. Εμείς δεν είχαμε χρήματα για να βγάλουμε πολλές σελίδες, ούτε μεγάλα πρακτορεία διανομής. Είχαμε όμως τους χιλιάδες αγωνιζόμενους συναδέλφους μας που δούλεψαν για την έκδοση με κάθε τρόπο: έγραφαν κείμενα στα μπλογκ και τις προσωπικές σελίδες τους στα σόσιαλ μίντια, αναπαρήγαν την καμπάνια μας, ενημέρωναν τον κόσμο με κάθε μέσο τι είναι και τι σημαίνει η επανέκδοση της «Αδέσμευτης Γνώμης».
Φίλοι μπλόγκερ τουίταραν συνεχώς για την πορεία της έκδοσης. Συνάδελφοι από ξένα πρακτορεία τραβούσαν βίντεο. Ενας Γερμανός ανταποκριτής έκανε τον μεταφορέα, παραχωρώντας μας δωρεάν το βαν του. Αυτοοργανωμένοι, χωρίς ιεραρχία, συνάδελφοι από κάθε κλάδο του Τύπου δούλευαν ξέφρενα και… σε κόντρα ρόλο: οι ρεπόρτερ έγιναν υπεύθυνοι διανομής, οι διεθνατζήδες φωτογράφοι, οι φωτορεπόρτερ εφημεριδοπώλες, οι ηχολήπτες συντόνιζαν τη μεταφορά στην ΕΡΤ. Γι” αυτόν τον λόγο τα κείμενα της εφημερίδας δεν έχουν υπογραφή άλλη από αυτή των Σωματείων μας: η «Αδέσμευτη Γνώμη» είμαστε ΕΜΕΙΣ.
Η διακίνηση του απεργιακού φύλλου χέρι με χέρι στο προαύλιο της ΕΡΤ και λίγες ώρες αργότερα σε όλη την Ελλάδα από πολίτες κάθε ηλικίας και κάθε πολιτικού χώρου, μας έδειξε πως οι πολίτες στηρίζουν την ελεύθερη δημοσιογραφία. Χωρίς την έμπρακτη συμπαράστασή τους, η φωνή των απεργών του Τύπου δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει τόσο μακριά.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Η προσφορά εθελοντικής δουλειάς (παρόλο που δεν έμαθαν εγκαίρως όλοι συνάδελφοι ότι προχωράμε στην έκδοση, αφού δεν πρόλαβαν να ειδοποιήσουν καλύτερα τα Σωματεία – κι αυτό προκάλεσε γκρίνιες) ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τις ανάγκες μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εμφανίστηκαν 5 διορθωτές!
·       οργανωτική ομάδα 6 άτομα
·       υπεύθυνοι διακίνησης 4
·       κείμενα – ρεπορτάζ 30 + 2 κείμενα συνδικαλιστών
·       συντάκτες ύλης 3
·       ατελιέ 1
·       σελιδοποιοί 4
·       επεξεργασία εικόνας 2
·       διορθωτές 2
·       σκιτσογράφοι 2
·       φωτογραφίες παραχώρησαν τα μέλη της ΕΦΕ
·       Ένα άτομο οργάνωσε το δίκτυο επικοινωνίας της έκδοσης (ξένοι ανταποκριτές, social media, μπλόγκερ, συνέντευξη Τύπου)
·       Οι συνάδελφοι της ΕΡΤ έφτιαξαν τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ
ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ
Χέλιος Πρες ΑΒΕΕ, Ιερά Οδός 81-83.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
·       τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ μέσω της ΕΡΤ
·       συνεχής ροή ενημέρωσης για την πορεία της έκδοσης από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα μέσω του μπλόγκερ Ύποπτο Μούσι και αναμετάδοση από το left.gr και το alterthess.gr
·       συνεχής ροή στα social media (twitter, facebook)
·       συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές στο Ραδιομέγαρο από τον υπογράφοντα, Γιώργο Σαββίδη
·       βίντεο – ντοκουμέντο από την όλη διαδικασία παραγωγής του Άγγελου Καλοδούκα, που διακινήθηκε μέσω του left.gr σε δεκάδες σάιτ
·       αφιέρωμα στο κανάλι της Γαλλικής Βουλής
·       φωτορεπορτάζ αφιέρωμα στην Εφημερίδα των Συντακτών
ΔΙΑΝΟΜΗ
Μέσα σε 6 ώρες 4 δημοσιογράφοι στήσαμε ένα ανεξάρτητο δίκτυο διανομής. Καταρχήν εντοπίσαμε παραλήπτες- διακινητές (συναδέλφους, μέλη και μη μέλη των Σωματείων μας, συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις και μέλη κομμάτων). Στη συνέχεια οργανώσαμε την αποστολή των φύλλων από το τυπογραφείο προς την ΕΡΤ με ιδιωτικά αυτοκίνητα και βαν. Οι διακινητές μας παρέλαβαν τα φύλλα είτε από το Ραδιομέγαρο, είτε από το τυπογραφείο. Είναι χαρακτηριστικό πως δεκάδες περιπτεράδες ήρθαν και μας ζήτησαν να διαθέσουν το φύλλο επειδή το έψαχνε ο κόσμος.
ΑΘΗΝΑ σύνολο 57.500
Ραδιομέγαρο 23.500
Σύνταγμα – Θησείο – Μοναστηράκι- Γκάζι 2.000
Μετρό (5 κεντρικοί σταθμοί) 5.000
ΗΣΑΠ (3 σταθμοί) 500
Αμαξοστάσιο αστικών λεωφορείων 500
Συλλογικότητες, λαϊκές συνελεύσεις 1.500
Περιστέρι Ίλιον 5.500
Αιγάλεω 1.000
Γλυφάδα 500
Βριλήσσια – Χαλάνδρι 1.000
Κυψέλη, Πατήσια, Πεδίον Άρεως 2.500
Γαλάτσι 1.000
Εξάρχεια 1.000
Μαρούσι 300
Άλιμος 200
Νέα Ερυθραία 500
Ελευσίνα 500
Νέα Σμύρνη 1.000
Καλλιθέα 1.000
Ζωγράφου 1.000
Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία 1.000
Αμπελόκηποι 500
Ηλιούπολη 100
Πειραιάς (Α και Β Πειραιά) 5.250
Διασωματειακό 650
ΕΠΑΡΧΙΑ σύνολο 42.500
Τα φύλλα διακινήθηκαν στις πόλεις αυτές από Κυριακή πρωί μέχρι Δευτέρα πρωί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπεύθυνοι για την παραλαβή ήταν άνθρωποι από τις κατά τόπο ΕΡΑ. Όπου δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τις ΕΡΑ, την παραλαβή και διακίνηση ανέλαβαν μέλη Σωματείων και συλλογικοτήτων, οι οποίοι και πάλι (στις περισσότερες περιπτώσεις) συγκέντρωσαν τα φύλλα στο χώρο της τοπικής ΕΡΑ, από όπου και διανεμήθηκαν. Σε όλες τις πόλεις, η διανομή έγινε άμεσα και τα φύλλα εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα. Υπήρχαν περιπτώσεις πόλεων που δεν κατάφεραν ή δεν πρόλαβαν να επικοινωνήσουν έγκαιρα με κόμβους (π.χ. Καρδίτσα) και επικοινωνούσαν μαζί μας μέχρι και Δευτέρα πρωί να τους στείλουμε την εφημερίδα από δω, πράγμα αδύνατο, αφού ούτε στην Αθήνα υπήρχαν πλέον.
ΚΟΜΒΟΣ
ΠΟΣΟΤΗΤΑ (φύλλα)
ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ
(αποστολές από Αθήνα)
ΚΟΣΤΟΣ (ευρώ)
Θεσσαλονίκη
10.000
ΚΤΕΛ
350
Κομοτηνή
5.000
ΚΤΕΛ
150
Κοζάνη
500
ΚΤΕΛ
17
Ιωάννινα
3.000
ΚΤΕΛ
108
Άρτα
500
ΚΤΕΛ
20
Κέρκυρα
500
ΚΤΕΛ
25
Πάτρα
6.000
ΚΤΕΛ
160
Ναύπλιο
1.000
ΚΤΕΛ
30
Καλαμάτα
1.000
ιδιωτικό αυτοκίνητο

Βόλος
1.000
ΚΤΕΛ
25
Τρίκαλα
1.000
ΚΤΕΛ
40
Λάρισα
5.000
ΚΤΕΛ
140
Ηράκλειο
3.000
αεροπλάνο
263,45
Χανιά
3.000
αεροπλάνο
280,43
Μυτιλήνη
1.000
αεροπλάνο
114,08
Χίος
750
αεροπλάνο
92,39
Ικαρία
250
ιδιωτικώς με πλοίο

Η μεταφορά των φύλλων από το τυπογραφείο στα ΚΤΕΛ και το αεροδρόμιο έγινε με ιδιωτικά δικά μας αυτοκίνητα και βαν και την εκμίσθωση φορτωτικής (ο μεγαλύτερος όγκος).
ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΦΥΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΒΟΥΣ
Τρίπολη (από Ναύπλιο)
Χαλκιδική (από Θεσσαλονίκη)
Ηγουμενίτσα (από Γιάννενα)
Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Ορεστιάδα (από Κομοτηνή)
ΚΟΣΤΟΣ
Στο Διασωματειακό όπου αποφασίστηκε η έκδοση του φύλλου, συμφωνήθηκε ότι το σύνολο του κόστους θα αναλάβουν τα Σωματεία. Αναλυτικά το κόστος είναι:
Τυπογραφείο   7.000 ευρώ (2.000 τα εργατικά και 5.000 το χαρτί – η οφειλή εκκρεμεί)
Διακίνηση        2.184,35 ευρώ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΚΤΕΛ 1.815,35 ευρώ + φορτωτική 369 ευρώ)
ΕΣΟΔΑ
Στην είσοδο του Ραδιομεγάρου τοποθετήθηκαν 3 κουτιά οικονομικής ενίσχυσης. Η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς συνεργεία διανομής συνεχίζουν το έργο τους. Μόλις έχουμε πλήρης εικόνα θα ενημερώσουμε αναλυτικότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: